Теми статей
Обрати теми

Нові можливості для розвитку культури

Андрієвський Тимур, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог
2 липня завершився прийом заявок на конкурс культурно-мистецьких проектів Українського культурного фонду. Цей конкурс передбачає державне фінансування проектів у сфері культури, причому заявниками могли бути не тільки вже звичні громадські організації, але й органи місцевого самоврядування.

Ще на початку 2017 року міністр культури Євген Нищук висловив думку, що створення Українського культурного фонду (УКФ) може стати без перебільшення історичним кроком для української культури. Так, ідея подібної установи полягає в тому, що держава створює відкрите джерело фінансування культурних та мистецьких проектів, у тому числі за рахунок надання грантів. За словами міністра, держава вперше зробила крок для того, щоб урівняти в доступі до ресурсів культурно-мистецьких організацій бюджетного і небюджетного секторів, а міністерство позбавилось непритаманних йому функцій розподілу коштів між гравцями культурного простору.

«Тепер, коли фонд став реальністю, можна чітко сказати: ми остаточно кладемо край радянському підходу, коли питання про фінансову підтримку культурних заходів з державного бюджету вирішувалося виключно в ручному режимі», — сказав міністр. Він висловив упевненість, що завдяки фонду будуть підтримуватися «яскраві культурні та мистецькі проекти».

23 березня 2017 року Верховною Радою України було прийнято Закон України від 23.03.2017 № 1976-VIII «Про Український культурний фонд», що започаткував існування фонду. Отже, Український культурний фонд — це державна установа, створена з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність Фонду згідно з чинним законодавством спрямовується та координується Міністерством культури України.

Основними завданнями Фонду є:

— сприяння реалізації державної політики у сферах культури та мистецтв, розвиткові сучасних напрямів культурної і мистецької діяльності, виробленню конкурентоспроможного на світовому ринку вітчизняного (національного) культурного продукту;

— підтримка мистецьких дебютів, стимулювання творчої праці діячів культури і мистецтва, зокрема молодих митців;

— популяризація української культури та мистецтв, формування позитивного іміджу України у світі;

— задоволення культурних потреб громадян України, які проживають за кордоном;

— експертний відбір, фінансування та моніторинг виконання проектів, реалізація яких забезпечується за підтримки Українського культурного фонду;

— сприяння збереженню, актуалізації і популяризації національного культурного надбання;

— підтримка культурних та інформаційних програм міжнародного співробітництва;

— підтримка культурних проектів української діаспори.

Цього року було оголошено перший конкурс культурно-мистецьких проектів. Конкурсу передувала широка інформаційно-просвітницька кампанія популяризації ідеї Фонду та роз’яснення правил подання проектів.

Представники Українського культурного фонду неодноразово наголошували, що Фонд надзвичайно зацікавлений у тому, щоб органи місцевого самоврядування, особливо ОТГ, подавали свої проекти. Адже саме розвиток культури на місцевому рівні є одним із пріоритетів Фонду.

Загалом, проектні заявки можна було подати за трьома конкурсами:

перший — індивідуальні національні проекти, де аплікантами могли виступити (максимальне фінансування — до 500 тисяч грн.):

— юридичні особи всіх форм власності, зареєстровані на території України не менше ніж два роки до початку конкурсу і мають досвід реалізації проектів;

— об’єднані територіальні громади, в тому числі новостворені;

— фізичні особи — підприємці;

— органи місцевого самоврядування;

другий — проекти національного співробітництва (максимальне фінансування — до 1,5 млн грн.) — де апліканти ті ж самі, але обов’язковою умовою є партнерство між регіонами України, тобто проект повинні реалізовувати мінімум дві особи (юридична, ФОП, ОТГ, ОМС) з двох різних областей;

третій — проекти міжнародного партнерства (максимальне фінансування — до 2 млн грн.) — де обов’язкова умова залучення до участі юридичної особи, що зареєстрована за кордоном, у тому числі представниками української діаспори, не менше ніж за два роки до початку конкурсу і яка має досвід реалізації проектів не менше ніж один рік до початку поточного конкурсу.

Усього було подано 716 проектних заявок з усієї України.

img 1

Але через певні помилки при подачі проектів технічний відбір пройшли 522 проекти за такими напрямками:

img 2

Аналіз поданих проектів, за інформацією, яка була розміщена у відкритому доступі Фондом, показав, що багато органів місцевого самоврядування тільки почали опановувати мистецтво «креативного мислення» та формування проектів. Окрім того, Добропільська міська та Ужгородська міська ради подали по два проекти від однієї особи, що прямо було заборонено умовами конкурсного відбору, а тому Фонд залишив лише ті їх проекти, які за часом надійшли раніше. Але вже приємно бачити, що багато органів місцевого самоврядування знайшли сили подати власні проекти, причому зовсім різного прямування — від фестивалів до впровадження нових комп’ютеризованих технологій для збереження культурних фондів. І саме тут серед аплікантів є комунальні заклади, про які зазвичай забувають і які часто недоотримують фінансування — музеї та бібліотеки. Сподіваємося, що конкурс проектів допоможе їм реалізувати їх ідеї.

Таким чином, ми з нетерпінням чекаємо на визначення переможців і висловлюємо надію, що саме подібні конкурси стануть каталізатором бурхливого розвитку креативної індустрії в Україні та збереження культурної спадщини.

Також ми продовжуємо наголошувати, що органи місцевого самоврядування не повинні стояти осторонь таких змін — вони повинні вчитися розробляти цікаві та конкурентоспроможні проекти, шукати підтримки серед громади тощо. Конкурс проектів у 2018 році завершено, проте ми закликаємо місцеве самоврядування вже починати розробляти проекти на наступний рік. Адже тепер можливостей для розвитку культури стає ще більше.

Уся інфографіка взята з офіційного сайту УКФ https://ucf.in.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі