Теми статей
Обрати теми

Конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!»

Цим матеріалом ми продовжуємо публікацію творів молоді в рамках циклу «Очима дитини». Цього разу у фокусі — твір Діани Крипило з 11 класу, яка досить докладно розглянула перспективи реформування системи органів місцевого самоврядування в Україні та надала їм свою авторську оцінку. Дівчина здійснила аналіз реформи децентралізації в Україні на рівні фахового юриста. В той же час такий доступний формат викладення матеріалу дозволяє використовувати його як короткий опис реформи для пересічних громадян.

Твір на тему: «Яке місцеве самоврядування нам потрібне?»

Виконала учениця 11 класу

Великохутірської загальноосвітньої школи

Крипило Діана

На сьогодні місцеве самоврядування в Україні становить архаїчну систему рад, організаційно та ресурсно неспроможних ефективно вирішувати питання місцевого розвитку та надавати публічні послуги населенню належно якісного рівня. Надмірна подрібненість територіальних громад та районів, їх неспроможність до повноцінного виконання власних повноважень не дозволяє сьогодні провести реальну децентралізацію влади. Значна частина завдань, які за своєю природою мали б реалізуватися місцевим чи регіональним самоврядуванням, виконуються місцевими державними адміністраціями або іншими державними органами, що погіршує якість їх виконання. Так, для громадян будь-яка справа, вирішення якої вимагає звернення до органів публічної влади, супроводжується важкою доступністю, надмірною складністю, численними бюрократичними та матеріальними перепонами, тобто, реалізувавши проект децентралізації владних повноважень, ці функції необхідно передати нижче — на рівень територіальної громади, яка буде сформована. Саме місцеве самоврядування мало б бути найближчою до громадян інституцією, яка здатна оперативно, повно, якісно та доступно задовольняти переважну більшість потреб громади. Однак наразі місцеве самоврядування здебільшого здатне обслуговувати лише своє існування, що закономірно викликає недовіру громадян до нього. Село як було, так і залишається, але вся земля, і ліс, і ставки перейдуть під його компетенцію. А це означає, що жодне рішення про здачу в оренду чи нове будівництво не прийматиметься без згоди місцевої влади та громади. Ось ці стимули дадуть можливість громаді накопичити свій ресурс і спрямувати його на вирішення своїх проблем: чи то ремонту дороги, чи школи, чи фельдшерсько-акушерського пункту тощо.

Без визначення територіальної основи для створення та діяльності системи органів публічної влади, без чіткого розведення повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, без встановлення належної фінансової бази для діяльності органів місцевого самоврядування, без регіонального самоврядування децентралізація неможлива. А без перенесення значної кількості повноважень на органи місцевого та регіонального самоврядування Уряд не зможе вирішувати питання стратегії розвитку України і подолати її відставання від провідних держав світу.

Повинна відбутися децентралізація влади, в результаті чого інститути публічної адміністрації виконуватимуть належні їм функції. Центральні органи державної влади будуть вирішувати питання державного масштабу, визначати і реалізовувати політику держави та не братимуться за локальні питання, які вони в принципі не можуть вирішити ефективно, зважаючи на рівень їх обізнаності. Органи регіонального самоврядування дбатимуть про економічний та культурний розвиток регіону, збереження його особливостей, процвітання тих галузей, що властиві саме цьому регіону, сила держави забезпечуватиметься її різноманітністю, а не штучним нав’язуванням визначених державою пріоритетів, гальмуючи внутрішньо закладений потенціал регіону. Органи місцевого самоврядування вирішуватимуть питання місцевого значення, забезпечуватимуть основні соціальні потреби жителів, надаватимуть більшість публічних послуг, яких потребують громадяни.

У більшості демократичних країн місцеві жителі можуть не знати, хто такий прем’єр чи президент, але вони знають, хто такий міський чи сільський голова, і що саме він вирішує низку проблем, з якими зіштовхується конкретна громада. Місцеві органи влади будуть забезпечувати законність у роботі органів місцевого та регіонального самоврядування та дотримання правопорядку усіма об’єктами правовідносин.

Базовим рівнем адміністративно-територіального устрою повинна бути громада, яка утворюється на основі одного чи декількох населених пунктів за умов спроможності ради громади надавати мінімальний перелік публічних послуг. До складу ради громади не будуть входити інші громади, що усуватиме проблему так званих «матрьошок» місцевого самоврядування, коли на території юрисдикції місцевої ради діють інші ради того ж рівня.

У громаді діятимуть обрані на прямих виборах голова громади та рада громади і її виконавчий орган. Органи місцевого самоврядування повинні здійснювати всі ті повноваження, що по суті можуть бути реалізовані на місцевому рівні. Для належного виконання цих повноважень органи місцевого самоврядування будуть забезпечені достатніми матеріально-фінансовими ресурсами. У громаді також діятимуть структурні підрозділи чи посадові особи окремих органів виконавчої влади: поліція, пожежна охорона, Державного казначейства, службовці, що надаватимуть адміністративні та соціальні послуги.

Другим рівнем місцевого самоврядування повинен бути район, що складатиметься із громад і буде базовим рівнем організації місцевих органів виконавчої влади загальної компетенції — районних державних адміністрацій. На рівні району повинні виконуватися лише ті завдання публічної влади, які не можуть бути виконані на рівні громади, або виконання яких на рівні громади не є ефективним. Матеріальною основою діяльності районних рад будуть об’єкти спільної власності громад. Органами місцевого самоврядування району слід формувати шляхом непрямих виборів — із числа делегованих радами громад представників.

Територіальною основою для регіонального самоврядування є регіони — адміністративно-територіальні одиниці, що становлять складові частини держави, формування яких обумовлене історичними, географічними, економічними та іншими факторами.

Основними завданнями регіонального самоврядування повинно бути забезпечення соціально-економічного розвитку регіону, сприяння залученню інвестицій, розвитку транспортної інфраструктури регіонального значення, розвитку культури, спорту та туризму, охорони довкілля, збереження етнічних та культурних особливостей регіону, належного функціонування спеціалізованих закладів охорони здоров’я та освіти регіонального значення. Органами регіонального самоврядування мають бути регіональні ради, що формуватимуться жителями регіону на прямих виборах, та їх виконавчі органи. Матеріальною основою регіонального самоврядування повинні стати об’єкти державної власності, передані у користування відповідним органам.

Місцеві державні адміністрації слід позбавити невластивих для них функцій, виконання повноважень виконавчих органів районних та обласних рад (для цього необхідно внести зміни в Конституцію). Натомість зросте їх роль як органу виконавчої влади загальної компетенції, що координує діяльність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та здійснює нагляд за дотриманням органами місцевого самоврядування Конституції та законів України. Районні та регіональні ради не повинні делегувати повноваження місцевим державним адміністраціям, а відтак вони не матимуть права висловлення недовіри головам місцевих державних адміністрацій. Призначення на посаду голів місцевих державних адміністрацій має здійснюватися Кабінетом Міністрів України за результатами конкурсу із числа державних службовців.

Таким чином, на запитання «Яке місцеве самоврядування нам потрібне?» є відповідь одна: нам потрібне місцеве самоврядування, кредо якого буде «Працюємо заради блага народу, рідного краю та України!».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі