Теми статей
Обрати теми

Останні новини у сфері субсидій

Сербіна А., головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
КМУ своїми постановами від 18.08.17 р. № 609 та від 13.09.17 р. № 735 вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива1, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848. Змін не багато, але вони важливі, пропоную ознайомитись.

1 Далі за текстом — Положення.

Відтепер Положення містить норму, згідно з якою субсидія не може призначатись одночасно за місцем реєстрації особи та за місцем її фактичного проживання (абз. 1 п. 6 Положення). Це доповнення викликано тим, що в окремих випадках на підставі рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської та районної ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховують плату за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. У разі смерті особи, якій було призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, надання субсидії не припиняють до закінчення строку її призначення за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховують плату за житлово-комунальні послуги. У разі смерті особи, якій було призначено субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, така субсидія виплачується одній із осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію, за заявою такої особи. Коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, субсидію призначають за заявою опікуна (піклувальника) і розраховують виходячи з розміру пенсії у зв’язку із втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та недієздатних осіб.

Розміри пенсії у зв’язку із втратою годувальника та інших видів пенсії і соцвиплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей і недієздатних осіб, не враховують до сукупного доходу опікуна (піклувальника) у разі його звернення за призначенням субсидії за місцем реєстрації. Субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за два квартали (раніше за 4 квартали. — Прим. ред.), що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік (абз. 1 п. 12 Положення). Під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховують доходи за III IV квартали попереднього року. Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюють на підставі доходів за I — II квартали поточного року. І останньою зміною у п. 12 Положення є абз. 9: коли на час звернення за призначенням субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховують розмір пенсії за такий місяць. У разі отримання інформації про прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн. — Прим. ред.), субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом 2 місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (у тому числі до винесення рішення судом), субсидію призначають з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений строк може бути продовжений, про що говорить абз. 11 п. 14 Положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі