Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату екологічного податку комунальним підприємством

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
За договором наше комунальне підприємство, яке надає послуги зі збирання та вивезення відходів, передає відходи суб`єкту господарювання, який здійснює їх утилізацію. Чи є у такому разі це підприємство платником екологічного податку, якщо воно не має власного об`єкту для розміщення відходів?

Аби відповісти на запитання, необхідно звернутися до вимог Податкового кодексу України (далі — ПК), зокрема до визначення кола платників екологічного податку. Платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюється, зокрема, розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання). Про це говорить п.п. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 ПК.

Об’єктом та базою обкладення екологічним податком, що справляється за розміщення відходів, є обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання (п.п. 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 ПК). Одночасно:

— суб’єкти господарювання, які розміщують на власних територіях (об’єктах) виключно відходи як вторинну сировину, не є платниками екологічного податку за розміщення відходів (п. 240.5 ст. 240 ПК);

— розміщення відходів — постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 ПК). Причому термін «відведені місця чи об’єкти» містить ст. 1 Закону України від 05.03.1998 № 187/98-ВР «Про відходи». Це місця чи об’єкти (місця розміщення відходів, сховища, полігони, комплекси, споруди, ділянки надр тощо), на використання яких отримано дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Отже, комунальне підприємство, яке надає послуги в частині збирання та вивозу відходів (але за умови, що не має власних об’єктів розміщення відходів) та по договору передає відходи для розміщення суб`єкту господарювання, яке здійснює діяльність щодо видалення та утилізації відходів, не відноситься до платників екологічного податку з огляду на окреслені вимоги ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі