Теми статей
Обрати теми

Називаємо правильно посаду керівника закладу дошкільної освіти

Кравченко Т., аналітик Видавничого будинку «Фактор», адвокат
Останнім часом ОМС все частіше задають запитання, як правильно, з юридичної точки зору, зазначати у кадровій документації посаду керівника закладу дошкільної освіти. А з початком децентралізаційних процесів у державі та суттєвих змін, яких зазнало законодавство в сфері освіти, тема про найменування посади керівника стала ще більш актуальною.

Нещодавно керівник закладу дошкільної освіти (використовуємо назву закладу, передбачену діючим законодавством) іменувався як «директор (завідувач) дошкільного навчального закладу».

Попри деяку неузгодженість між собою нормативно-правових актів у сфері освіти, в яких по-різному зазначалась назва посади керівника: в одних — «завідувач (директор)», в інших — «завідувач», проблем з вибором з двох найменувань посади керівника для ОМС не виникало.

Однак Законом України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту»1, який набрав чинності 28.09.2017, було внесено зміни до Закону України від 11.07.2001 № 2628-III «Про дошкульну освіту»2, зокрема, термін «дошкільний навчальний заклад» змінено на «заклад дошкільної освіти», найменування посади «директор (завідувач) дошкільного навчального закладу» на «директор закладу дошкільної освіти».

1 Далі за текстом — Закон № 2145.

2 Далі за текстом — Закон № 2628.

Вплив законодавчих змін на трудові відносини

У зв’язку із означеним вище постає запитання: як позначаться термінологічні зміни у кадровій роботі ОМС та чи вплинуть вони на трудові відносини з керівниками закладів дошкільної освіти?

Щоб дати відповідь на ці запитання, проаналізуємо трудове законодавство та законодавство у сфері освіти.

Відповідно до п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 583, записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у «Класифікаторі професій».

3 Далі за текстом — Інструкція.

Станом на сьогодні у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»4, затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327, міститься назва «директор (завідувач) дошкільного навчального закладу» з кодом 1229.4.

4 Далі за текстом — Класифікатор професій.

В інших нормативних актах з питань організації роботи та оплати праці педагогічних працівників (Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджене постановою КМУ від 12.03.2003 № 305, Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом МОН України від 04.11.2010 № 1055, Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН України від 15.04.1993 № 102) посада керівника має назву «завідувач» або «директор».

Виходить, що найменування посади керівника закладу дошкільної освіти у Законі № 2628 та у Класифікаторі професій не співпадають, у той час як найменування посади у трудовій книжці повинно відповідати найменуванню, зазначеному у Класифікаторі професій.

Яке вирішення цієї проблеми?

Закон № 2145 відповідає на це запитання наступним чином.

Розділ XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2145 визначає, що протягом року, з дня набрання чинності цим Законом, повинні бути приведені у відповідність до норм чинного законодавства інші закони, нормативно-правові акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, установчі документи закладів освіти.

До остаточного приведення законодавства у відповідність з чинним вважати терміни «навчальний заклад» і «заклад освіти» ідентичними, всі суб’єкти владних повноважень і навчальні заклади повинні керуватись усіма положеннями цього Закону, що стосуються закладів освіти, а також положеннями законодавства, що стосуються навчальних закладів у частині, що не суперечить цьому Закону. Термін «заклад освіти», що вживається в цьому Законі та спеціальних законах, відповідає терміну «навчальний заклад», що вживається в Конституції України.

Увага! Переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із чинним законодавством повинно відбуватись протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом України «Про освіту».

В офіційному роз’ясненні «Щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про освіту» від 13.10.2017 №1/9554 МОН звернуло увагу на необхідність використання в усіх офіційних документах (наказах, положеннях, статутах, листах тощо) нової термінології відповідно до законів України. Також у ньому визначено, що надалі, в усіх нових актах Уряду та наказах Міністерства буде використовуватись нова термінологія. До приведення актів законодавства і установчих документів закладів освіти у відповідність із зазначеними законами тимчасова термінологічна розбіжність не має створювати перешкод для реалізації відповідних положень законодавства, прав осіб на освіту чи діяльність закладів освіти.

То ж залишається сподіватись на якнайскоріші усунення протиріч у найменуванні посади керівника закладу дошкільної освіти.

На думку редакції, з метою уникнення помилок зміни найменування посади керівника із «завідувач» на «директор» у кадровій документації необхідно проводити тільки після внесення відповідних змін у Класифікатор професій, приведення нормативних актів у відповідність до чинного законодавства та оформлення установчих документів закладів дошкільної освіти з включенням у них усіх необхідних змін.

Зміна найменування посади при зміні «власника»

Ще одне запитання, яке нині турбує багатьох: чи повинні змінюватись найменування посади керівників «завідувач» на «директор» при прийнятті у власність об’єднаними територіальними громадами5 закладів дошкільної освіти?

5 Далі за текстом — ОТГ.

Знову ж таки, на нашу думку, враховуючи поступовий процес приведення у відповідність до чинного законодавства нормативних актів, змінювати найменування посади керівника одночасно із прийняттям у власність ОТГ закладів дошкільної освіти не потрібно.

Для прикладу. Відповідно до ст. 8 Закону України від 05.02.2015 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у разі об’єднання всіх територіальних громад одного району в одну ОТГ все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю ОТГ, а пов’язані з таким майном права та обов’язки належать ОТГ з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою ОТГ.

Тобто при об’єднанні територіальних громад відбувається зміна власника майна, до якого, як до правонаступника, переходять обов’язки як у частині майнових прав, так і у частині трудових відносин, у тому числі щодо працевлаштування працівників.

Частиною 3 ст. 36 Кодексу законів про працю України6 закріплено, що у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників.

6 Далі за текстом — КЗпП.

Пунктом 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» визначено, що у випадках зміни власника підприємства (установи, організації) чи його реорганізації (злиття з іншим підприємством, приєднання до іншого підприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного або кількох нових підприємств, перетворення одного підприємства в інше, наприклад, державного підприємства в орендне підприємство або підприємства в господарське товариство) дія трудового договору працівника продовжується.

Отже, незалежно від того, як у кадровій документації іменується посада керівника закладу, який переданий у власність ОТГ, чи буде утворено у складі ОТГ орган управління освітою, який керуватиме закладом дошкільної освіти чи ні, керівники закладів освіти продовжать виконання своїх обов’язків за трудовим договором.

Звісно, у зв’язку з об’єднанням територіальних громад і змінами законодавства назви закладів освіти та найменування посад їх керівників підлягатимуть зміні. Але починати втілювати у життя ці зміни, зокрема щодо найменування посади «директор», доцільно тільки після приведення у відповідність із чинним законодавством нормативної бази та підготовки засновниками нових установчих документів з урахуванням всіх змін.

Пунктом 2.15 Інструкції передбачено, що якщо за час роботи працівника назва підприємства змінюється, то про це окремим рядком у графі 3 трудової книжки робиться запис: «Підприємство таке-то з такого-то числа переіменоване на таке-то», а у графі 4 проставляється підстава перейменування — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Таким чином, при зміні назви закладів дошкільної освіти ОТГ, без змін в організації виробництва і праці, до трудових книжок працівників закладів потрібно буде внести запис про зміну назви закладу.

Приведення найменування посади працівника у відповідність до Класифікатора як підстава для внесення змін до трудової книжки працівника Інструкцією не передбачено.

Однак у пп. 2.6, 2.8 — 2.10 Інструкції прописаний порядок виправлення неправильних чи неточних записів, унесених до трудової книжки.

Так, у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності — вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності — облархівом, держархівом м. Києва, держархівом м. Севастополя і держархівом при Раді Міністрів Криму.

Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов’язаний надати працівнику в цьому необхідну допомогу. Виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу, про нагородження та заохочення та інші мають повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження.

За аналогією вказаних положень, при зміні найменування посади керівників закладів дошкільної освіти ОТГ із «завідувач» на «директор», у зв’язку із необхідністю приведення її у відповідність до Класифікатора професій, потрібно буде внести зміни до трудової книжки такого керівника на підставі розпорядчого документу засновника (засновників) або уповноваженого ним (ними) органу.

Оскільки приведення назви посади у відповідність до Класифікатора професій не є зміною істотних умов праці, керівника не потрібно повідомляти за два місяці про зміну запису щодо найменування посади.

Пунктом 2.5 Інструкції передбачено, що з кожним записом, що вноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працівника під підпис в особовій картці, в якій має повторюватися відповідний запис із трудової книжки (вкладиша).

Тому керівника закладу, найменування посади якого змінюється, потрібно буде ознайомити з новим записом у трудовій книжці.

Наостанок...

Об’єднання територіальних громад може супроводжуватись вимушеним скороченням чисельності або штату працівників, змінами в їх складі за посадами, спеціальністю, кваліфікацією, професіями, ліквідацією, реорганізацією закладів.

Трудові відносини з працівниками, у тому числі керівниками закладів дошкільної освіти, у таких випадках регулюються відповідно до ст. 36, 40, 42, 492 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі