Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату єдиного податку та податку з доходів фізичних осіб фермерським господарством

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Фермерське господарство знаходиться на території громади, розташованої на території суміжного району. Сталося так, що ця територія увійшла до складу об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Куди тепер треба подавати податкову звітність та який порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб під час нарахування (виплати) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення та єдиного податку суб’єктом господарювання, який є фермерським господарством?

Звичайно, почнемо із вимог бюджетного законодавства. Зокрема, до бюджетів місцевого самоврядування відносять бюджети територіальних громад сіл, їх об’єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах), бюджети ОТГ. Одночасно до складу доходів загального фонду бюджетів ОТГ належить, зокрема, 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України (далі — ПК) на відповідній території, та єдиний податок, що зараховують до бюджетів місцевого самоврядування. Саме це визначає ст. 64 Бюджетного кодексу України (далі — БК).

З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Тобто платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі — Порядок № 1588).

Якщо відповідно до законодавства в платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі. Про це йдеться у п. 7.1 розділу VII Порядку № 1588 (ср. ).

У цьому випадку у фермерського господарства із місцезнаходженням на території громади, розташованої на території суміжного району, що увійшла до складу ОТГ, автоматично з огляду на зазначену норму виникає обов’язок стати на облік за таким неосновним місцем обліку у контролюючому органі, який є основним місцем обліку для адміністративного центру утвореної ОТГ.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету регулює ст. 168 ПК. Зазначеною статтею визначено, що цей податок утримують із доходів резидентів та нерезидентів та зараховують до бюджету відповідно до вимог БК.

В Індивідуальній податковій консультації Головного управління Державної фіскальної служби України від 21.02.2018 № 707/ІПК/03-20-13-09-07 (далі — ІПК) фіскали зазначали, що дотримуватись вимог ст. 168 мають усі юридичні особи, у тому числі ті, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремлені підрозділи, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

У зазначеній консультації фіскали зробили такий висновок: належність юридичної особи до тієї чи іншої територіальної громади є достатньою умовою для реалізації порядку, визначеного статтею 168 ПК та БК. Одразу зазначимо, що у цій ІПК, так само як і в інших ІПК, фіскали наголошують про індивідуальний характер застосування консультації, наданої платнику податку. Тобто ІПК може використовуватись виключно платником податків, якому надавалась. І це узгоджується із вимогами п. 52.2 ст. 52 ПК.

Наголосимо: податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховують до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (місцем розташування) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачують фізичній особі (абз. 1 п. 2 ст. 64 БК).

Отже, щодо порядку сплати (перерахування):

1. Податку на доходи фізичних осіб та процедури подання податкової звітності суб’єктом господарювання із місцезнаходженням на території громади, розташованої на території суміжного району, що увійшла до складу ОТГ: розташуванням у цьому випадку є територія громади, що увійшла до складу ОТГ. Відтак податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, має сплатити (перерахувати) податок на доходи фізичних осіб до бюджету такої ОТГ. Тобто на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби.

Зауважимо, що Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі — податковий розрахунок за ф. № 1ДФ), затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4. Але цим наказом не визначено особливої процедури подання податкового розрахунку за ф. № 1ДФ податковими агентами із місцезнаходженням на території громади, розташованої на території суміжного району, що увійшла до складу ОТГ, до змін меж відповідних районів, території яких мають зазнати змін внаслідок утворення ОТГ.

Як пояснили фіскали у згаданій консультації, у такому випадку податковий розрахунок за ф. № 1ДФ треба подати у вигляді окремої порції до контролюючого органу за основним місцем обліку податкового агента — юридичної особи. При цьому треба надіслати копію такого розрахунку до контролюючого органу за неосновним місцем обліку в установленому чинним законодавством порядку.

2. Єдиного податку та процедури подання податкової звітності суб’єктом господарювання із місцезнаходженням на території громади, розташованої на території суміжного району, що увійшла до складу ОТГ: єдиний податок 4 групи необхідно сплачувати до місцевого бюджету ОТГ на рахунок, відкритий Головним управлінням Державної казначейської служби України у відповідній області.

Зауважимо, що фіскали у своїх роз`ясненнях наголошують на наступному. Фермерське господарство як платник єдиного податку 4 групи зобов’язане подавати загальну податкову декларацію з єдиного податку до контролюючого органу за основним місцем обліку, а звітні податкові декларації — до контролюючого органу за місцем розташування кожної наявної земельної ділянки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі