Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про присвоєння рангу після переведення з державної служби на службу в органах місцевого самоврядування

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Який ранг присвоїти особі, що переводиться з посади державної служби категорії «В», де їй було присвоєно 9 ранг держслужбовця, в орган місцевого самоврядування на посаду 7 категорії, в межах якої передбачені 13-15 ранги, за умов, що класифікації категорій та рангів посад на держслужбі і на службі в органах місцевогго самоврядування не співпадають?

За новим Законом України від 10.12.2015 № 889 «Про державну службу» (далі — Закон № 889) класифікація категорій і рангів державних службовців відрізняється від класифікації категорій і рангів посадових осіб місцевого самоврядування, передбаченої чинним на сьогодні Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493). Тож відповідність співвідношення між рангами посадових осіб ОМС і держслужбовців при переході з державної служби на службу в ОМС не визначено!

Ця проблема мала би бути усунена з прийняттям нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», проектом якого було передбачено класифікацію категорій і рангів службовців місцевого самоврядування, аналогічну класифікації категорій і рангів державних службовців за чинним Законом № 889. Але, на жаль, народні обранці відхилили проект нового Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Як же в умовах дії зазначених законів має поступити орган місцевого самоврядування.? Давайте проаналізуємо наявні норми.

Законом № 889 встановлюється дев’ять рангів державних службовців. Статтею 39 цього законодавчого акта передбачено, що у разі звільнення з державної служби за державним службовцем зберігається раніше присвоєний йому ранг, якого держслужбовець може бути позбавлений лише за рішенням суду.

Порядок присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями визначаються Кабінетом Міністрів України. Співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями встановлюється для випадків призначення осіб, яким присвоєно такі спеціальні звання, на посади державних службовців, на яких може бути присвоєно нижчий ранг. У такому разі особі присвоюється ранг державного службовця на рівні рангу, який вона мала відповідно до спеціальних законів.

На виконання цієї норми постановою КМУ від 20.04.2016 № 306 «Питання присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями» було затверджено Порядок присвоєння рангів державних службовців (далі — Порядок).

Порядок передбачає, що «у разі призначення посадової особи ОМС на посаду державного службовця, на якій може бути присвоєно нижчий ранг, особі присвоюється такий ранг державного службовця, який вона мала відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Співвідношення між рангами державних службовців та рангами посадових осіб місцевого самоврядування визначається з урахуванням категорії посад державної служби та посад в органах місцевого самоврядування.»

Водночас, ще раз звертаємо увагу, що цей Порядок визначає механізм присвоєння державним службовцям рангів під час прийняття на державну службу та її проходження (п.1 Порядку)! А тому застосовувати зазначений порядок для визначення рангу особі, яка переводиться з посади державної служби на посаду в ОМС, не можна!

Стаття 15 Закону № 2493 визначає, що при прийнятті на службу в ОМС присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад. Ранги присвоюються відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації, результатів роботи.

Ранги присвоюються одночасно з обранням (прийняттям) на службу в органи місцевого самоврядування або обранням (призначенням) на вищу посаду. Особам, які призначаються на посади з випробувальним строком, ранги присвоюються після його закінчення, за результатами роботи. Особам, які призначені на посади і мають ранги посадових осіб місцевого самоврядування або ранги державного службовця, присвоєні за попереднім місцем роботи, надбавка за ранг у період випробувального строку виплачується відповідно до цих рангів. Черговий ранг присвоюється за умови, якщо посадова особа успішно відпрацювала на займаній посаді не менш як 2 роки.

Посадова особа місцевого самоврядування може бути позбавлена присвоєного відповідно до цього Закону рангу лише за вироком суду.

Якщо посадова особа місцевого самоврядування обрана чи призначена на посаду нижчої категорії або залишила службу в органі місцевого самоврядування, за нею зберігається присвоєний ранг.

Відповідно до п. 4 розд. VII «Перехідні положення» Закону № 2493 «у разі переходу посадової особи органу місцевого самоврядування на державну службу рівнозначної чи нижчої категорії посад їй присвоюється ранг державного службовця на рівні рангу, який вона мала відповідно до цього Закону».

Отже, з урахуванням зазначених норм питання присвоєння рангу переведеному держслужбовцю ОМС може вирішити декількома шляхами:

1. Державному службовцю, якому було присвоєно 9 ранг, що вступає на посаду на посаду 7 категорії в органі місцевого самоврядування, в межах якої передбачені 13-15 ранги, ОМС може присвоїти (зберегти) 9 ранг.

З іншого боку, різниця між рангами і категоріями досить суттєва і не всі ОМС готові приймати особу з 9 рангом державного службовця на посаду 7 категорії, яка передбачає присвоєння 13-15 рангу.

Більше того. Особа, за якою буде збережено 9 ранг державного службовця, через 2 роки успішної служби в органах місцевого самоврядування не зможе отримати черговий ранг в межах 7 категорії, оскільки наступний для особи 8 ранг в межах цієї категорії не передбачений.

2. З урахуванням відповідних норм ст. 15 Закону № 2493 державному службовцю, якому було присвоєно 9 ранг і який переходить з державної служби на службу в ОМС, присвоюється ранг з урахуванням категорії відповідної посади. Тобто, якщо державний службовець 9 рангу переходить на посаду 7 категорії в ОМС, йому присвоюється ранг 13-15 з урахуванням стажу попередньої роботи в органах публічної влади і кваліфікації.

2.1. У разі незгоди службовець, якщо бажає, оскаржує це рішення до суду.

2.2. Суд визначається і приймає рішення, яке є остаточним для позивача і ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі