Теми статей
Обрати теми

Одинока матір = одинокий батько? Юридичні критерії

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Статус одинокої матері надає додаткові гарантії згідно з вимогами трудового законодавства: заборону випробування при прийнятті на роботу; відмову у прийнятті на роботу у зв’язку з наявністю дитини; обмежені підстави для звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу; обов’язкове працевлаштування після закінчення строкового трудового договору; додаткова відпустка. При цьому жодна з норм законодавства не містить поняття «одинокий батько», що не виключає можливість застосування додаткових гарантій за аналогічними критеріями і до чоловіків.

Одинокий батько

Відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 91 одинокою матір’ю є жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, вдова, інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама.

1 Далі за текстом — Постанова.

Поняття «одинокий батько» було предметом судового вивчення. Так, ВС, переглядаючи касаційну скаргу у справі № 822/2446/17, у своїй постанові від 13.06.2018 висловив таку позицію:

Позаяк правовий статус поняття «одинокого батька» не врегульований законодавством, вбачається можливим застосовування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого зазначено у Постанові. Тобто для набуття статусу «одинока матір», «одинокий батько» необхідні 2 факти: не перебування у шлюбі, а також виховання і утримання дитини самими матір’ю чи батьком відповідно, тобто без участі іншого з подружжя у житті дитини.

Розірвання шлюбу на підставі рішення суду та встановлення місця проживання дитини з батьком, що включає в себе обов’язок батька щодо утримання та виховання дитини, не доводять факту відсутності участі матері у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджують наявність у такої особи статусу «одинокий батько».

Юридичні критерії

Отже, як бачимо, ВС навів два критерії, які у своїй сукупності можуть вказувати на наявність статусу «одинокого». До них належить: не перебування у шлюбі із другим із батьків дитини, а також виховання та утримання дитини без участі другого з батьків.

Саме другий критерій на практиці викликає найбільшу дискусію: яким же чином особа має підтвердити факт самостійного утримання та виховання дитини?

Найлегший варіант — це коли запис про батька у свідоцтві про народження дитини зроблено зі слів матері на підставі ст. 135 СК України або якщо другий із батьків помер. У першому випадку жінка має надати виписку із Державного реєстру актів цивільного стану громадян. У другому — свідоцтво про смерть або знову ж таки витяг із того ж Реєстру.

Більш проблемним є підтвердження статусу «одинокого» розлученій жінці / розлученому чоловіку, оскільки другий із батьків у дитини є і в багатьох випадках спілкується з нею і бере участь у її вихованні.

Відповідно до ст. 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Статтею 158 СК України передбачено, що за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

У разі ухилення батька від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини мати має право звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав.

Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити розлученій жінці/чоловіку, у разі виховання дитини самостійно без участі другого із батьків, для застосування додаткових гарантій трудового законодавства.

Тут нам в нагоді стане лист Міністерства соціальної політики України від 30.05.2014 № 193/13/123-14 «Щодо надання додаткової відпустки одинокій матері»2.

2 Далі за текстом — лист.

Для підтвердження права на додаткову соціальну відпустку в такому випадку роботодавцю має бути пред’явлений будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька (а у нашому випадку — або матері) у вихованні дитини.

Зокрема, одним з таких документів, наприклад, може бути:

1

рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав

2

ухвала суду про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів

3

акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини

4

довідка зі школи (садочка) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах)

З огляду на те, що вказаний перелік не є вичерпним, його можна додати такими документами:

1

постанова про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 1831 КУпАП — несплата аліментів

2

вирок суду про притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 164 КК України — ухилення від сплати аліментів на утримання дітей

3

рішення суду про визнання особи зниклою безвісти або померлою

4

рішення суду про позбавлення дієздатності, про поміщення до психіатричної лікарні для надання стаціонарної психіатричної допомоги

5

довідка державної виконавчої служби, яка підтверджує факт несплати аліментів

6

довідка відповідної установи про перебування батька/матері під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі

Хочу додати, що на практиці застосовуються як критерії визначення «одинокого» також перебування другого із батьків на строковій військовій службі, хоча, на мою особисту думку, цей критерій є сумнівним.

Згідно із зазначеним листом для отримання соціальної додаткової відпустки розлучена жінка (одразу додаю до нашого контексту — або розлучений чоловік), крім заяви про надання цієї відпустки, копій свідоцтва про народження дитини та розірвання шлюбу, має надати роботодавцю один із вищезазначених або будь-який інший документ, що підтверджує відсутність участі батька/матері у вихованні дитини.

Окремо зазначу, що п. 5 ч. 12 ст. 10 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька. Отже, участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої. Зазначена думка підтверджується листом, проте не відповідає позиції ВС у зазначеній вище справі.

Разом із тим слід додати, що оскільки соціальна додаткова відпустка, передбачена ст. 19 цього Закону, надається один раз протягом календарного року і за цей час може змінитися статус одинокої матері/батька, роботодавець має право вимагати поновлення зазначених документів один раз на рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі