Теми статей
Обрати теми

Внесення ОСББ до Реєстру неприбуткових установ та організацій:

Сербіна А., аналітик Видавничого будинку «Фактор», адвокат
У зв’язку з надходженням численних запитів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків1 Державна фіскальна служба України у своєму листі від 13.06.17 р. № 15151/7/99-99-12-02-04-17 надала методологічну допомогу щодо внесення ОСББ до Реєстру неприбуткових установ та організацій2, якою керуються контролюючі органи під час вирішення питання про присвоєння статусу неприбутковості.

1 Далі за текстом — ОСББ.

2 Далі за текстом — Реєстр.

Статус неприбутковості

Згідно з п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України3 неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

3 Далі за текстом — ПК.

1

утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації

2

установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п. 133.4.2 п.133.4 ст. 133 ПК

3

установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на ОСББ та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

4

внесена контролюючим органом до Реєстру

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК).

До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПК і не є платниками податку на прибуток, можуть бути віднесені, зокрема, ОСББ (п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПК).

Порядок ведення Реєстру, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру встановлено постановою КМУ від 13.07.16 р. № 4404.

4 Далі за текстом — Порядок.

Включення неприбуткової організації до Реєстру здійснюється контролюючим органом за основним місцем обліку неприбуткової організації з присвоєнням їй ознаки неприбутковості згідно з п. 4 Порядку (п.п. 4, 5 Порядку).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації ОСББ власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захист їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку регулює Закон України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» зі змінами5.

5 Далі за текстом — Закон № 2866.

Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприянні співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконанні ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання (абз. 4 ст. 4 Закону № 2866).

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2866 статут ОСББ складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Типовий статут ОСББ затверджено наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.08.03 р. № 1416.

6 Далі за текстом — Типовий статут.

Розділом І Типового статуту передбачено, що:

1

ОСББ створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку (будинків) відповідно до Закону № 2866 (п. 1 розд. І Типового статуту)

2

ОСББ діє відповідно до Закону № 2866, чинного законодавства України та статуту (п. 2 розд. І Типового статуту)

3

ОСББ набуває статусу юридичної особи з моменту його державної реєстрації у порядку, встановленому Законом України від 15.05.03 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (п. 4 розд. І Типового статуту)

4

Пунктом 6 розд. IV Типового статуту передбачено заборону розподілу отриманих ОСББ доходів або їх частини серед співвласників, працівників об’єднання, членів органів управління та інших осіб

Додамо, що 03.04.17 р. наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 67 були внесені зміни до Типового статуту, відповідно до яких тепер рішення загальних зборів не пізніше 10 днів після його прийняття надається в письмовій формі кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також розміщується у загальнодоступному місці при вході до кожного під’їзду.

Також п. 6 розд. IV Типового статуту викладено в новій редакції, відповідно до якої забороняється розподіл отриманих об’єднанням доходів або їх частини серед співвласників, працівників об’єднання (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Типовий статут доповнено таким пунктом: «Доходи ОСББ використовуються виключно для фінансування видатків на його утримання та реалізації мети створення, цілей, завдань та предмета діяльності ОСББ, визначених цим Статутом» (п. 7 розд. IV Типового статуту).

На сьогоднішній момент Типовий статут містить положення щодо:

1

утворення ОСББ в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність неприбуткової організації, а саме Законом № 2866 (п.п. 1, 2, 4 розд. І Типового статуту)

2

заборони розподілу отриманих ОСББ доходів або їх частини серед співвласників, працівників, працівників об’єднання, членів органів управління та інших осіб (п.п. 6, 7 розд. IV Типового статуту)

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що при вирішенні питання відповідності установчих документів організації вимогам п. 133.4 ст. 133 ПК треба досліджувати установчі документи в цілому, а не окремі пункти установчих документів та враховувати принцип превалювання змісту над формою. Відтак, у разі утворення ОСББ в порядку, визначеному Законом № 2866, складання статуту ОСББ відповідно до Типового статуту, а також відповідності ОСББ вимогам, встановленим п. 133.4 ст. 133 ПК, таке ОСББ може бути включено до Реєстру.

Якщо раніше затверджений Статут ОСББ не відповідає вимогам Типового статуту в частині заборони розподілу отриманих доходів ОСББ, його слід привести у відповідність до законодавства (внести зміни до Статуту або затвердити Статут у новій редакції). Це треба зробити для підтвердження статусу неприбутковості, щоб через невідповідність установчих документів вимогам чинного законодавства ОСББ не було переведено у податковій на загальну систему оподаткування юридичних осіб, які не є неприбутковими.

Вказані роз’яснення були направлені усім зацікавленим особам для їх урахування під час проведення контрольно-перевірочної роботи та процедур адміністративного оскарження із зазначенням, що податкові консультації щодо включення ОСББ до нового Реєстру слід застосовувати у частині, що не суперечить цьому роз’ясненню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі