Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про адміністративний збір за реєстрацію місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До нашої ради звернулись представники Центру надання адміністративних послуг із запитанням про адміністративний збір за реєстрацію місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання. Плутанина полягає у тому, що у багатьох Центрах надання адміністративних послуг в інформаційних картках, які розміщені на їх офіційних сайтах, зазначена різна інформація щодо розрахунку адміністративного збору за реєстрацію місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання. В одних інформаційних картках у розрахунку зазначеного збору прописано прожитковий мінімум: наприклад, 0,0085 прожиткового мінімуму. В інших — 0,0085 мінімальної заробітної плати. Як правильно та чи змінюється ця сума у 2018 році відповідно до Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»?

Щоб правильно відповісти на запитання, необхідно звернутись до нормативно-правових актів, які його регулюють. Пунктом 4 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» зазначено, що мінімальна заробітна плата у розмірі 3200 гривень не застосовується для розрахунку розміру плати за надання адміністративних послуг. Для розрахунку застосовується заробітна плата у розмірі 1600 гривень.

За реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір у сумі, визначеній ст. 111 Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (далі — Закон № 1382).

Таким чином, особи, які бажатимуть здійснити реєстрацію місця проживання або зняття з реєстрації місця проживання у 2018 році з урахуванням зазначених вище норм відповідних нормативно-правових актів, сплачують адміністративний збір у сумі:

— 13,60 грн. (тобто у розмірі 0,0085 мінімальної заробітної плати, як встановлено у ст. 111 Закону № 1382) — у разі звернення особи протягом встановленого строку;

— 40,80 грн. (тобто у розмірі 0,0255 мінімальної заробітної плати, як встановлено у ст. 111 Закону № 1382) — у разі звернення особи з порушенням встановленого строку.

З огляду на зазначене, неправомірно в інформаційних картках Центрів надання адміністративних послуг зазначати, що розрахунок здійснюється виходячи з прожиткового мінімуму. На сьогодні ст. 111 «Адміністративний збір» Закону № 1382 є чинною, і в ній чітко зазначений порядок розрахунку даного адміністративного збору. Тобто що він розраховується саме з мінімальної заробітної плати. Іншого чинне законодавство не передбачає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі