Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату пайової участі у розвитку інфраструктури у разі реконструкції об’єкта

Літвінов Ростислав, начальник відділу правового забезпечення діяльності ради та комунальної власності виконавчого апарату Харківської районної ради, магістр державного управління
Як домогтись від власника здати будівлю в експлуатацію та сплатити пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту?

Дійсно, багато хто задається питанням: як домогтись від власника здати будівлю в експлуатацію та сплатити пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, якщо він здійснив реконструкцію тимчасової споруди та в результаті отримав капітальну будівлю. Одне з таких запитань отримали й ми. Причому наш читач уточнив, що будівля завершена та вже протягом певного часу використовується за призначенням (відкрито торговий заклад, здаються в оренду приміщення). У власника є документи на тимчасову споруду (договір купівлі-продажу) та на земельну ділянку під нею (договір купівлі-продажу земельної ділянки).

Одразу треба зазначити, що для того щоб надати повну відповідь на це запитання, необхідно мати значно більше інформації, оскільки кожен випадок є індивідуальним. Тому в даній ситуації будемо оперувати тим, що маємо.

Отже, за загальним правилом правові та організаційні основи містобудівної діяльності встановлені Законом України від 17.02.2011 № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон № 3038), який в свою чергу спрямований на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Порядок та підстави пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту передбачені в ст. 40 Закону № 3038. Нормами даної статті передбачено, що порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють ОМС відповідно до цього Закону. Так, передбачається, що замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім певних випадків, перелік яких визначений ч. 4 ст. 40 Закону № 3038.

Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

При цьому ч. 4 ст. 40 Закону № 3038 передбачено вичерпний перелік випадків, за наявності яких замовники будівництва не залучаються до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Разом з тим, відповідно до положень ст. 26 Закону № 3038, забудова територій здійснюється шляхом розміщення об’єктів будівництва.

Аналізуючи положення наведеної вище ст. 26 у сукупності із положеннями ст. 40 Закону № 3038, можна дійти висновку, що забудова території — це розміщення на ній шляхом будівництва відповідного об’єкта (який раніше на ній не знаходився, тобто створення нового об’єкта будівництва), при будівництві якого суб’єкт містобудування (замовник) зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту шляхом укладення відповідного договору з ОМС та сплати встановленого розміру пайової участі.

Відповідно до ДБН А.2.2-3:2012 «Проектна документація для будівництва» реконструкція — це перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкта будівництва, яка передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та проживання, якості послуг.

Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об’єкта в цілому або його частин (за умови їх автономності).

Судова практика в даному випадку схиляється до висновку, що у разі реконструкції об’єкта будівництва фактично не здійснюється забудова території у розумінні положень ст. 40 Закону № 3038, а тому і не виникає зобов’язань щодо залучення до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Більш детально можна ознайомитися з постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 02.03.2017 у справі № 822/2370/16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі