Теми статей
Обрати теми

Субвенція на палаци спорту: щоб отримати — враховуємо Порядок

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Відповідно до ч. 2 ст. 97 Бюджетного кодексу України Уряд своєю постановою від 28.03.2018 № 220 затвердив Порядок та умови надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту1. Зазначений документ набрав чинності з дня опублікування2, тобто з 04.04.2018. Про особливості надання субвенції на будівництво/реконструкцію палаців спорту3 місцевим бюджетам ми й нагадаємо.

1 Порядок та умови визначають механізм надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту, яка спрямовується на будівництво нових або реконструкцію діючих палаців спорту, а її головним розпорядником та відповідальним за виконання бюджетної програми є Мінмолодьспорт. Далі за текстом — Порядок.

2 «Урядовий кур’єр», 04.04.2018, № 65.

3 Далі за текстом — субвенція.

Умови надання субвенції місцевим бюджетам

Як пам’ятаємо, згідно з Порядком протягом 20 робочих днів з дня набрання чинності Порядком необхідно було подати до Мінмолодьспорту пропозиції щодо включення палацу спорту до переліку об’єктів з відповідним обґрунтуванням. Зробити це мали виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Як визначено Порядком, розгляд пропозицій щодо формування переліку об’єктів на відповідність затвердженому Порядку буде здійснювати комісія, яку має утворити Мінмолодьспорт. І вже за результатами цього розгляду протягом 5 робочих днів така комісія має внести Міністрові молоді та спорту пропозиції щодо переліку об’єктів з урахуванням рівня обсягів співфінансування з відповідних місцевих бюджетів та інших джерел, а також дотримання вимог, визначених п. 5 і 6 цього Порядку (про такі вимоги далі зазначимо окремо). Через це ми вирішили нагадати основні моменти, про які мають пам’ятати ради.

Так, у Порядку передбачено, що розпорядників субвенції за місцевими бюджетами має бути визначено рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Увага! Розпорядники субвенції мають щомісяця до 5 числа подавати Мінмолодьспорту звіт про використання бюджетних коштів за встановленою компетентним органом формою. Але на даний час така форма ще не затверджена.

Умовами надання субвенції є (п. 5 Порядку):

1

співфінансування з місцевих бюджетів будівництва/реконструкції палаців спорту, залучення на ці цілі інших джерел, не заборонених законодавством

2

виготовлення проектної документації за рахунок місцевих бюджетів або інших джерел з відповідним зарахуванням витрачених коштів відповідно до умов співфінансування

3

завершення у наступних бюджетних періодах будівництва/реконструкції палаців спорту та їх облаштування за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством

4

належне забезпечення подальшої експлуатації збудованих/реконструйованих палаців спорту

До переліку палаців спорту, будівництво/реконструкцію яких планується здійснити у 2018 році4, включаються об’єкти комунальної власності (п. 6 Порядку):

4 Далі за текстом — перелік об’єктів.

1

що мають відведену в установленому порядку відповідну земельну ділянку

2

що мають затверджені/отримані в установленому законодавством порядку проектно-кошторисну документацію, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, їх склад та зміст

3

кількість глядацьких місць на яких становить не менше ніж 2500

4

що повинні використовуватись для розвитку не менше ніж чотирьох ігрових видів спорту

5

що повинні враховувати вимоги щодо доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп

Умови включення палаців спорту до переліку об’єктів та використання субвенції

Розподіл субвенції між окремими місцевими бюджетами затверджує КМУ за погодженням з комітетом Верховної Ради України з питань бюджету за поданням Мінмолодьспорту. На даний час такий розподіл не затверджено.

Увага! Видатки, пов’язані з фінансуванням за рахунок субвенції об’єктів капітального будівництва, здійснюють відповідно до:

1

Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 № 1764

2

Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 № 461

3

постанови КМУ від 23.04.2014 № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти»

Увага! Відповідно до вимог Порядку ОМС мають враховувати його п. 10, 11 та 12, відповідно до яких ради мають здійснювати:

1

підготовку проектної документації для об’єктів будівництва/реконструкції відповідно до вимог Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.2011 № 560

2

затвердження титулів об’єктів будівництва/реконструкції відповідно до Порядку затвердження титулів об’єктів, будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів, коштів державних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, затвердженого постановою КМУ від 08.09.1997 № 995

3

закупівлю товарів, робіт і послуг в установленому законом порядку

4

відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи в установленому законодавством порядку

5

відкриття рахунків, реєстрацію, облік зобов’язань в органах Державної казначейської служби України5 та операції, пов’язані з використанням бюджетних коштів в установленому законодавством порядку

5 Далі за текстом — ДКС.

Увага! ДКС за Порядком буде подавати щомісяця до 15 числа Мінмолодьспорту і Мінфіну інформацію про обсяги перерахування бюджетних коштів та касові видатки в розрізі місцевих бюджетів. У свою чергу, Мінмолодьспорт буде подавати до 25 січня року, що настає за звітним періодом, Мінфіну інформацію про використання бюджетних коштів у розрізі об’єктів.

І наостанок зазначимо, що складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням також здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі