Теми статей
Обрати теми

Децентралізація ренти: харківський вимір

18 жовтня 2018 р. у м. Харків для представників області проведено круглий стіл «Децентралізація ренти: харківський вимір». Захід організовано ГО «НОВА Енергія» в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір». Нагадаємо, що проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» реалізується ГО «НОВА Енергія» спільно з партнерськими організаціями за фінансової підтримки урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, а також за сприяння Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування. У заході брали участь представники органів влади та місцевого самоврядування, депутати та громадські активісти з видобувних регіонів Харківської області, працівники видобувних компаній та ЗМІ.

Метою круглого столу стало налагодження конструктивного діалогу між представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувними компаніями та громадськістю, а також обговорення нагальних питань щодо розвитку видобувного сектору та видобувних регіонів, таких як:

— децентралізація ренти за користування надрами для видобутку нафти, газу та конденсату: досвід Харківщини, здобутки та результати для місцевих громад, нормативне регулювання;

— нові стандарти прозорості та підзвітності видобувних компаній у контексті прийняття Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» від 18.09.2018;

— сучасний стан впровадження ІПВГ в Україні, презентація Третього національного звіту ІПВГ.

У процесі обговорення були окреслені особливості використання рентних платежів на розвиток інфраструктури громади. Про вплив децентралізації ренти на розвиток Харківської області розповіла Людмила Немикіна — Голова комісії з питань бюджету Харківської обласної ради.

Перед учасниками виступили Володимир Родченко — експерт Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, який розповів про роль децентралізації ренти у реалізації Планів соціально-економічного розвитку громад. Цінні коментарі щодо рентних відрахувань як механізму наповнення місцевих бюджетів надав Юрій Береза — начальник відділу комунікацій філії «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» та Юрій Фесенко — директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

Також у заході мали змогу виступити й представники територіальних громад регіону, зокрема, своїми думками поділились Анна Геращенко — голова Введенської селищної ради Харківської області та Костянтин Чернявський — заступник селищного голови Чкаловської ОТГ.

img 1

img 2

Редакція видання «Місцеве самоврядування» дякує організаторам заходу за запрошення, зокрема висловлюємо велику вдячність радниці (UA EITI) Світлані Мізіній, Директору Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діані Баріновій, а також Харківській обласній раді.

Окрему подяку за плідну співпрацю хочемо висловити Координатору Асоціації ЕнергоТранспарентність Віталію Філенко, експертам ГО «Нова Енергія» Олені Агаповій та Сергію Омелічкіну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі