Теми статей
Обрати теми

Наслідки недотримання вимог при поданні позову

Мороз Оксана, юрист-аналітик «Видавничого будинку Фактор»
Шановні юристи, сьогодні ми з вами поговоримо про те, що позовна заява може містити недоліки, внаслідок яких виникають певні перешкоди для розгляду справи в суді. Які це недоліки, чи можливо їх виправити та які наслідки настають у випадку їх недотримання — про це ви дізнаєтеся з нашої статті.

Коротко про головне

Слід нагадати, що цивільний процес розпочинається із поданням до суду позовної заяви. Після отримання судом позову розпочинається юридична процедура, спрямована на розгляд та вирішення викладених у позовній заяві питань.

Зазначимо, що позовна заява повинна відповідати усім вимогам законодавства, які до неї ставляться. Про те, яка структура позовної заяви та конкретний її приклад за новим Цивільним процесуальним кодексом України1, ми аналізували в попередньому номері нашого видання2. У цій же статті ми поговоримо про наслідки недотримання вимог, що передбачає ЦПК.

1 Далі за текстом — ЦПК.

2 Див. спецвипуск «Юридичні практики», 2018, № 3/1 за березень.

Отже, позовна заява повинна відповідати вимогам закону як за формою, так і за змістом. Цивільною процесуальною формою позову є позовна заява, яка є, так би мовити, зовнішньою формою вираження позову. Призначення її полягає в тому, щоб донести до відома суду та інших осіб, які беруть участь у справі, вимоги позивача, який звернувся до суду за захистом своїх прав, свобод чи інтересів.

До того ж слід не забувати про повноту позовної заяви, яка залежить від юридично правильного викладення позовних вимог, що визначаються відповідно до особливостей конкретних спірних правовідносин.

Крім цього, при поданні позову потрібно дотримуватись таких вимог, як оплата судового збору. Тому ми приділимо увагу правовим наслідкам виявлення недоліків позовної заяви на стадії пред’явлення позову та відкриття провадження у справі.

Такими правовими наслідками є:

1

залишення позовної заяви без руху

2

повернення позовної заяви

3

відмова у відкритті провадження у справі

4

залишення позову без розгляду

Таким чином, далі ми розглянемо детально кожен із вищеперерахованих правових наслідків недотримання вимог закону при поданні позовної заяви до суду.

Залишення позовної заяви без руху

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 175 і 177 ЦПК (вимоги до позовної заяви та документи, що додаються до позовної заяви), протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються:

— недоліки позовної заяви;

— спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд у такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст. 175 і 177 ЦПК, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

(ч. 2, 3 ст. 185 ЦПК)

Тепер декілька слів про судовий збір. Як відомо, ціна позову — це грошовий вираз майнових вимог позивача, тобто тих вимог, які мають грошову оцінку. Вона має важливе значення, насамперед для правильного визначення судового збору, що підлягає сплаті під час звернення до суду.

Відповідно до ч. 6 ч. 6 Закону України від 08.07.2011 № 3674-VI «Про судовий збір»3 у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

3 Далі за текстом — Закон № 3674.

У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених Законом № 3674 (ср. ).

Крім цього, судовий збір справляється з урахуванням загальної суми позову також у разі:

— подання позову одним позивачем до кількох відповідачів;

— об’єднання суддею в одне провадження кількох однорідних позовних вимог.

Звертаємо вашу увагу, що заяви, скарги, клопотання, визначені ЦПК, за подання яких передбачено сплату судового збору, залишаються судом без руху також у випадку, якщо на момент відкриття провадження за відповідною заявою, скаргою, клопотанням суд виявить, що відповідна сума судового збору не зарахована до спеціального фонду державного бюджету.

При цьому таке правило не застосовуються до заяв про забезпечення доказів або позову.

Повернення позовної заяви

У випадку якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Крім цього, заява повертається у випадках, коли:

1

заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано

2

порушено правила об’єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень ст. 188 ЦПК)

3

до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви

4

відсутні підстави для звернення прокурора до суду в інтересах держави або для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи

5

подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною 1року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України

6

позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду

7

до заяви не додано доказів вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, коли такі заходи є обов’язковими згідно із законом

Відповідно до ч. 5 ст. 185 ЦПК суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше 5 днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

У разі скасування ухвали про повернення позовної заяви та направлення справи для продовження розгляду суд не має права повторно повертати позовну заяву.

При цьому повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Слід мати на увазі, що у разі повернення позовної заяви з підстави, передбаченої п. 6 ч. 4 ст. 185 ЦПК, судовий збір, сплачений за подання позову, не повертається.

Відмова у відкритті провадження у справі

Згідно зі ст. 186 ЦПК суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

1

заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства

2

є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами

3

у провадженні цього чи іншого суду є справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав

4

є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому самому третейському суді виявився неможливим

5

є рішення суду іноземної держави, визнане в Україні в установленому законом порядку, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав

6

настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред’явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва

Про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше 5 днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому ст. 272 ЦПК.

Одночасно із цим до ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді.

Відповідно до ч. 4 ст. 186 ЦПК ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду.

Крім того, відмовляючи у відкритті провадження з підстави, коли заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, суд повинен роз’яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Залишення позову без розгляду

Відповідно до ст. 257 ЦПК суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо:

1

позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності

2

позовну заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи

3

належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає розгляду справи

4

у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав

5

позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду

6

між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, і від відповідача не пізніше початку розгляду справи по суті, але до подання ним першої заяви щодо суті спору надійшли заперечення проти вирішення спору в суді, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана

7

дієздатна особа, в інтересах якої у встановлених законом випадках відкрито провадження у справі за заявою іншої особи, не підтримує заявлених вимог і від неї надійшла відповідна заява

8

провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у ст. 175 і 177 ЦПК, та не було сплачено судовий збір і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк

9

позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору

10

позивач у визначений судом строк не вніс кошти для забезпечення судових витрат відповідача і відповідач подав заяву про залишення позову без розгляду

11

після відкриття провадження судом встановлено, що позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду

12

між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення суду іншої держави, якщо право укласти таку угоду передбачене законом або міжнародним договором України, за винятком випадків, якщо суд визнає, що така угода суперечить закону або міжнародному договору України, є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана

Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

В ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з державного бюджету.

Слід мати на увазі, що, крім залишення позову без розгляду, яке передбачене ст. 257 ЦПК, на стадії розгляду справи по суті існує ще залишення позовної заяви без розгляду. Це різні по своїй суті процесуальні документи, які постановляє суд на різних стадіях судового розгляду.

Зауважимо, що на стадії підготовчого судового засідання суд може постановити ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду відповідно до ст. 200 ЦПК. Так, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. За результатами підготовчого судового засідання одним із видів рішень, яке суд постановляє, є залишення позовної заяви без розгляду.

Насамкінець хочемо додати, що дотримання процесуальної форми та змісту позовної заяви має велике значення в процесі реалізації особою свого права на пред’явлення позову. Недотримання вимог процесуального закону породжує настання тих наслідків, про які ми й говорили в цій статті. Дотримання ж вимог закону сприяє швидкому й ефективному захисту порушених прав, свобод та охоронюваних законом інтересів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі