Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про відкликання посадових осіб ОМС з відпустки

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Працівник селищної ради перебуває у відпустці, але терміново потрібен на роботі. Який є порядок відкликання посадових осіб органів місцевого самоврядування і чи можна для цих осіб застосувати механізм відкликання, передбачений для держслужбовців?

На загальних підставах відкликання працівника із щорічної відпустки відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон) допускається за його згодою лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог ч. 1 ст. 12 Закону та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника із відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Водночас зауважимо: ч. 3 ст. 12 Закону дозволяє відкликати працівника виключно із щорічної відпустки. Про це також зазначає Мінсоцполітики у своєму листі від 17.10.2016 № 576/13/116-16: «Законом України «Про відпустки» встановлені державні гарантії щодо права на відпустки, визначення умов, тривалості і порядку надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи. Законом передбачено відкликання працівника лише із щорічної відпустки». Відкликання із щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства із додержанням вимог ч. 1 ст. 12 Закону та в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 2 ст. 12 Закону). У разі відкликання працівника із відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Відкликання працівника, навіть за його згодою, з інших видів відпусток, у тому числі і відпустки без збереження заробітної плати, не передбачено». Є такі види щорічних відпусток (ст. 4 Закону):

— основна відпустка (ст. 6 Закону);

— додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону);

— додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону);

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Для держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування передбачені щорічні і додаткові відпустки за стаж служби. Водночас механізм і умови надання для цих осіб неоднакові, бо норми законодавства, якими передбачено надання таких видів відпусток, різні. Проте і держслужбовців, і посадових осіб ОМС допустимо відкликати виключно із щорічних відпусток. Для держслужбовців визначена спеціальна процедура щодо відкликання із щорічної відпустки, передбачена Порядком відкликання державного службовця із щорічної відпустки, який був затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 230 (далі — Порядок № 230). А як відкликати із щорічної (основної, додаткової за стаж служби в ОМС) відпустки посадову особу місцевого самоврядування — згідно із загальним механізмом (ч. 3 ст. 12 Закону) або спеціальним, передбаченим для держслужбовців (Порядок № 230)?

Мінсоцполітики в листі від 19.04.2017 № 8285/0/2-17/28 вважає за доцільне при відкликанні із щорічної відпустки посадової особи місцевого самоврядування керуватися механізмом відкликання, визначеним для держслужбовців ст. 60 Закону України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу» і вимогами Порядку № 230. Підставою для такої позиції вони вважають норму, визначену п. 2 розд. VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 16.12.1993 № 3723-XII «Про службу в органах місцевого самоврядування»: «дія Закону України «Про державну службу» поширюється на органи і посадових осіб місцевого самоврядування в частині, що не суперечить Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», цьому Закону та іншим законам України, що регулюють діяльність місцевого самоврядування». Але ми з таким підходом Мінсоцполітики категорично не згодні! Дія нового Закону України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу» не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування (п. 11 ч. 3 ст. 3). Тож механізм відкликання із щорічної відпустки держслужбовців не може застосовуватись до посадових осіб місцевого самоврядування! Отже, на нашу думку, посадових осіб місцевого самоврядування (як й інших працівників відповідних рад) допустимо відкликати із щорічної відпустки на умовах, визначених загальними нормами трудового законодавства — відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону № 504 (за згодою і для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі