Теми статей
Обрати теми

Про адміністративну відповідальність за неповну інформацію на запит адвоката

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Одним із суб’єктів звернення із запитами про надання інформації є адвокати, які з метою надання професійної правничої (правової) допомоги своїм клієнтам бажають отримати ту чи іншу інформацію, що стосується їх клієнта, або отримати копії певних документів, які мають значення для повного та об’єктивного розгляду судової справи. З огляду на те, що відповідь не завжди задовольняє потреби запитувача, іноді і сам ОМС може стати учасником судового провадження. Пропоную ознайомитись із конкретним судовим рішенням у справі № 372/2593/17 та наявними законодавчими вимогами.

Нормативне підґрунтя

Статтею 24 Закону України від 05.07.2012 № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»1 визначено, що адвокатський запит — письмове звернення адвоката до органу державної влади, ОМС, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання професійної правничої (правової) допомоги клієнту.

1 Далі за текстом — Закон № 5076.

Орган державної влади, ОМС, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов’язані не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.

При цьому як гарантія дотримання прав адвоката передбачена встановлена законом відповідальність. Так, ч. 3 ст. 24 Закону № 5076 передбачає, що відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом.

В свою чергу ч. 5 ст. 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення2 передбачає адміністративну відповідальність за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону № 5076.

2 Далі за текстом — КпАП.

Суть справи

У даному випадку на адресу міського голови від адвоката надійшов адвокатський запит про надання певної інформації.

Відповідь на цей запит було надано у встановлений законом строк, проте інформація, яка містилась у ньому, була неповною та такою, що не надавала вичерпної відповіді на поставлені у запиті запитання.

У зв’язку із цим Радою адвокатів регіону було складено адміністративний протокол про вчинення посадовою особою ОМС адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 2123 КпАП, та останній направлено для розгляду до суду.

Місцевий суд, фактично погоджуючись із наявністю у діях міського голови вказаного складу адміністративного правопорушення, закрив провадження на підставі ст. 38 КпАП, у зв’язку із тим, що на час розгляду справи в суді строк притягнення винної особи сплив.

З таким рішенням погодився й апеляційний суд, що переглядав постанову суду за апеляцією адвоката міського голови, у якій ставилося питання про відсутність складу та події правопорушення.

В своїй ухвалі апеляційний суд зазначив, що у відповіді міського голови не висвітлені дані стосовно одного з питань адвокатського запиту, а тому в його діях наявний склад та подія адміністративного правопорушення.

Практика показує, що тримісячний строк притягнення осіб до адміністративної відповідальності у справах про адміністративні правопорушення, які розглядаються судами, є замалим. У зв’язку із цим багато осіб, які притягаються до такого виду відповідальності, уникають відповідальності за вчинене шляхом подання різноманітних клопотань, перебування на лікарняних тощо.

Окремо про документи адвоката

З метою з’ясування наявних законних підстав для задоволення адвокатського запиту слід перевірити повноваження адвоката.

Частиною 1 ст. 24 Закону № 5076 встановлені вимоги до адвокатського запиту. Так, останній може містити звернення адвоката про надання інформації та/або копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

До адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Вимагати від адвоката подання разом з адвокатським запитом інших документів забороняється.

Ордер на надання правової допомоги — письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом № 5076.

Ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності).

Ордер, що видається адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, обов’язково має містити підпис адвоката, який надає правову допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника адвокатського бюро, адвокатського об’єднання і бути скріплений печаткою юридичної особи.

Ордер, заповнений за формою, є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Про обмеження правомочності адвоката, встановлені угодою про надання правової допомоги, останній або керівник адвокатського об’єднання (бюро) зобов’язані вказати на звороті ордера.

Ордер має містити наступні реквізити:

1

Серію, порядковий номер ордера

2

Прізвище, ім’я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога

3

Посилання на договір про надання професійної правничої (правової) допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа

4

Назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом, із зазначенням, у разі необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до ст. 19 Закону № 5076

5

Прізвище, ім’я, по батькові адвоката, який надає правову допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 — радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане

6

Ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об’єднання та його місцезнаходження)

7

Адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, яке видає ордер

8

Дату видачі ордера

9

Підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі «Адвокат»)

10

Підпис адвоката, який надаватиме правову допомогу, якщо ордер виданий адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням (у графі «Адвокат»)

11

Підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об’єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об’єднання у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об’єднанням

Відповідальність за достовірність вказаних в ордері даних несе адвокат (особа, яка видала ордер). В ордері на надання професійної правничої (правової) допомоги, який видається адвокатом або адвокатським бюро чи адвокатським об’єднанням, не заборонено робити виправлення і дописки, у разі якщо обсяг повноважень адвоката змінюється в межах такого договору.

Отже, у разі наявності належним чином оформленого ордера — повноваження адвоката підтверджені і окремого документа (будь то договір, довіреність тощо) не вимагається, більше того, є пряма заборона на вимагання інших документів.

Окремо слід згадати про надання доступу до інформації з обмеженим доступом, якою є, наприклад, лікарська таємниця, доступ до якої дозволений на підставі письмової заяви суб’єкта таких даних. Вимог до письмової заяви про надання згоди на розголошення інформації з обмеженим доступом законом не встановлено. Право на отримання інформації з обмеженим доступом щодо свого клієнта може бути підтверджено як письмовою заявою, так і в договорі про надання професійної правничої (правової) допомоги. У разі, якщо адвокатом надана така згода від клієнта — підстав для відмови в задоволенні запиту не існує.

Окремо про адвоката. Коли до вас надходить запит, ви не бачите, хто саме його склав. Інформація про всіх адвокатів внесена до Єдиного реєстру адвокатів, який оприлюднений на сайті Національної асоціації адвокатів України в розділі «Профайл адвоката». Саме там ви можете побачити інформацію про адвоката та звіритися, чи не зупинено/припинено дію його свідоцтва.

Ордер та копія свідоцтва адвоката мають бути посвідчені адвокатом. Форми посвідчення законодавством не встановлено. Посвідчення відбувається шляхом здійснення напису «Копія вірна»/«З оригіналом згідно» тощо, зазначенням дати посвідчення та підпису адвоката. Документи можуть бути скріплені печаткою, але останнє необов’язкове (на вибір адвоката).

Адвокатський запит не може стосуватися надання консультацій і роз’яснень положень законодавства.

Надання адвокату інформації та копій документів, отриманих під час здійснення кримінального провадження, здійснюється в порядку, встановленому кримінальним процесуальним законом.

Строки розгляду адвокатського запиту

Загальний строк надання відповіді на адвокатський запит становить п’ять робочих днів.

У разі якщо адвокатський запит стосується надання значного обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду адвокатського запиту може бути продовжено до двадцяти робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження, про що адвокату письмово повідомляється не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання адвокатського запиту.

У разі якщо задоволення адвокатського запиту передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як десять сторінок, адвокат зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. Розмір таких витрат не може перевищувати граничні норми витрат на копіювання та друк, встановлені КМУ відповідно до Закону України від 13.01.2011 № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації».

Наслідки розгляду запиту

За наслідками розгляду запиту у встановлений законодавством строк має бути надана відповідь, якою вимоги адвоката можуть бути задоволені повністю, частково задоволені, або відмовлено у задоволенні запиту повністю.

Відповідь про відмову у задоволенні запиту повністю або частково має бути обґрунтованою та такою, що відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки в іншому випадку ви надаєте привід для реагування на неправомірну відмову.

Протокол про адміністративне правопорушення складає рада адвокатів регіону, в якому вчинене адміністративне правопорушення, та передає його на розгляд суду.

Частина 5 ст. 2123 КпАП передбачає такі склади адміністративного правопорушення:

1

неправомірна відмова в наданні інформації на адвокатський запит

2

несвоєчасне надання інформації на запит

3

неповне надання інформації на запит

4

надання інформації, що не відповідає дійсності

За кожне з таких адміністративних правопорушень передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 — 850 грн.).

Отже, відповідь на адвокатський запит має бути підготовлена та направлена вчасно та відповідати вимогам законодавства, у тому числі щодо причин відмови у задоволенні запиту, з метою виключення неприємних наслідків для конкретної посадової особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі