Теми статей
Обрати теми

Про порядок зарахування акцизу з пального

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
07.03.2018 набрала чинності постанова КМУ від 28.02.2018 № 116, якою затверджено Порядок зарахування у 2018 році частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду місцевих бюджетів1. Звичайно, перерахування частини акцизного податку місцевим бюджетам забезпечить їх збалансування та сприятиме своєчасному фінансуванню запланованих видатків. Адже в цьому році бюджети місцевого самоврядування ще не отримували надходжень від акцизу. Тож давайте ознайомимось із вимогами Порядку .

1 Набрав чинності з дня опублікування («Урядовий кур`єр», 07.03.2018, № 46), далі за текстом — Порядок.

Вимоги Порядку

Ще у 2016 році було скасовано податок із роздрібного продажу палива у розмірі 5 %, який сплачувався до місцевих бюджетів. Причиною цього була «тінізація» роздрібного продажу палива окремими платниками цього податку, що спричиняло недонадходження акцизного податку з роздрібного продажу до місцевих бюджетів. Аби вирішити проблему, Мінфін розробив ефективну модель, за якої 13,44 % акцизного податку з виробленого та ввезеного пального сплачують до місцевих бюджетів.

Саме Законом України від 20.12.2016 № 1791 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» скасовано акцизний податок з роздрібного продажу з нафтопродуктів з одночасним збільшенням ставок акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів.

Одночасно змінами до Бюджетного кодексу України передбачено перерозподіл 13,44 % акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів між бюджетами місцевого самоврядування.

На 2018 рік цю тенденцію збережено і механізм прописано у Порядку.

Зокрема, Порядок визначає механізм зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2018 році.

Крім того, цим документом затверджені частки для зарахування акцизного податку до бюджетів місцевого самоврядування у першому півріччі 2018 року у розрізі усіх сільських, селищних та міських бюджетів, з якими ви можете ознайомитись у додатку до Порядку.

Наголосимо: такі частки визначались виходячи з обсягів реалізованого пального на відповідній території за друге півріччя 2017 року, з урахуванням інформації, наданої Державною фіскальною службою України2.

2 Далі за текстом — ДФС.

У другому півріччі 2018 року частки акцизу з пального визначатимуть з урахуванням даних про обсяг реалізованого пального за перше півріччя 2018 року. Таку інформацію Мінфіну повинна надати ДФС до 10 липня поточного року.

Згідно з текстом Порядку втратили чинність наступні постанови КМУ:

1

від 08.02.2017 № 96 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування»

2

від 20.09.2017 № 726 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 р. № 96»

Увага! Державна казначейська служба України відповідно до вимог Порядку мала в двотижневий строк з дня набрання чинності цього Порядку здійснити розподіл частини акцизного податку, що надійшов з 01.01.2018, і забезпечити його зарахування на рахунки усіх бюджетів органів місцевого самоврядування.

Формула зарахування

Обсяг акцизного податку (Аі), що підлягає зарахуванню до загального фонду відповідного бюджету місцевого самоврядування, визначають за такою формулою (п. 2 Порядку):

Аі = А х Чі, А > 0, де:

А — частина (13,44 %) акцизного податку з виробленого в Україні пального та частина (13,44 відсотка) акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, які підлягають розподілу між бюджетами місцевого самоврядування;

Чі — частка для зарахування до загального фонду і-того бюджету місцевого самоврядування;

і — індекс для позначення відповідного бюджету місцевого самоврядування

У першому півріччі 2018 р. частка для зарахування до загального фонду і-того бюджету місцевого самоврядування визначається за такою формулою:

Чі = Рі / Р, Чі округлюється до дев’яти знаків після коми, де:

Рі — обсяг реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за друге півріччя 2017 р. з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДФС;

Р — загальна сума такого обсягу реалізованого пального за друге півріччя 2017 р. у цілому в Україні з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДФС

У другому півріччі 2018 р. частка для зарахування до загального фонду і-того бюджету місцевого самоврядування буде визначатись за такою формулою:

Чі = Рі / Р, Чі округлюється до дев’яти знаків після коми, де:

Рі — обсяг реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2018 р. з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДФС;

Р — загальна сума такого обсягу реалізованого пального за перше півріччя 2018 р. у цілому в Україні з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДФС

Увага! Державна казначейська служба України щодня наступного робочого (банківського) дня, що настає за днем надходження акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального, на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби України для сплати таких податків, буде здійснювати розподіл їх частини (13,44 %) між бюджетами місцевого самоврядування відповідно до формули, наведеної у п. 2 Порядку, і часток, наведених у додатку до нього.

Що стосується звітності, то у звітності про виконання загального фонду місцевих бюджетів операції будуть відображатись згідно з кодом класифікації доходів бюджетів:

14021900 «Пальне»

щодо зарахувань акцизного податку з виробленого в Україні пального

14031900 «Пальне»

щодо зарахувань акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі