Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про виключення зі штату посади голови районної, обласної ради та їх заступників

Мороз О., юрист-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У законодавстві чітко не передбачено процедури виключення зі штату відповідного ОМС посади голови районної, обласної ради та їх заступників. Чи можливе їх виключення?

При відповіді на це запитання слід звернутись до нещодавнього роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби (далі — Роз’яснення НАДС), яке було підготовлено цим компетентним органом в межах повноважень відповідно до п. 4 Положення, затвердженого постановою від 01.10.14 р. № 500.

В Роз’ясненні НАДС йдеться про те, що ст. 10 Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування». Цією статтею передбачено, що прийняття на службу в ОМС здійснюється, зокрема, на посаду голови та заступників голови районної, районної у місті, обласної ради, заступника міського голови — секретаря Київської міської ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови постійної комісії з питань бюджету обласної, Київської та Севастопольської міських рад шляхом обрання відповідною радою.

При цьому, згідно із ч. 1 ст. 43 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються питання, зокрема, обрання голови ради, відповідно заступника голови районної ради та першого заступника, заступника голови обласної ради, звільнення їх з посади, а також затвердження за пропозицією голови ради структури виконавчого апарату ради, його чисельності, встановленої відповідно до типових штатів, затверджених КМУ, витрат на утримання ради та її виконавчого комітету.

Крім того, ст. 55 Закону № 280 передбачає, що голова районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради обирається відповідною радою шляхом таємного голосування з числа її депутатів на строк повноважень ради.

Голова ради здійснює свої повноваження до припинення ним повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків, передбачених частинами четвертою та п’ятою цієї статті. Голова ради вважається звільненим з посади з дня припинення ним депутатських повноважень або повноважень голови.

Голова районної, обласної, районної у місті ради, зокрема, представляє раді кандидатури для обрання на посаду відповідно заступника голови районної, районної у місті ради чи першого заступника, заступника голови обласної ради; вносить на затвердження ради пропозиції щодо структури органів ради, її виконавчого апарату, витрат на їх утримання.

Відповідно до ст. 56 Закону № 280 районна, районна у місті рада обирає заступника голови ради.

Заступник голови районної, районної у місті (у разі її створення) ради, перший заступник, заступник голови обласної ради обираються відповідною радою в межах строку її повноважень з числа депутатів цієї ради шляхом таємного голосування і здійснюють свої повноваження до припинення ними повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків дострокового припинення їх повноважень у порядку, встановленому ч. 3, 4 ст. 56 Закону № 280.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 Закону № 280 заступник голови районної у місті, районної ради, перший заступник голови обласної ради здійснює повноваження голови відповідної ради за відсутності голови ради на підставі його розпорядження, а також у разі неможливості виконання головою ради своїх обов’язків з інших причин.

Отже, чинним законодавством не передбачено порядку виключення зі структури районної ради посад голови та заступника ради.

Разом із цим, слід нагадати, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають лише роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі