Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про визначення типу нежитлового приміщення

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До нашої ради звертаються юридичні особи — платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, із наступним запитанням: яким чином необхідно визначати тип нежитлового приміщення для обкладення податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо у технічному паспорті приміщення не визначено його тип?

Запитання дуже цікаве та, звісно, турбує ОМС. Оскільки податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок), зараховується до місцевого бюджету. Відповідь на нього можна легко знайти за допомогою нового зручного ресурсу, який розміщено за посиланням https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/ipk. Цей ресурс збирає в Єдиний реєстр індивідуальні податкові консультації, які надає Державна фіскальна служба України платникам податків. Зокрема, в індивідуальній консультації від 02.07.2018 № 2916/ІПК/20-40-12-03-21 запитувач — юридична особа (власник об’єктів нерухомого майна — нежитлових приміщень, в технічних паспортах яких не визначено їх тип) звернувся до компетентного органу із запитанням про те, чи правильно він застосовує ставку податку для таких об’єктів, яка визначена у рішенні відповідної ради для об’єктів нерухомості категорії «інші будівлі».

Фіскали зазначили, що клас будівель визначається на підставі Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі — Класифікатор), затвердженого і введеного в дію наказом Держстандарту України від 17.08.2000 № 507, який призначено для використання органами центральної та місцевої виконавчої та законодавчої влади, фінансовими службами, органами статистики та всіма суб’єктами господарювання (юридичними та фізичними особами) в Україні.

Оскільки фактичне головне призначення кожного конкретного об’єкта нерухомості обчислюється у порядку, визначеному Класифікатором, із використанням Методики ідентифікації за головною класифікаційною ознакою будівель багатофункціонального призначення, запитувачу доцільно звернутись до органу, уповноваженого на ведення Класифікатора, за отриманням необхідного висновку про таке призначення.

Таким чином, як зазначають фіскали, розмір ставок податку для об’єктів нерухомості, що належать запитувачу, визначається відповідно до рішення ради з урахуванням отриманого висновку.

Як знаємо, ІПК може використовуватись виключно платником податку. Але, на наш погляд, за аналогією для вирішення питання, про яке йшлося у листі до редакції, її цілком можна застосувати. Такий підхід буде правильним та обґрунтованим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі