Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про обкладення ПДФО стипендій, призначених обласною радою

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Наша обласна рада призначила стипендії спортсменам — переможцям спортивних змагань. Чи треба такі суми обкладати податком на доходи фізичних осіб?

Суми стипендій, що нараховують спортсменам — переможцям спортивних змагань за рахунок коштів обласної ради, включають до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та обкладають податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Підставою для цього є вимоги:

— Порядку призначення і виплати стипендій (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ від 12.07.04 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення». Дія Порядку поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, зокрема учнів І — II курсів училищ фізичної культури, студентів I — II курсів Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного;

— розділу IV Податкового кодексу України (далі — ПК).

Вичерпний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерелах виплати, визначених ст. 165 ПК. До розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають, зокрема, суму стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України. Відтак, суми стипендій, що нараховують спортсменам — переможцям спортивних змагань за рахунок коштів обласної ради, до цього переліку не входять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі