Теми статей
Обрати теми

Конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!»

Сьогодні діти та молодь несвідомо тримають в своїх руках майбутнє нашої Батьківщини. Для впровадження та закріплення результатів будь-яких демократичних реформ органи місцевого самоврядування мають усвідомлювати важливість роботи по формуванню соціально-відповідального світогляду молодого покоління. Для ефективності такої роботи методи, які використовуються тут, мають відповідати інтересам молодих людей.

img 1

У грудні 2017 року був підведений підсумок чергового обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування — це ми!». Конкурс було започатковано та вперше проведено у 2012 — 2013 роках під егідою Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Ініціатором конкурсу виступив голова Харківської обласної ради Чернов Сергій Іванович. З 2014 року конкурс проводить Харківська обласна рада.

Конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!» має на меті підвищення рівня знань підлітків у сфері публічного управління, підвищення інтересу школярів та студентів до розвитку місцевого самоврядування, виховання патріотизму та поваги до держави, а також популяризації діяльності органів місцевого самоврядування в Україні. До участі у конкурсі запрошуються школярі та студенти.

В рамках конкурсу передбачені наступні номінації:

— Кращий індивідуальний графічний твір «Моя громада» (для дітей віком до 17 років);

— Олімпіада з питань теорії та практики організації місцевої влади (для дітей віком до 17 років);

— Краща індивідуальна письмова робота на тему «Що таке місцеве самоврядування?»;

— Краща індивідуальна письмова робота на тему: «Яке місцеве самоврядування нам потрібно?»;

— Краща колективна письмова робота на тему: «Ми знаємо, як це зробити!»;

— Брейн-ринг серед шкільних та студентських команд Харківської області на тему місцевого самоврядування та організації влади.

Для оцінки робіт, підготовлених учасниками конкурсу, було сформоване журі, яке складалося із посадових осіб органів місцевого самоврядування, фахівців у галузі публічного управління, депутатів обласної ради, представників засобів масової інформації та громадських діячів. Цього року до складу конкурсної комісії увійшла також головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости» Брусенцова Яна Вікторівна. Члени журі оцінювали твори конкурсантів за 12-бальною шкалою. При виставленні оцінки члени журі звертали увагу на дотримання тематики конкурсу, актуальність, креативність, знання тематики, а особливо — висловлення власного бачення щодо інституту місцевого самоврядування в Україні.

Цього року у конкурсі брали участь понад 300 учасників різного віку з 22 районів Харківської області. Найбільше учасників — з міста Харкова, Балаклійського, Харківського та Ізюмського районів. Активну участь у конкурсі взяли учні з Богодухівського, Дергачівського, Красноградського, Первомайського та Чугуївського районів. Найменший вік учасника, який взяв участь у конкурсі, — лише 4 роки!

Нагородження переможців відбулося 7 грудня 2017 року у рамках святкування Дня місцевого самоврядування. Переможців вітали голова оргкомітету, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. Переможці отримали гіроборди та квадрокоптери, смартфони та смарт-годинники, сертифікати на відвідування квест-кімнат та настільні ігри, дипломи і медалі.

Черговий конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!» вже стартував у 2018 році. Організатори конкурсу запрошують школярів вже зараз розпочинати роботу над своїми творами та подавати їх до участі у конкурсі. Твори приймаються до 31 жовтня 2018 року.

Цією статтею ми розпочинаємо цикл публікацій «Очима дитини». В наступних номерах ми будемо публікувати твори учасників конкурсу «Місцеве самоврядування — це ми!», які дозволять посадовим особам поглянути по-новому на свою роботу — з позиції дитини, яка не має нав’язаних досвідом рамок та може розказати, що для неї значить таке важливе в нашому суспільстві право на здійснення місцевого самоврядування.

img 2

Казка «Місцеве самоврядування у казковому лісі»

Писаренко Аміна Юріївна, 6 клас,

Хорошівська загальноосвітня школа І — ІІІ ступенів

Харківської районної ради Харківської області

Одного літнього ранку три матусі Каркуша Воронько, Зіна Бебежко та Соня Лось зібралися на галявині, де завжди збиралася лісова громада для вирішення різноманітних питань. Каркуша запропонувала:

— Шановні сусідки! Давайте для своїх дітей збудуємо сучасний спортивний майданчик.

— Це гарна ідея, — погодилася Соня.

— Але ми самі з цим не впораємося. Ходімо з нашою пропозицією до голови лісу Бурмила Михайловича, — додала Зіна.

Це був здоровенний і мудрий ведмідь. Він запропонував подругам-сусідкам створити групу місцевого самоврядування лісу, яка б відповідала за будівництво майданчика. Але, на жаль, на цей несподіваний проект не були заплановані у бюджеті кошти, і тоді Бурмило Михайлович вирішив скликати позачергову сесію ради лісу для вирішення цього питання. Він запросив мешканців лісу, органи місцевого самоврядування, підприємців та створену ініціативну групу жінок. На сесії було винесено питання будівництва дитячого майданчика. Обговорювали його дуже довго. На щастя, проблему була вирішено: взяти доходи з місцевого бюджету та залучити позабюджетні кошти від місцевих податків, які сплачують місцеві підприємці. А Пантера Ягарівна, усім відома скряга та ненажера, запропонувала допомогу місцевих підприємців, бо це ж добре діло, і, мовбито, для дітей їй нічого не жалко.

Як добре, що є органи місцевого самоврядування, які піклуються про своїх мешканців. Тепер лісова малеча із новим спортивним майданчиком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі