Теми статей
Обрати теми

Школа місцевого самоврядування (DESPRO): Центр реформ та розвитку громад

Бриль М., експерт з національної політики Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO
Школа місцевого самоврядування була започаткована Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у 2014 році. Заснування Школи DESPRO співпало з прийняттям Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади та з початком реформ з децентралізації. Тому Школа місцевого самоврядування DESPRO у той час була зорієнтована в основному на поширення інформації та поглиблення знань про нову реформу в Україні, нові законодавчі ініціативи з децентралізації, нові виклики та потреби місцевого самоврядування. В 2015 році все змінилося...
img 1

Так, 2015 рік знаменувався створенням перших об’єднаних територіальних громад. Тому протягом другого року функціонування Школи DESPRO основний акцент ставився на питаннях розподілу та передачі повноважень ОМС у нових умовах.

У 2016 році Школа продовжила підвищувати спроможність представників ОМС та поглиблювати їх знання щодо процесів об’єднання територіальних громад та діяльності ОТГ у нових умовах.

Наразі Школа DESPRO повністю переформатована. Вона збирає групи членів ОТГ, які мають розроблені стратегії місцевого розвитку. Тому основним акцентом навчання є актуалізація існуючих стратегій та підготовка і розробка проектів розвитку. Участь у школі DESPRO беруть члени комітетів зі стратегічного планування / моніторингу місцевих стратегій ОТГ.

З моменту започаткування Школа DESPRO одразу стала одним з найбільш успішних навчальних майданчиків, практичною платформою формування критичної маси лідерів, які:

— розуміють суть і перспективи реформ;

— готові запроваджувати реформи/зміни на місцях;

— готові та вміють поширювати набуті знання.

Провідною ідеєю Школи DESPRO є формування необхідних фахових спроможностей у громадах. У першу чергу йдеться про управлінські та проектні спроможності — здатність створювати й реалізовувати ефективні стратегії та проекти місцевого розвитку та уміння ефективно управляти громадами в умовах децентралізованих повноважень і ресурсів.

img 2 img 3

Сьогодні Школа DESPRO – це...

Центр реформ, який:

— надає експертну підтримку:

— здійснює моніторинг та аналіз ефективності і результативності реформ з децентралізації;

— проводить публічні дискусії у громадах;

— надає експертно-консультативну підтримку ОТГ (юридичні консультації, посібники, зразки документів);

— проводить тематичні онлайн-навчання на веб-платформі DESPRO «Спільнота практик місцевого розвитку» udl.despro.org.ua та на платформах партнерів DESPRO.

Центр розвитку громад, який:

— проводить навчання ОТГ з нагальних та найбільш актуальних питань;

— здійснює консалтинг з розробки й актуалізації місцевих стратегій розвитку, підготовки планів реалізації та моніторингу стратегій;

— започатковує «Центри знань» — підрозділи Школи DESPRO у найбільш успішних громадах для обміну досвідом;

— співпрацює з асоціаціями ОМС з метою розбудови спроможності асоціацій.

Хто є учасниками Школи DESPRO?

До Школи DESPRO на конкурсній основі відбираються команди ОТГ з різних областей України. Кожну ОТГ представляє команда у складі 5 членів комітету зі стратегічного планування або комітету з моніторингу реалізації стратегії ОТГ на чолі з головою громади або його заступником.

Голова громади або його заступник проходить навчання не одноосібно, а у ролі лідера своєї команди. Такий формат дозволяє керівнику не лише отримати нові персональні знання і навички, а й підвищити фахову спроможність та рівень згуртованості ключових членів його управлінської команди.

Увага! Найкращі випускники надалі індивідуально беруть участь у тренінгу з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії та беруть участь в ознайомчих візитах до Республіки Польща.

Критерії відбору

Критерії відбору команд розподіляються на 4 категорії:

мотиваційні

35 %

репутаційні

30 %

кваліфікаційні

20 %

відповідність стратегічних документів

15 %

Відбір учасників здійснює утворена проектом DESPRO комісія, до складу якої входять:

— представники DESPRO;

— незалежні експерти.

Зміст навчальної програми та формат Школи DESPRO

З 2017 року Школа DESPRO переорієнтована на потреби ОТГ, тому у фокусі навчальної програми — ключові проблемні питання, які постали перед новоствореними об’єднаними громадами:

— стратегічне і просторове планування;

— стратегічний і проектний менеджмент (у тому числі експертно-консультаційний супровід підготовки інвестиційних проектів та проектів розвитку у громадах);

— економіка досвіду в інноваційних проектах ОТГ;

— секторальне планування (насамперед сектори, в яких проект DESPRO має напрацьовані готові продукти для громад — з водопостачання, водовідведення, поводження з ТПВ);

— практикуми з ефективного представлення своєї громади (виробництво промоційних матеріалів про громади);

— маркетинг та символіка територій.

Усі учасники забезпечуються навчально-методичними матеріалами та посібниками за усіма навчальними модулями Школи DESPRO. Також ці матеріали розміщуються для вільного доступу у бібліотеці Школи DESPRO на веб-платформі «Спільнотa практик місцевого розвитку»: udl.despro.org.ua

Навчання у Школі DESPRO передбачає експертний супровід самого процесу розроблення стратегії розвитку громади: покращення, верифікація, актуалізація чинних стратегій чи таких, що знаходяться на стадії розроблення, оптимізація процесу та процедур підготовки стратегій відповідно до сучасних підходів до стратегування, розробка планів реалізації стратегій, секторальних стратегій, інвестиційних проектів розвитку та тощо.

РЕЗУЛЬТАТ НАВЧАННЯ — актуалізована стратегія розвитку громади, готовий бренд громади, розроблені інвестиційні проекти розвитку та нові навички їх ефективної реалізації.

img 4 img 5 img 6 img 7 img 8

Навчальна програма

Навчальна програма школи DESPRO реалізується через компоненти:

2 очні сесії

тривалість кожної

3,5 робочих дні у м. Києві

кількість учасників

20 команд ОТГ по 5 осіб (всього 100)

формат — дискусії, лекції, інтерактивні тренінги, круглі столи

1-2 дистанційні електронні курси та «домашні» практичні завдання

тривалість е-курсів

від 2 до 6 тижнів на веб-платформі DESPRO Спільноти практик місцевого розвитку: http://udl.despro.org.ua/

участь обов’язкова: за результатами проходження е-курсів та виконання практичних завдань учасники отримують допуск до заключної сесії

«Тренінг для тренерів» (тренінг з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії)

кількість учасників

до 20 осіб

тривалість тренінгу

7 днів у м. Києві

запрошуються індивідуально учасники, які показали найвищі результати під час тестування (а не кращі команди ОТГ)

Ознайомчі візити до Республіки Польща з метою вивчення польського досвіду з упровадження реформ

Ключові переваги та особливості Школи DESPRO, які забезпечили їй успіх і визнання:

— топ-експерти та практики місцевого самоврядування у якості тренерів і лекторів;

— орієнтована на практику навчальна програма: від теорії до експертного супроводу процесу розробки/актуалізації стратегії розвитку громади;

— власна веб-платформа DESPRO для е-навчання «Спільнота практик місцевого розвитку»: udl.despro.org.ua;

— збалансованість очного та дистанційного навчань;

— унікальний формат — навчання одночасно як для посадових осіб ОМС, їхніх керівників, так і для представників недержавного сектору та громадськості;

— можливість ефективного представлення своєї громади (підготовка промо-матеріалів про ОТГ);

— ефективний майданчик для професійного діалогу, обміну досвідом та ідеями;

— додаткове навчання з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії («тренінг для тренерів»).

Щодо результатів навчання

За результатами навчання:

Команди ОТГ отримують

Диплом про успішне завершення навчальної програми Школи DESPRO (результат визначається як середнє арифметичне набраних балів усіх її учасників в усіх етапах навчання, окрім тренінгу для тренерів)

Актуалізовану стратегію розвитку громади, готовий бренд громади, розроблені інвестиційні проекти розвитку та нові навички їх ефективної реалізації

Учасники персонально отримують

Сертифікати про успішне завершення е-курсу з управління проектами місцевого розвитку Школи DESPRO

Сертифікат про участь у тренінгу з інтерактивних методик викладання для дорослої аудиторії (за умови проходження відбору до даного тренінгу)

З 2014 р. реалізовано три цикли навчання: всього до участі було відібрано 267 осіб, з яких підготовлено 172 дипломованих випускники та 41 сертифікований тренер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі