Теми статей
Обрати теми

Позиція ДРС щодо обмеження в’їзду вантажних автомобілів

На офіційному сайті1 Державної регуляторної служби України розміщено позицію цього компетентного органу стосовно прийняття органами місцевого самоврядування нормативно-правових актів, якими встановлюється обмеження в’їзду вантажних автомобілів, великогабаритних та механічних транспортних засобів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування. Нижче наведено зміст означеної позиції.

1 Див. за посиланням: http://www.drs.gov.ua/regulatory_policy/pozytsiya-drs-stosovno-pryjnyattya-organamy-mistsevogo-samovryaduvannya-normatyvno-pravovyh-aktiv-yakymy-vstanovlyuyetsya-obmezhennya-v-yizdu-vantazhnyh-avtomobiliv-velykogabarytnyh-ta-mehanichnyh-tra/.

До Державної регуляторної служби України на розгляд надходять чисельні проекти рішень місцевих рад, якими передбачається обмежити в’їзд вантажних автомобілів, великогабаритних та механічних транспортних засобів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування.

Позиція ДРС із зазначеного питання полягає у наступному.

Відповідно до Порядку тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 р. № 869 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування», режим обмеження або заборони руху може вводитися на строк дії небезпечних умов, пов’язаних з несприятливими погодними умовами, перезволоженням ґрунту, підвищеною температурою повітря, деформацією покриття (колійність, осідання тощо), земляного полотна, елементів штучних споруд та інших пошкоджень, що призводять до втрати несучої здатності конструктивних елементів автомобільних доріг.

У разі коли небезпечні умови або робота з ліквідації їх наслідків триватимуть більше доби, рішення про обмеження або заборону руху на цій ділянці приймається керівником служби автомобільних доріг в області разом з керівником територіального органу Укртрансбезпеки та за погодженням з відповідним уповноваженим підрозділом Національної поліції, про що повідомляються відповідно до Закону України «Про дорожній рух» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та Національна поліція.

Одночасно дорожні підприємства, територіальні органи Укртрансбезпеки й уповноважені підрозділи Національної поліції із залученням у разі потреби представників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування обстежують та визначають можливі маршрути об’їзду. За результатами обстеження складається відповідний акт та у разі потреби вживаються заходи для приведення доріг, якими будуть проходити маршрути об’їзду, в належний технічний стан.

При цьому служби автомобільних доріг області розробляють індивідуальні схеми організації дорожнього руху, які погоджуються з уповноваженими підрозділами Національної поліції та затверджуються місцевими органами виконавчої влади в установленому порядку.

Таким чином, питання щодо обмеження в`їзду вантажних автомобілів, великогабаритних та механічних транспортних засобів регульовані Порядком тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 р. № 869 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування».

Чинним законодавством не передбачено повноважень органів місцевого самоврядування щодо встановлення будь-яких додаткових вимог до визначеного законодавством порядку обмеження або заборони руху транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі