Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про строк дії дозволу на спеціальне водокористування

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи є якісь роз`яснення з приводу строку дії дозволів на спеціальне водокористування з огляду на зміни, які відбулись у сфері водокористування? Якщо, наприклад, дозвіл видано у 2015 році, чи необхідно у 2018 році отримувати новий дозвіл первинному водокористувачу з огляду на нову умову сплати рентної плати такими водокористувачами?

Водний кодекс України (далі — ВК), зокрема ст. 49, говорить про те, що спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування. Законом України від 07.02.2017 № 1830-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» до цієї статті внесено зміни щодо повноважень із видачі дозволів на спеціальне водокористування, які покладено на територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

З 01.01.2018 до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України внесено зміни в частині визначення кола платників з рентної плати завдяки Закону України від 21.12.2016 № 1797-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». З цієї дати такий обов`язок її сплати покладено на суб’єктів господарювання, що належать до первинних водокористувачів, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів без надання преференцій бюджетним установам, що належать до первинних водокористувачів. Але що стосується саме дозволу — жодних змін не відбулось. Дозвіл повинен бути отриманий з огляду на норми ст. 49 ВК у разі здійснення спеціального водокористування.

На офіційному сайті територіального органу Державної фіскальної служби у Закарпатській області зазначені особливості видачі дозволів на спецводокористування у зв`язку зі змінами, що відбулись у сфері водокористування. Зауважимо, що така інформація розміщена й на інших офіційних сайтах територіальних органів Державної фіскальної служби України.

Так, постановою КМУ від 13.12.2017 № 1091 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань видачі дозволів на спеціальне водокористування» були внесені зміни у постанову КМУ від 13.03.2002 № 321 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на спеціальне водокористування та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1992 р. № 459» у частині того, що:

— дозволи на спеціальне водокористування, видані до 03.06.2017 (включно), діють до моменту закінчення строку їх дії та їх анулювання, що здійснюється Держводагентством, з підстав, передбачених законом. Нагадаємо, що саме 04.06.2017 набув чинності Закон України від 07.02.2017 № 1830-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування». Цим документом визначено нову процедуру видачі дозволів на спеціальне водокористування;

— з 01.01.2019 інформація про видачу дозволів на спеціальне водокористування є обов’язковим елементом Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відповідно до Закону України від 15.05.2003 № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». Тобто з цієї дати документообіг здійснюватимуть в електронному вигляді, а відомості про видачу дозволів з 01.01.2019 будуть вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Наголосимо: роз’яснення з приводу дії дозволів на спеціальне водокористування міститься у листі Державної фіскальної служби України від 29.01.2018 № 2646/7/99-99-12-03-04-17 (ср. ).

З огляду на зазначене, отримувати новий дозвіл не потрібно, якщо строк його дії ще не закінчено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі