Теми статей
Обрати теми

Проектна заявка на відновлення інфраструктури: досвід Вакулівської ОТГ

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів, Саранчук Інна, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Вакулівської сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області
Протягом останніх 10 років в Україні успішно діє спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»1. Про те, що це за проект та як долучитися до нього, ми розкажемо у цій статті на прикладі Вакулівської ОТГ.

1 Далі за текстом — МРГ.

Проект МРГ — це довготривала та комплексна ініціатива двох проектів міжнародної технічної допомоги, спрямована на зміцнення потенціалу та сталий місцевий розвиток українських громад. Проект підтримує врядування за участі громад та ініціативи, впроваджувані громадами, щоб покращити умови проживання людей у сільській і міській місцевості по всій країні. Особливо у фокусі проекту — відновлення інфраструктури у сферах охорони здоров’я, екології, управління водними ресурсами.

Перша фаза проекту МРГ розпочалася ще у далекому 2008 році, а в 2011 році проект було подовжено на другу фазу. За цей період покращилась ситуація із наданням медичних послуг, доступом до чистої води й утилізацією сміття, навколишнім середовищем і безпекою населення.

Друга фаза проекту закінчувалася у 2014 році, і за період з 2008 року проект досяг значних кількісних та якісних показників — було модернізовано 1 323 школи/дитсадка, 599 закладів охорони здоров’я; реалізовано 110 проектів з водопостачання, 17 — із захисту довкілля, 556 — з енергоефективного вуличного освітлення та 27 інших ініціатив.

Третя фаза проекту була розпочата у 2014 році. На третій фазі до проекту стало долучатися все більше і більше територіальних громад, що відбулося в тому числі внаслідок реформи децентралізації. Близько 200 районів, 1000 сіл та 15 міст стали бенефіціарами проекту та отримали підтримку для реалізації власних амбітних задач.

Проект оголосив різні пріоритети для сіл та міст. Так, ключовими напрямками роботи у містах стали:

1

Сприяння створенню ефективного власника в багатоквартирних будинках та енергоефективність житлових будинків. У містах із населенням до 150 тис. мешканців в багатоквартирних житлових будинках пропонувалося розробити практичні моделі вирішення проблем житлового сектору, запропонувати жителям багатоквартирних будинків брати відповідальність за стан будинку на себе

2

Також для міст серед пріоритетів було наголошено про необхідність впровадження інноваційних практик врядування на місцевому рівні. Тут, зокрема, малися на увазі просування передових технологій врядування, можливості співпраці для міст з різним базовим рівнем, різні форми залучення громадян до рішення проблем місцевого розвитку та забезпечення координації із зусиллями на центральному рівні

В свою чергу, на рівні сільської місцевості проект пропонував співпрацю за такими напрямками:

1

Охорона здоров’я

2

Енергоефективність

3

Охорона навколишнього середовища

4

Водопостачання

5

Економічні ініціативи — розширення підтримки, інституційний розвиток та забезпечення доступу до інформації щодо нових технологій для жителів сільської місцевості

Одна зі специфічних особливостей проекту полягає в тому, що мікрогранти надаються у випадку наявності співфінансування з інших джерел — від приватного сектору, з центрального або місцевого бюджетів тощо. Такий підхід базується на принципі самодопомоги та для фасилітації співпраці приватно-державного сектору. Громада бере на себе зобов’язання, за сприяння місцевої влади, підтримувати сталість процесу, щоб надалі отримувати позитивний результат.

Під час регіонального представлення третьої фази проекту МРГ керівники обласних державних адміністрацій та обласних рад підписали з представниками ПРООН тристоронні угоди про співпрацю та оголосили про конкурсний відбір районів для участі в проекті. В Дніпропетровській області перемогу у конкурсному відборі отримав Софіївський район, який запропонував для участі у конкурсі проект Вакулівської об’єднаної територіальної громади «Енергозберігаючі заходи в будівлі Жовтянського фельдшерсько-акушерського пункту шляхом проведення капітального ремонту» (село Жовте).

Давайте розглянемо, як виглядала заявка на участь у цій програмі.

Дані із заявки Вакулівської ОТГ:

Складові заявки

Примітка редакції

Назва проекту

Енергозберігаючі заходи в будівлі Жовтянського фельдшерсько-акушерського пункту шляхом проведення капітального ремонту

У своїх попередніх матеріалах ми радили не давати такі громіздкі назви проектам. Втім, у цій назві можна побачити, що назва проекту фактично визначила мету проекту

Передумови проекту (проблема, яку вирішено)

Жовтянський фельдшерсько-акушерський пункт знаходиться на території с. Жовте Вакулівської сільської ради — пункт першої невідкладної медичної допомоги для 450 мешканців, з них 110 дітей. Будівля ФАПу побудована в 50-х роках ХХ століття. Будівля складається з трьох кімнат та двох коридорів. Опалюється лише одна кімната. Енергозберігаючі технології не застосовувалися, що призводило до значної втрати тепла через стелю, покрівлю, вікна та двері. В осінньо-зимовий період умови для перебування хворих в приміщенні були некомфортними.

В результаті проведення капітального ремонту планується запровадити енергозберігаючі заходи шляхом улаштування покрівлі з металочерепиці, заміни вікон на металопластикові енергозберігаючі, дверей на металеві енергозберігаючі, монтаж кабелю електропостачання, оздоблення стін та стелі декоративним пластиком, заміна світильників з лампами розжарювання на енергозберігаючі та улаштування підлоги з лінолеуму

«...450 мешканців, з них 110 дітей...»

Дуже доречно вказана цільова аудиторія проекту — люди, які потерпають від проблеми та отримають користь від реалізації проекту. Малим населеним пунктам варто користуватися тим, що вони можуть навести точні дані щодо кількості та демографічних показників населення, адже це завжди покращує заявку.

(...металочерепиця, вікна металопластикові, двері металеві, декоративний пластик, світильники енергозберігаючі, лінолеум...)

Заявник з самого початку заявки фактично описав, що він планує робити в рамках проекту та що донор зможе побачити. Просто та конкретно

Короткий опис проекту

Дата початку — травень 2017 року

Дата завершення — вересень 2017 року

Жовтянський ФАП веде прийом населення амбулаторно і вдома, може призначати лікування в межах компетенції фельдшера, здійснює патронаж дітей до 3 років, забезпечує консультації з фахівцями й виконує лікарські приписи, надає невідкладну медичну допомогу на долікарському етапі, здійснює санітарно-епідеміологічний нагляд за територією і розташованими на ній організаціями. Але забезпечити нормальний температурний режим неможливо через відсутність застосування енергозберігаючих технологій.

На загальних зборах громади спільним рішенням визначено пріоритетний напрямок «звичайне енергозбереження», у межах якого планується виконати ремонтні роботи з теплозбереження будівлі ФАПу. Цим самим забезпечити комфортні умови для перебування хворих в приміщенні.

Благодійна організація «Агенція розвитку об’єднаної громади та оновлення Вакулівської сільської ради» Софіївського району Дніпропетровської області вирішила взяти участь в Проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з МПП «Енергозберігаючі заходи в будівлі Жовтянського фельдшерсько-акушерського пункту шляхом проведення капітального ремонту». В переліку основних робіт було визначено: ремонт покрівлі; заміна вікон та дверей, улаштування стін та стелі, капітальний ремонт підлоги, заміна світильників

«... На загальних зборах громади...»

Маленький, але дуже важливий нюанс. Рішення про реалізацію проекту було прийнято на загальних зборах громади. Поміж інших пунктів, цей пункт повністю відповідає пріоритетам, заявленим проектом МРГ, — залучення громади до вирішення питань місцевого значення

Результати проекту

Якісні:

1. Розширення методології розвитку потенціалу місцевих громад і влади шляхом застосуванням підходу «місцевий розвиток, орієнтований на громаду» для спільного планування та надання громадських послуг.

2. Відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури шляхом запровадження енергозберігаючих заходів.

3. Забезпечення та покращення умов перебування пацієнтів у приміщенні Жовтянського ФАПу.

Кількісні:

1. Створено умови для надання першої невідкладної допомоги ще 300 мешканцям 3 сіл колишньої Нововасилівської сільської ради.

2. Збереження здоров’я людей через своєчасне отримання медичних послуг на місцевому рівні, підвищення рівня працездатності населення, зменшення витрат, пов’язаних із виїздами до медичних установ в інших населених пунктах.

3. Суттєве (як мінімум на 10 %) скорочення споживання електричної енергії освітлювальною мережею ФАПу.

4. Скорочення витрат бюджету, які йдуть на оплату за використані енергоносіїв.

5. У перший період експлуатації відновленого ФАПу (протягом 10 років) не будуть проводитись поточні ремонтні роботи (окрім непередбачуваних випадків)

В частині якісних результатів заявник підкреслив, що запропонований проект відповідає 3 напрямкам пріоритетів донора:

1) підвищення потенціалу місцевих рад;

2) відновлення інфраструктури шляхом впровадження енергозберігаючих заходів;

3) охорона здоров’я.

В частині кількісних показників автори проекту наголошують, що вирішення проблеми стало актуальним не тільки для одного села Жовте. Внаслідок об’єднання територіальної громади оновлений ФАП зможе надавати послуги ще й мешканцям Нововасилівської сільської ради, яка увійшла до складу Вакулівської ОТГ. У таких випадках радили би навіть більше підкреслити цей факт в заявці. Якщо після об’єднання ви просите у донора кошти на задоволення потреб більшої кількості людей — користуйтеся цим. Також не забувайте вказувати, що якщо місцеві мешканці відчують користь від децентралізації та будуть підтримувати процеси реформ — це значно сприятиме сталому розвитку громади.

Інші 4 пункти кількісних результатів пов’язані із передбачуваним скороченням бюджетних витрат на утримання ФАПу

Основні етапи проекту

Складання проектно-кошторисної документації;

Проведення тендерної процедури. Укладання угод з підрядником;

Закупівля матеріалів;

Будівельно-монтажні роботи;

Приймання виконаних робіт та взяття об’єкта на баланс Вакулівською сільською радою;

Урочисте відкриття

Термін реалізації проекту

5 місяців (травень — вересень 2017 р.)

Організації-партнери

Виконавчий комітет Вакулівської сільської ради,

ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ», Благодійна організація «Агенція розвитку об’єднаної громади та оновлення Вакулівської сільської ради» Софіївського району Дніпропетровської області, Софіївська районна рада

Загальна вартість проекту та джерела фінансування проекту

Загальна вартість — 297,836 тис. грн:

грант переможця Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-III» — 135,583 тис. грн;

місцевий бюджет — 147,361тис. грн;

внесок громади — 14,892 тис. грн.

В частині розподілу коштів на реалізацію проекту зі свого боку місцева громада надала більше ніж 50 відсотків на реалізацію проекту. Це підтверджує наміри громади реалізувати проект та підтримувати його життєздатність в подальшому

Взагалі проект дуже простий та зрозумілий. Охорона здоров’я, енергоефективність, розвиток громади — це слова, зрозумілі та прийнятні для усіх донорів, які інвестують у місцеві громади. Тож не ускладнюйте. Якщо у вашому населеному пункті холодно в лікарні, вашу громаду не покращить збудований торговий центр.

І наостанок фото приміщення ФАПу до та після ремонту.

img 1

img 2

Для довідки: ми не знайшли інформації про те, що проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» буде продовжено на четверту фазу. Втім, слідкуйте за новинами на сайті програми http://cba.org.ua, і, можливо, вже з 2019 році ви зможете отримати підтримку для проектів місцевого розвитку в рамках четвертої фази проекту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі