Теми статей
Обрати теми

Граничний вік перебування на службі в ОМС

Мороз Оксана, юрист-аналітик «Видавничого будинку Фактор»
Приводом для написання цього матеріалу стало запитання, яке надійшло до нашої редакції. Стосується воно граничного віку перебування на службі в ОМС, а саме наявності законних підстав для того, щоб особа — головний бухгалтер, якій виповнилось 65 років, змогла й надалі працювати на своїй посаді в ОМС.

Коротко про загальне

Для того, аби ґрунтовно відповісти на запитання, слід визначитись із категоріями посад в ОМС, а також з тим, на які з них поширюється положення щодо граничного віку перебування на службі в ОМС, а на які — ні. Для цього нам слід звернутись до Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»1. Так, відповідно до ст. 3 Закону № 2493 посадами в ОМС є:

1 Далі за текстом – Закон № 2493.

1

виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах

2

виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою

3

посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті , обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України

При цьому ст. 18 Закону № 2493 визначено граничний вік перебування на службі в ОМС — він становить 65 років. Проте це обмеження не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.

Таким чином, нижче в таблиці ми наведемо посади ОМС, на які граничний вік поширюється, а на які не поширюється.

Граничний вік не поширюється на таких посадових осіб:

Граничний вік поширюється на таких посадових осіб:

сільського, селищного, міського голову

заступників сільського, селищного, міського голови

з питань діяльності виконавчих органів ради

старосту

керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету сільської, селищної, міської,

районної у місті ради

голову та заступників голови районної, районної у

місті, обласної ради

керівника секретаріату (керуючого справами)

районної, обласної ради

заступника міського голови — секретаря

Київської міської ради, секретаря сільської, селищної, міської ради

керуючого справами виконавчого апарату

обласних і районних рад

голову постійної комісії з питань бюджету обласної, Київської та Севастопольської міських рад

керівників відділів, управлінь

-

інших працівників ОМС

Визначаємо всі нюанси

Отже, із таблиці видно, на яких посадових осіб поширюється граничний вік перебування на службі в ОМС, а на яких — ні.

В нашому випадку граничний вік перебування на службі поширюється на головного бухгалтера. Тому залишитись на службі в ОМС на цій посаді не є можливим, оскільки ст. 21 Закону № 2493 прямо передбачає, що однією із підстав припинення служби в ОМС є досягнення посадовою особою ОМС граничного віку перебування на службі в ОМС. Таким чином, у разі коли особа досягла граничного віку перебування на службі в ОМС, вона звільняється у зв’язку із досягненням 65 років.

Але у випадку, якщо особа не бажає залишати роботу, а, в свою чергу, керівництво ОМС також бажає залишити означену особу на роботі, то є один варіант. Давайте його розглянемо.

Варто зазначити, що після досягнення граничного віку перебування на службі в ОМС посадові особи місцевого самоврядування за рішенням відповідного голови можуть бути залишені на посадах радників чи консультантів (патронатна служба), якщо такі передбачені штатним розписом, на умовах строкового трудового договору.

(ч. 2 ст. 18 Закону № 2493)

Нормою, зазначеною вище, можна скористатись лише за умови, що така посада наявна в штатному розписі відповідної ради. Якщо ж такі посади відсутні в штаті, їх можна ввести відповідним рішенням ради.

Увага! Згідно зі ст. 14 Закону № 2493 до класифікації посад в ОМС належать радники та консультанти. Віднесення інших посад ОМС, не зазначених у ст. 14 Закону № 2493, здійснюється лише КМУ за поданням керівників відповідних ОМС.

Йдемо далі. Як ви знаєте, на посаду радника чи консультанта особа призначається розпорядженням голови відповідної ради. Тому, для того, аби особа залишилась працювати радником чи консультантом, потрібно, щоб голова видав відповідний розпорядчий документ.

Варто розуміти, що особа (в минулому — головний бухгалтер), яка буде працювати радником чи консультантом, не буде мати повноважень головного бухгалтера та не вправі буде здійснювати дії, чи приймати рішення такі, які вона здійснювала до цього, будучи на посаді головного бухгалтера.

Зауважимо, що радник чи консультант здійснює лише допоміжні функції. Наприклад, як писали нам у листі, який надійшов у редакцію, проблемою у сільській місцевості є брак висококваліфікованих спеціалістів — бухгалтерів зі специфікою роботи в ОМС. У цьому разі радник (спеціаліст) найкраще підійде для того, аби допомогти та підготовити гідного працівника, який прийде на заміну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі