Теми статей
Обрати теми

Секретар ради: обрання на посаду та перебування на службі

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Порядок обрання на посаду та припинення повноважень секретаря ради передбачений Законом України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»1 та Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»2. Але процедура оформлення трудових відносин із секретарем має свої особливості і в законодавстві чітко не прописана. Розглянемо, які кадрові документи пов’язані із трудовою діяльністю секретаря і яким чином повинен їх оформити ОМС.

1 Далі за текстом — Закон № 280.

2 Далі за текстом — Закон № 2493.

Прийняття секретаря на службу в ОМС

Порядок прийняття на службу в ОМС регулюється Законом № 280 та Законом № 2493.

Статтею 50 Закону № 280 передбачено, що секретар сільської, селищної, міської ради працює в раді на постійній основі.

Секретар ради обирається радою з числа її депутатів на строк повноважень ради за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови (звісно, за виключенням певних випадків, які передбачені Законом № 280).

Відповідно до ст. 10 Закону № 2493 прийняття на службу в ОМС, зокрема на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради, здійснюється шляхом обрання відповідною радою.

Згідно зі ст. 59 Закону № 280 рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Отже, обрання секретаря на посаду здійснюється на виборній основі і оформлюється рішенням відповідної ради, яке приймається на її пленарному засіданні.

Увага! Оформлення трудових відносин із секретарем ради обов’язково відображається в трудовій книжці.

Адже, п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників3, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 58, покладає на роботодавця обов’язки з ведення трудових книжок на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів, у тому числі осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню.

3 Далі за текстом — Інструкція № 58.

Відповідно до п. 2.4 Інструкції № 58 усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Оскільки трудові відносини з секретарем виникають на підставі трудового договору, який укладається в результаті обрання на посаду, то документом про прийняття на роботу та підставою для оформлення трудової книжки буде не загальноприйнятий наказ (розпорядження), а документ, яким закріплено відповідне рішення про обрання особи секретарем (роз’яснення Головного управління державної служби України, додаток 1 до листа від 06.02.2002 № 46/621).

Заповнення трудової книжки секретаря здійснюється в наступному порядку:

— в графі 3 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки як заголовок вказується найменування;

— в графі 1 під цим заголовком ставиться порядковий номер запису, який вноситься;

— в графі 2 вказується дата обрання на посаду секретаря;

— в графі 3 під заголовком вноситься запис про обрання на посаду секретаря;

— в графі 4 вказується рішення про обрання секретаря.

img 1

4 У цьому пункті, як правило, зазначається інформація стосовно рангу та категорії.

img 2

Оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку

Відповідно до ст. 20 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених у ч. 3 ст. 18 цього Закону, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Надання соціальних відпусток, у тому числі для догляду за дитиною, оформляється розпорядженням голови ради на підставі заяви секретаря.

img 3

5 Форму та зміст розпорядження наведено з урахуванням вимог Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 № 55 «Деякі питання документування управлінської діяльності».

Звісно ж, на період відсутності секретаря ради необхідно, щоб хтось виконував його обов’язки.

Покладення обов’язків секретаря ради на іншу особу з числа депутатів цієї ради чинним законодавством не передбачено.

Прийняття на службу, на час відсутності (відпустки) посадових осіб ОМС, які обіймають виборні посади, для виконання їх повноважень за строковим трудовим договором (контрактом) чинним законодавством заборонено. (п. 4 ч. 1 ст. 10 Закону № 2493).

З огляду на передбачений законом порядок обрання на посаду секретаря ради, на час його відпустки для догляду за дитиною обирається новий секретар ради з числа депутатів цього ОМС.

У разі виконання секретарем ради функцій секретаря виконавчого комітету також приймається рішення про внесення змін до персонального складу виконавчого комітету відповідної ради (виведення зі складу виконавчого комітету секретаря, який йде у відпустку для догляду за дитиною, та введення до складу новообраного секретаря).

По закінченню такої відпустки повноваження обраного на час відпустки секретаря ради повинні бути припинені у зв’язку із виходом з відпустки для догляду за дитиною раніше обраного секретаря ради.

img 4

6 У цьому пункті, як правило, зазначається інформація стосовно рангу та категорії.

Звільнення з посади секретаря

Як правило, звільнення секретаря ради відбувається у зв’язку із закінченням строку повноважень ради, на який останнього було обрано. У такому разі у трудовій книжці секретаря сільської, селищної, міської ради робиться запис: «Звільнений у зв’язку із закінченням строку повноважень, ч. 1 ст. 50 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», зазначається рішення сесії ради, його дата і номер та порядковий номер запису.

Статтею 50 Закону № 280 передбачено, що повноваження секретаря сільської, селищної, міської ради можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради.

У Законі № 280 не визначені підстави для дострокового припинення таких повноважень. Тому, на думку редакції, однією з таких підстав може бути, власне, вихід на роботу «основного» секретаря ради з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У разі дострокового припинення повноважень секретаря сільської, селищної, міської ради у трудовій книжці робиться запис: «Звільнений у зв’язку з достроковим припиненням повноважень, ч. 5 ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» із зазначенням дати, рішення сесії ради, його дати і номера, порядкового номеру запису.

Наприкінці зазначимо, що, на жаль, наше законодавство не містить норм, які б врегульовували висвітлене в цьому матеріалі питання. Відповідь нами формувалася з врахуванням, на підставі аналізу всіх норм законодавства, а також практики, яка вже склалася станом на сьогодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі