Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про вимоги до посади діловода

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Сільська рада взяла на роботу діловода. Які є вимоги до цієї посади? Чи передбачено мати відповідну освіту для цієї посади і чи буде така посада підпадати під дію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»?

Перш за все давайте визначимось зі статусом посади «діловод»: чи підпадає ця посада під дію норм Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493), тобто чи матиме особа, прийнята на цю посаду, статус посадової?

Стаття 2 Закону № 2493 визначає посадовою особою місцевого самоврядування особу, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС.

З метою визначення властивості організаційно-розпорядчих функцій Міністерство юстиції України у листі від 18.10.2013 № 610-0-2-13/7.2 посилається на постанову Пленуму Верховного Суду України від 26.04.2002 № 5 «Про судову практику у справах про хабарництво».

У цій постанові Пленум зазначив, що організаційно-розпорядчими обов’язками є обов’язки щодо здійснення керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності. Такі функції виконують, зокрема, керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних, колективних або приватних підприємств, установ та організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (начальники цехів, завідуючі відділами, лабораторіями, кафедрами), їхні заступники, особи, які керують ділянками робіт (майстри, виконроби, бригадири тощо).

Отже, основною ознакою, на підставі якої виділяють посадових осіб, є наявність права на вчинення юридично-владних дій.

Додаток 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 відносить посаду діловода до посад службовців апарату (секретаріату) ОМС, тобто до посад, які не мають статусу посадової особи.

Ще один документ, де ми можемо знайти посаду діловода, — Національний класифікатор України «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327 (далі за текстом — КП).

Цей класифікатор призначений для застосування центральними органами виконавчої влади, ОМС, Федерацією роботодавців України, всіма суб’єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників.

Об’єктами класифікації в КП є професії. У додатках А і Б відповідно наводяться покажчики професійних назв робіт за класифікаційними угрупованнями та абетковий покажчик професійних назв робіт.

Кваліфікаційний рівень робіт, що виконуються, визначається залежно від вимог до освіти, професійного навчання та практичного досвіду працівників, здатних виконувати відповідні завдання та обов’язки.

У Додатку А професії згруповано в 9 розділах, зокрема:

1) законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі);

2) професіонали;

3) фахівці;

4) технічні службовці.

Професії «діловод» і «переписувач» містяться у четвертому розділі КП за кодом 4144.

Цей розділ вміщує професії, що передбачають знання, необхідні для підготовки, збереження, відновлення інформації та проведення обчислень. Професійні завдання, пов’язані з виконанням секретарських обов’язків, роботою на друкарських машинках чи інших конторських машинах, записами та опрацюванням цифрових даних, обслуговуванням клієнтів (поштове обслуговування, операції грошового обігу, надання довідок, реєстрація чи передавання інформації тощо).

До цього розділу належать професії, до яких може бути застосований рівень кваліфікації «молодший спеціаліст», а також професії, що вимагають повної загальної середньої та професійно-технічної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві.

З урахуванням зазначеного можна зробити висновки про те, що посада діловода в ОМС не підпадає під дію Закону № 2493, а відповідний рівень знань, кваліфікації та освіти визначає розділ 4 КП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі