Теми статей
Обрати теми

Конкурс у 2018 році «Кращі практики місцевого самоврядування»

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування»1 організовує та проводить Мінрегіон у партнерстві з Радою Європи, Українською асоціацією районних та обласних рад, Асоціацією міст України, Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, Асоціацією об’єднаних територіальних громад. Його метою є відбір, відзначення та поширення кращих практик соціально-економічного розвитку територій. Цього року продовжено добру традицію — органи місцевого самоврядування всіх рівнів можуть стати його учасниками. Зазначимо, що не лише переможці Конкурсу, але й його учасники можуть отримати суспільне визнання впроваджених інновацій, а також чудову можливість обмінятись досвідом із представниками інших місцевих рад. Про те, як взяти участь у Конкурсі та для чого це потрібно, ми й поговоримо в нашій статті.

1 Далі за текстом — Конкурс.

Про Конкурс

Конкурс сприяє підвищенню стандартів діяльності ОМС та покращує якість послуг, які місцева влада надає мешканцям своїх громад.

Завдяки Конкурсу є можливість оцінити не лише ефективність своєї діяльності, а й поширити та вдосконалити свої напрацювання. Як свідчить практика, це дійсно сприяє підвищенню стандартів діяльності ОМС та покращити життя населення.

Основними завданнями Конкурсу є:

— сприяння ОМС у здобутті нових знань та обміні досвідом;

— публічне визнання досягнень ОМС як інструменту заохочення до діяльності в напрямі підвищення стандартів якості життя громад;

— поширення кращих практик та корисних ініціатив ОМС, спрямованих на розвиток територіальних громад.

Тематика конкурсу

Конкурс у 2018 році передбачає такі тематики:

Тема 1. Практики розвитку, засновані на власних стратегіях, проектах та ресурсах

У результаті децентралізації владних повноважень та публічних фінансів ОМС отримали значні додаткові можливості для самостійного планування розвитку та реалізації стратегій і планів за рахунок власних ресурсів. І якщо регіони та великі міста й до цього мали суттєві повноваження та ресурси, то ОМС об’єднаних територіальних громад отримали подібні можливості вперше.

Отже, саме зараз важливо бачити, де і як місцеві ради змогли ефективно скористатися ними.

Найцікавіший досвід місцевого та регіонального розвитку слід шукати саме там, де ОМС самостійно генерують та втілюють проектні ідеї.

Подібні успішні практики виявляти та популяризовувати набагато важливіше, аніж практики, розроблені і реалізовані відповідно до стандартних технічних завдань того чи іншого донора.

У межах цієї тематики є можливість виявити кращі практики, які регіони, райони та громади розробили та втілили самостійно — використовуючи власні повноваження, базуючись на власних стратегіях і планах, виходячи із власних ресурсів.

Треба сказати, що ця тематика є однією з тем Конкурсу вже другий рік поспіль. Однак цьогоріч вводиться важлива умова, спрямована на виявлення дійсно власних практик заявників: прийматимуться лише практики, які не менш як на 50 % профінансовані з місцевого бюджету.

Практики розвитку регіону/району/громади, реалізовані у межах власної стратегії розвитку та за рахунок власних ресурсів (у тому числі не менш як 50 % — за кошти місцевого бюджету):

— розбудова соціальної інфраструктури;

— громадські простори;

— туристичні об’єкти, програми та маршрути;

— освітні, культурні, молодіжні, спортивні проекти;

— ІТ-інфраструктура та технології;

— інші практики розвитку відповідно до визначених стратегічних цілей.

Тема 2. Формування безпечного комфортного середовища

Безпекакомплексне поняття. Можна назвати низку складових безпечного життєвого середовища: правопорядок, пожежна безпека, благоустрій, водопостачання та водовідведення, поводження з відходами, проблема безпритульних тварин, безпека на дорогах, екобезпека, техногенна безпека тощо.

Кардинальні зміни на краще у створенні комфортного та безпечного середовища для мешканців у конкретному регіоні, місті, селі чи селищі можна забезпечити лише на основі сталого та розумного зростання, збереження і відновлення ресурсів, взаємодії з поліцією, залучення громади до виявлення та вирішення проблем безпеки.

Безпечні, комфортні для життя людей регіони та громади — одна з ключових цілей реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Приклади практик:

— комплексні рішення (центри безпеки, системи оповіщення населення);

— забезпечення правопорядку, громадської безпеки (муніципальна варта);

— забезпечення пожежної безпеки (добровільні пожежні дружини);

— вирішення проблеми відходів (системи роздільного збирання, утилізації);

— підвищення безпеки на дорогах (тротуари, освітлення пішохідних переходів);

— створення комфортної транспортної інфраструктури;

— забезпечення екологічної безпеки, переходу на відновлювальні джерела енергії;

— створення та функціонування структур, платформ з управління безпекою.

Тема 3. Інклюзивність регіонального та місцевого розвитку

Інклюзивне суспільство — це суспільство, в якому усі його члени мають рівні можливості. Інклюзивність передбачає розробку і застосування конкретних рішень, які дозволять кожному жителю рівноправно брати участь у справах свого регіону чи своєї громади.

Запорукою справжньої інклюзивності є залучення до громадського життя всіх верств і категорій мешканців, у тому числі й соціально вразливих — дітей та молоді, національних меншин, людей з інвалідністю, жінок, людей похилого віку.

При цьому залучення має відбуватися на всіх рівнях — починаючи від інформування, консультацій, діалогу і аж до участі в процесі прийняття рішень.

Важливими складовими успіху є інноваційні підходи до надання послуг для соціально вразливих категорій населення, підтримка та реалізація спеціалізованих проектів та програм, співпраця з місцевими громадськими організаціями.

Отримавши в результаті децентралізації влади значно більше повноважень та відповідальності, місцеве самоврядування зіткнулося з гострою необхідністю максимально мобілізовувати наявні ресурси.

Насамперед йдеться про ресурси членів громади — фізичні, інтелектуальні, організаційні та навіть фінансові. Місцева влада починає розуміти, що без їх включення вкрай складно забезпечити сталість розвитку. Тому практики залучення громадян до місцевих справ стають менш формальними і більш результативними.

Приклади практики:

— формування інклюзивного середовища — коли всі, незалежно від їхніх особливостей, мають рівні права та можливості;

— забезпечення для людей з особливими потребами доступності до інформації та до ресурсів;

— розвитку, засновані на культурному, етнічному та іншому різноманітті;

— залучення різних категорій населення, зокрема соціально вразливих:

1. Молодіжні ради при органі місцевого самоврядування, творчі майстерні та інші молодіжні формати участі.

2. Ради старійшин та інші формати участі літніх людей.

3. Залучення жінок до справ громади, жіночі ради2.

2 Основна інформація про тематики Конкурсу взята із офіційного сайта Мінрегіону, яку можна знайти за посиланням: http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2018/05/preview_2018-05-18_Kraschy-praktuku_2018_210x297.pdf.

Що чекає на переможців?

ОМС, які переможуть у Конкурсі, будуть нагороджені відзнаками і дипломами, а також отримають можливість презентувати наприкінці 2018 року свої практики в межах урочистого публічного заходу за участю представників Уряду України, Ради Європи, асоціацій органів місцевого самоврядування, інших партнерів Конкурсу, а також ЗМІ.

Зауважимо, що переможці Конкурсу візьмуть участь у поїздці до однієї з країн — членів Ради Європи, а фіналісти матимуть можливість взяти участь у семінарах з обміну досвідом, що відбудуться на базі ОМС, практики яких стали переможцями.

Щороку за підсумками Конкурсу видається збірка кращих практик місцевого самоврядування, до якої включають описи практик-переможців, а найкращі з них отримують шанс бути висвітленими в серії тематичних телевізійних програм та прийняти делегації представників ЗМІ з різних областей України.

Матеріали про Конкурс минулих років можна знайти на офіційному сайті Мінрегіону: minregion.gov.ua, зокрема в розділі «Регіональний розвиток» / «Розвиток місцевого самоврядування» / «Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування».

Відтак про кращі практики дізнається широке коло зацікавлених осіб, що створить для переможців Конкурсу додаткові можливості популяризації та вдосконалення свого досвіду.

Процедура відбору переможців

Для проведення Конкурсу Мінрегіон утворює Конкурсну комісію, до складу якої входять представники організатора та партнерів Конкурсу, зокрема секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, центральних та місцевих органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти Ради Європи та інших міжнародних партнерів.

Оцінювання поданих на Конкурс заявок відбувається в два етапи: на першому етапі визначаються фіналісти Конкурсу, а на другому — його переможці. Практики, що претендують на перемогу, вибірково верифікуються експертами, які з виїздом на місце перевіряють відповідність фактичних результатів описаним у заявці.

Рішення про визначення переможців на підставі пропозицій Конкурсної комісії та з урахуванням результатів верифікації ухвалює організатор Конкурсу — Мінрегіон.

Переможці Конкурсу визначаються окремо за кожною з трьох тем у номінаціях:

обласні та районні ради

міські ради

селищні та сільські ради

сільські, селищні, міські ради об’єднаних територіальних громад

Подання заявок на участь у Конкурсі

Практика в межах Конкурсу — це фактична діяльність ОМС у період з 2016 по 2017 рік, під час впровадження якої отримано позитивні результати. Кожен ОМС може подати на Конкурс одну або кілька заявок (оформлених окремо), але не більше однієї практики за кожною із трьох тем Конкурсу.

Заявки, тематика яких не відповідає жодній із трьох оголошених тем Конкурсу, будуть відхилені без розгляду. Для участі в Конкурсі потрібно заповнити заявку, відповідно до примірної форми, та надіслати її виключно у форматі Microsoft Word до 30.09.2018 електронною поштою на адресу: best.practice.ukraine@coe.int.

Заявка супроводжується листом ОМС за підписом його керівника, у якому підтверджується достовірність та точність викладеної в заявці інформації.

Супровідний лист (з підписом) у сканованому вигляді треба надіслати електронною поштою одночасно із заявкою.

Електронну форму заявки можна знайти на таких сайтах, як:

minregion.gov.ua;

slg-coe.org.ua;

uaror.org.ua;

auc.org.ua;

vassr.org;

hromady.org.

ПОРАДИ ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ЗАЯВКИ

1

Описуючи практику (особливо результати та висновки), зробіть акцент на тому, чому саме ваша практика має перемогти в цій тематиці. Наприклад: якщо обрана тематика безпеки, то насамперед варто показати, як внаслідок упровадження практики змінилося і стало безпечнішим життєве середовище. Кількісні та якісні показники змін схвалюються

2

Наведіть у заявці всю необхідну інформацію, яка дозволить вашій практиці отримати високі бали за кожним із п’яти критеріїв відбору, бо кожен з них має однакову вагу

3

Вказуйте справжнього автора практики – у такому разі більше шансів, що при уточненні тих чи інших деталей коментарі будуть професійними

4

Не виходьте за межі рекомендованого обсягу тексту заявки (три аркуші)

5

Не подавайте заявки, які не відповідають чи не повною мірою відповідають тематиці Конкурсу – такі заявки будуть відхилені або ж не матимуть шансів на перемогу

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі