Теми статей
Обрати теми

Участь у семінарі: реалізація бюджетної політики в ОТГ

24 жовтня 2018 року у конференційній залі Харківського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Реалізація бюджетної політики в об’єднаних територіальних громадах: результати виконання місцевих бюджетів та особливості їх формування на 2019 рік». Аналіз підготували експерти Харківського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування за підсумками виконання місцевих бюджетів Харківської області ОТГ за 9 місяців 2018 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України.

В ході семінару учасники ознайомились із новаціями бюджетно-податкового законодавства щодо формування місцевих бюджетів на 2019 рік. Зокрема, обговорили нововведення, що стосуються податку на доходи фізичних осіб: зарахування податку на доходи фізичних осіб від доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенду, емфітевзис) (Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», який набрав чинності з 15.08.2018).

Експерти зауважили, що на сьогодні податкові агенти можуть здійснювати сплату цього податку за орендовані ними землі за місцем свого знаходження або за місцем своєї податкової адреси. Відповідно, територіальні громади, на територіях яких знаходяться відповідні земельні ділянки та проживають її орендодавці, не отримують жодних надходжень до своїх бюджетів.

Окрім цього, було приділено увагу питанню рентної плати, плати за землю, а також єдиного податку. Окремий акцент зроблено на тому, що саме ОМС треба обов’язково враховувати при складанні проектів місцевих бюджетів. Тобто у першочерговому порядку вони мають враховувати потребу в коштах на:

— оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати;

— проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв’язку, які споживаються бюджетними установами.

Також в ході семінару зроблено наголос на тому, що у 2019 році зберігається норма щодо зарахування 13,44 % акцизного податку з пального до місцевих бюджетів (прогноз — 7,4 млрд грн). А вже з 2020 року 100 % акцизного податку з пального відповідно до норм Бюджетного кодексу зараховуватиметься до державного бюджету.

Крім того, були висвітлені питання аналізу результатів виконання бюджетів ОТГ Харківської області за 9 місяців 2018 року та їх місце у рейтингу показників виконання місцевих бюджетів ОТГ України.

За 9 місяців 2018 року до бюджетів ОТГ Харківської області надійшло 910,2 млн грн (з урахуванням міжбюджетних трансфертів), що склало 102,6 % від планових показників доходів за аналізований період та 77,6 % до уточненого річного плану.

Станом на 1 жовтня 2018 року річні плани ОТГ по доходах з урахуванням міжбюджетних трансфертів були уточнені в сторону збільшення на 18,1 %, по власних доходах — на 11,3 % і склали, відповідно, 1173,4 млн грн і 605,1 млн грн.

img 1

img 2

Редакція видання «Місцеве самоврядування» висловлює вдячність за запрошення до участі у заході директору Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діані Баріновій, раднику з питань фінансів Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Марині Гончаренко, а також Харківській обласній раді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі