Теми статей
Обрати теми

Договір про встановлення земельного сервітуту

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Останнім часом до редакції надходять запитання щодо правильності оформлення договору про встановлення земельного сервутуту на земельну ділянку, яка перебуває в комунальній власності. Розглянемо детально порядок та процедуру оформлення цього виду договору.

Договір земельного сервітуту

Однією з підстав встановлення земельного сервітуту відповідно до ст. 402 ЦК України, ст. 100 ЗК України є договір.

Договір про встановлення земельного сервітуту — це домовленість, в силу якої одна сторона (власник) надає у обмежене користування іншій стороні (сервітуарію) земельну ділянку за плату або безоплатно, а інша сторона (сервітуарій) зобов’язується користуватись земельною ділянкою відповідно до умов та припинити використання в передбачених законом випадках.

У разі, якщо земельна ділянка, відносно якої вимагається встановлення сервітуту, перебуває у комунальній власності, інтереси територіальної громади при встановленні земельного сервітуту представляє відповідна рада.

Укладання такого договору має свої нюанси.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 12 ЗК України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР«Про місцеве самоврядування в Україні»1 питання регулювання земельних відносин вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

1 Далі за текстом — ЗУ № 280.

Отже, договір про встановлення земельного сервітуту укладається на підставі складеної відповідно до ст. 551 Закону України від 22.05.2003 № 858-IV «Про землеустрій»2 та рішення відповідної ради технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельну ділянку і підлягає обов’язковій реєстрації відповідно до Закону України від 01.07.2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»3.

2 Далі за текстом — ЗУ № 858.

3 Далі за текстом — ЗУ № 1952.

Необхідно відмітити, що в чинному законодавстві спеціальних норм, які б встановлювали форму договору про встановлення земельного сервутуту та перелік істотних умов договору, немає.

Але з аналізу положень ЦК України про правочини такий договір укладається у письмовій формі і за згодою сторін може посвідчуватись нотаріально. Право користування чужою земельною ділянкою (сервітуту) підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно. За згодою сторін договір може посвідчуватись нотаріально.

З огляду на загальні вимоги, встановлені законом до всіх видів договорів, договір про встановлення земельного сервітуту повинен містити:

1

відомості про сторони договору

2

предмет договору (умови про обмежене право користування, вид та конкретний зміст сервітуту, відомості про обтяжену земельну ділянку та ділянку, для забезпечення користування якою встановлюється сервітут (кадастровий номер, місце розташування та розміри))

3

строк дії договору земельного сервітуту (якщо договір строковий)

4

ціну договору (плата за користування земельною ділянкою із зазначенням її розміру, індексації, виду, форми, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату)

5

права та обов’язки сторін договору

За бажанням сторін, до договору про встановлення земельного сервітуту можуть включатися й інші умови, щодо яких сторони дійшли згоди.

Невід’ємними частинами договору про встановлення земельного сервітуту є технічна документація щодо встановлення його меж.

Далі до вашої уваги пропоную зразок договору про встановлення земельного сервітуту.

img 1

img 2

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі