Теми статей
Обрати теми

Кооператив та сімейні ферми — кращі практики місцевого самоврядування

Антипенко Наталія, голова Жовтневої сільської ради Токмацького району Запорізької області, Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Жовтнева сільська рада Токмацького району Запорізької області стала фіналістом конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування у 2017 році». Практика «Створення міні-цеху по переробці молока у с. Покровському — результат співробітництва органів місцевого самоврядування всіх рівнів та СОКу «Жовтневе» — гарний приклад створення сімейних ферм на селі. Найбільша проблема українських сіл та селищ — масовий виїзд молоді до міст, бо там є робочі місця. Але, як свідчить статистика, кількість робочих міст у містах обмежена, а праця є малооплачуваною через великий рівень конкуренції. Про те, чи можна вирішити цю проблему на практиці, і будемо говорити у статті. Але чудовий досвід кооперативу та сімейних ферм вже доводить, що створити робочі місця дійсно можна і на селі, головне — мати бажання та йти до поставленої мети.

Спочатку про результат

Створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу1 розпочалось ще з 2008 року. Як говорить сільський голова Жовтневої сільської ради Наталія Антипенко, все розпочиналось із бажання людей спробувати переробляти молоко на власній території. Для цього, перебуваючи на посаді сільського голови ради, Наталія сприяла виділенню кооперативу приміщення для збору й охолодження молока, а вже потім — для розміщення обладнання самого цеху.

1 Далі за текстом — СОК.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив являє собою підприємство, створене для обслуговування своїх членів на засадах взаємодопомоги й економічного співробітництва.

Перелік послуг, які можуть надавати обслуговуючі кооперативи, є наступним (адже чинне законодавство не надає такого переліку):

1

зберігання і реалізація сільськогосподарської продукції

2

переробка сільськогосподарської продукції і лісової сировини

3

матеріально-технічне постачання

4

виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції (вирощування насіння деяких сільськогосподарських культур, молодняка птиці, свиней, племінної худоби тощо)

5

ремонт сільськогосподарської техніки та її технічне обслуговування

6

транспортне обслуговування

7

газифікація, телефонізація, електронізація і комп’ютеризація сільського господарства

8

виконання будівельних робіт і замовлень на проектну документацію

9

виробництво окремих видів добрив, техніки й устаткування для потреб селян

10

консультаційне обслуговування (бухгалтерське, фінансове, аудиторське, агрономічне, зоотехнічне, економічне та ін.)

11

виконання окремих видів сільськогосподарських робіт (оранка, збирання врожаю, боротьба із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, штучне осіменіння худоби, ветеринарне обслуговування)

Ось що розповідає про результати діяльності кооперативу Наталія Антипенко:

На даний час СОК «Жовтневе» налічує більше 200 осіб із 23 сіл чотирьох районів Запорізької області. Треба сказати, що зараз люди й самі хочуть вступити до кооперативу, а у далекому 2008 року членів кооперативу було два десятка чоловік.

З досвіду, зазначу, що розпочинати перші кроки у цьому напрямі — завдання дійсно не з легких, але спільними зусиллями сільської ради, депутатів, та мешканців ми з ним впорались.

Як результат — мешканці майже усіх сіл стали виявляти зацікавленість у тому, щоб утримувати корів та здавати молоко до кооперативу. Для прикладу, серед членів нашого кооперативу є вже 8 сімейних ферм, які мають змогу утримувати від 7 до 20 корів. Це і заробіток, і зайнятість.

Хочу сказати, що у багатьох селах та селищах нашої країни переважна більшість населення завжди мала у своїх господарствах худобу і займалась реалізацією молочної продукції, що було чи не основним джерелом їхнього доходу. Однак з часом така зайнятість втратила актуальність, але якщо придивитись — потреби зостались. І зараз, як ніколи, можна почати дбати про добробут громади, сприяти її згуртуванню, створювати нові робочі місця шляхом утворення кооперативу та сімейних ферм.

Наразі саме завдяки кооперативу в нашій громаді створено 12 робочих місць та отримали самозайнятість майже 200 сільських родин.

Крім того, СОК «Жовтневе» дбає й про якість молока. Не секрет, що існують випадки, коли молоко, що здається, є нефільтрованим або розбавленим водою. У кооперативі за цим слідкують, що дозволяє вийти на нові ринки збуту, у тому числі й міжнародні. Завдяки високій якості продукції (кооператив піклується й про жирність молока, яка сягає 3,8 %) завод «Запоріжсталь» уклав із СОК «Жовтневе» угоду на закупівлю молока для своїх працівників.

Окрім того, від створення кооперативу виграв й сільський бюджет. Адже нові робочі місця — це додаткові надходження у місцеву скарбничку. У кооперативі працюють бухгалтер, водії молоковозів, лаборанти.

За сприяння сільської ради ми допомагаємо членам кооперативу, зокрема, рішенням ради виділено поле з різнотрав’ям, де проводиться організоване скошування, просушування та пресування трави в тюки. Тюки надаються господарствам — членам кооперативу, які використовують їх за призначенням.

Від ідеї до реалізації

Від латинської слово «кооперація» означає «співробітництво». Звичайно, перш ніж створювати кооператив необхідно було визначитись із тим, у якій формі могло бути створено СОК. Після роздумів та спираючись на вимоги чинного законодавства ініціативні представники громади дійшлі висновку, що СОК необхідно створювати як неприбуткову організацію.

З огляду на чинне законодавство того часу, СОК підпадав під ознаку неприбутковості: надавав послуги тільки своїм членам, які несли відповідальність згідно із зобов’язаннями, взятими перед кооперативом щодо їх участі в господарській діяльності кооперативу.

Крім того, неприбуткова установа, підприємство або організація має змогу брати участь у міжнародних проектах, отримувати гранти.

Метою створення СОК стало задоволення потреб його членів шляхом надання їм необхідних та якісних послуг. Якщо подивитись на історію ідеї створення кооперативу то головною стала прив’язка найменування кооперативу до місцевості походження (Жовтнева сільська рада включає 6 сіл, в тому числі с. Жовтневе (нині — с. Покровське)). В певній мірі вдала назва допомогла у подальшому залучити до співпраці з кооперативом інвесторів.

Наталія Антипенко розповідає:

На початку створення кооперативу нам вже не вистачало фінансування. Уставний фонд кооперативу складав усього 150 гривень і членських внесків вистачило лише для оформлення статутних документів СОК. Тобто проблема фінансування завжди є гострою для відкриття будь-якої справи, вирішення будь-якої проблеми.

Але, на мою думку, фінансування завжди можна знайти. Наша рада активно підтримувала ініціативу мешканців. Адже майбутнє треба створювати на селі, а не за його межами.

Тож рішенням сільської ради за 1 гривню СОК отримав приміщення старої школи, де планувалась діяльність кооперативу: прийом та охолодження молока. Через деякий час за кошти місцевого бюджету ми здійснили ремонт приміщення: провели заміну вікон та дверей. За рахунок коштів членів кооперативу здійснили підведення електромереж до будівлі.

Величезною проблемою стала земельна ділянка, на якій знаходилось приміщення, яку необхідно було оформити. Крім того, приміщення, незважаючи на проведений ремонт, потребувало значної реконструкції. Тобто гостро постала проблема додаткового фінансування, яке, на жаль, сільський бюджет витримати не зміг.

У пошуках додаткових коштів зацікавила діяльність Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», що впроваджував Проект «Розвиток молочарських кооперативів».

У 2010 році в 5 областях України (Херсонській, Запорізькій, Полтавській, Миколаївській та Дніпропетровській) стартував проект «Розвиток молочарських кооперативів».

Метою проекту стала можливість розвинення для дрібних виробників сталої й конкурентоспроможної моделі постачання молока через трансформацію перспективних господарств у міні-ферми сімейного типу, підвищення професійних знань, навичок, ефективності і сталості сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та їхніх членів. Донорами та партнерами проекту були визначені Екосистем фонд Данон, Данон Україна, Heifer International, Уряд Канади/СОКОДЕВІ.

Тобто проект був спрямований на те, щоб перетворити молочне виробництво в індивідуальних домогосподарствах на прибуткову діяльність з гарантованими шляхами збуту. Участь у такому проекті вирішило брати й СОК «Жовтневе».

Чому? Тому що за кошти проекту кооператив мав шанс отримати відповідне обладнання для збору та охолодження молока, доїльні апарати (для родин, що мали принаймні 4 корови) та нетелей для СОК, обладнання для побудови та реконструкції сімейних ферм. Тобто, розвиватись далі.

Спільними зусиллями членів кооперативу за сприяння сільської ради кооператив розпочав написання бізнес-плану для участі у проекті. У ньому СОК детально описав проблему відсутності обладнання та розрахував необхідну суму коштів як на ремонт приміщення, так і на придбання необхідного обладнання, у тому числі й лабораторного.

Завдяки реалізації проекту на базі СОК «Жовтневе» була відкрита перша сімейна молочна ферма. А вже з листопада 2014 року СОК «Жовтневе» у день почало збирати на 200 л молока більше, ніж до відкриття сімейної молочної ферми. Успішний досвід першої сімейної ферми почали переймати й мешканці інших сіл, які також здавали молоко до кооперативу. Відтак станом на сьогодні сімейних ферм, які здають молоко до кооперативу, налічується 11.

Крім того, завдяки участі СОК «Жовтневе» у проекті переробку молока вже здійснювали на молокозаводі ТОВ «Данон Дніпро» у м. Херсон, що входив до складу групи українських компаній «Данон».

Наталія Антипенко відмічає:

Участь у такому проекті багато чому нас навчила. По-перше, розробляти бізнес-план та обґрунтовувати потреби кооперативу. По-друге, завдяки участі кооперативу було отримано 10 голів великої рогатої худоби (нетелей) та знайдено корисний механізм її використання і жителями, і кооперативом.

Так, голова правління кооперативів (а їх на той час було 10) Віктор Терес шляхом застосування процедури жеребкування серед перших членів кооперативу визначив тих, кому була передана у господарство худоба. Кожен, хто отримав худобу, брав на себе зобов’язання доглядати корову, а першу теличку зростити до нетелі та віддати іншому господареві і так далі (так звана «передача дару»). Це так званий ланцюжок, який надавав змогу власними силами збільшити кількість худоби та отримати більше молока.

Ще однією проблемою, з якою зіткнувся кооператив на шляху своєї діяльності, став пошук ринку збуту молока. І, на жаль, місцевим молокозаводам пропозиція щодо надання продукції кооперативу кожен раз виявлялась нецікавою. Але такі невдачі не зупинили його членів.

СОК «Жовтневе» активно розпочав пошуки ринків збуту не лише у межах України, але й за кордоном. Щоб це зробити, поміркувавши, члени кооперативу дійшли висновку, що доречно виготовляти власними силами з молока сири різних видів та сметану.

Щоб втілити таку ідею у життя, члени СОК «Жовтневе» вирішили шукати щастя у міжнародних проектах, і кооператив успішно пройшов конкурсний відбір для участі у проекті ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – 3».

Наразі у кооперативі СОК «Жовтневе» відповідно до проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – 3» проводять заходи зі створення міні-цеху з переробки молока та виготовлення сирів та сметани. Звичайно, це шанс отримати нові робочі місця, а також можливість створити власну мережу молочних продуктів на своїй території.

Сімейна ферма у наш час

Варто зазначити, що в Україні згідно з чинним законодавством створювати фермерські господарства можуть виключно фізичні особи, які є громадянами України та досягли 18 років.

Більш докладно про нюанси створення фермерських господарств ми писали у березневому номері газети за 2018 рік на с. 18.

Тож коротко нагадаємо про наступне.

Фермерські господарства можуть бути трьох типів:

1

у формі суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи-підприємця

2

без статусу юридичної особи

3

зі статусом юридичної особи: це можуть бути сімейні фермерські господарства, де використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї, та фермерські господарства, де може використовуватися праця найнятих осіб, що не є членами фермерського господарства, на підставі трудових договорів

Увага! Створити фермерське господарство можуть родичі. Родинний зв’язок між членами визначають відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України: це мають бути особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Однак особа одноосібно теж може заснувати фермерське господарство у формі суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи-підприємця без статусу юридичної особи.

Створення сімейних ферм та кооперативу на прикладі СОК «Жовтневе» — реальний шанс знайти оптимальний шлях, що веде до покращення якості життя на селі та добробуту громади. На думку редакції, така практика — гарний приклад того, як саме треба відроджувати українське село в сучасних умовах!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі