Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату земельного податку на території населених пунктів, які входять до складу ОТГ

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Наша громада об’єдналась. Тепер до нашої ради масово звертаються мешканці із запитаннями щодо подання декларації з плати за землю та сплати цього податку до фіскальних органів. Справа у тім, що населені пункти, які входять до об’єднаної громади, відносяться до різних контролюючих органів. Як бути?

Плата за землю у складі податку на майно належить до місцевих податків, які встановлюють, зокрема, ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Про це говорить Податковий кодекс України (далі — ПК), зокрема, ст. 10 та 265.

Наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560 затверджено форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). Така декларація передбачає заповнення коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної(их) ділянки(ок) за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ).

Нагадаємо, що податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Саме про це говорить п. 287.4 ст. 287 ПК.

Бюджети територіальних громад, що об’єдналися, виконуються окремо до закінчення бюджетного періоду з урахуванням особливостей, встановлених ч. 9 ст. 8 Закону України від 05.02.2015 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Сільська, селищна, міська рада, обрана об’єднаною територіальною громадою, може вносити зміни до рішень про місцеві бюджети, прийняті сільськими, селищними, міськими радами, обраними територіальними громадами, що об’єднались.

До завершення періоду окремого виконання бюджетів територіальних громад, що об’єднались, функції головних розпорядників, розпорядників бюджетних коштів територіальних громад, що об’єднались, продовжують здійснювати відповідні бюджетні установи в особі сільського, селищного, міського голови, обраного об’єднаною територіальною громадою, інших керівників бюджетних установ. При цьому відкриття рахунків для зарахування надходжень до бюджетів здійснюють згідно з Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 № 758 (далі — Порядок).

У документі передбачена вимога, за якою у разі внесення змін до законодавства, згідно з якими змінюється перелік надходжень, що зараховують до відповідних бюджетів, та/або порядок їх зарахування, а також код та назва території, Державна казначейська служба України (далі — ДКС) централізовано відкриває/закриває рахунки за надходженнями відповідно до внесених змін. Інформація про відкриті/закриті рахунки доводиться до органів ДКС для подальшого інформування органів, що контролюють справляння надходжень бюджету згідно із встановленими порядками взаємодії, та місцевих фінансових органів.

Отже, якщо населені пункти, які входять до об’єднаної територіальної громади, належать до різних контролюючих органів, податкова декларація подається до контролюючого органу, до якого належить земельна ділянка щодо кожного коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ.

Зауважимо: у роз’ясненні фіскалів, розміщеному на Загальнодоступному ресурсі «ЗІР» у категорії 112.05, зазначено, що у рік створення об’єднаної територіальної громади плата за землю (земельний податок або орендна плата за землі державної і комунальної власності) сплачується на відкриті ДКС рахунки сільських, селищних, міських рад (за місцезнаходженням земельної ділянки), а починаючи з нового бюджетного року — на відкриті рахунки для зарахування надходжень з плати за землю до бюджету об’єднаної територіальної громади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі