Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Витяг із листа Мінрегіонбуду від 10.10.2018 № 7/10.1/10623-18

<...> роз’яснення щодо нормативно-правового врегулювання питання мінімізації (зменшення) понаднормативних втрат у теплових мережах та відшкодування втрат підприємств теплопостачання, що виникають протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, їх встановлення та оприлюднення. <...> Відповідно до статті 20 Закону України «Про теплопостачання» тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання.

<...> статтею 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» визначено гарантії, що надаються суб’єктам господарювання під час державного регулювання цін. Вказаною статтею Закону передбачено, що Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів.

<...> На сьогодні повноваження щодо встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги мають Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП), і органи місцевого самоврядування.

<...> НКРЕКП встановлює тарифи на теплову енергію та комунальні послуги лише тим суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює (відповідно до обсягів, встановлених ліцензійними умовами). Для решти суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках, які не підпадають під регулювання НКРЕКП, тарифи на теплову енергію та комунальні послуги встановлюють органи місцевого самоврядування.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення відповідних тарифів визначено ст. 13, 20 Закону України «Про теплопостачання», ст. 7, 14 Закону, а також ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».<...> Згідно з вимогами пунктів 49, 102 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 869 (далі — Порядок), для встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води ліцензіат подає уповноваженому органові відповідної територіальної громади, на території якої ліцензіат провадить (має намір провадити) ліцензовану діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, надає комунальні послуги, у друкованому та електронному вигляді заяву і розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами, що використовувалися під час їх проведення. Пунктами 106 — 114 Порядку визначено механізм відшкодування втрат ліцензіатів (підприємств), які виникають протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення та їх оприлюднення уповноваженим органом (у даному випадку — органом місцевого самоврядування). <...> втрати ліцензіатів (підприємств), що виникають протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення та їх оприлюднення органом, уповноваженим встановлювати тарифи, відшкодовуються шляхом:

1) включення до складу тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води під час наступного (чергового) перегляду уповноваженим органом цих тарифів;

2) передбачення відповідних видатків у місцевому бюджеті.

<...> Порядком обумовлено, що втрати ліцензіатів (підприємств) включаються до складу тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води під час наступного (чергового) перегляду уповноваженим органом цих тарифів, крім випадку, коли відшкодування таких втрат здійснюється за рахунок відповідного місцевого бюджету. У разі коли відшкодування втрат ліцензіатів (підприємств) здійснюється за рахунок місцевого бюджету, ліцензіат (підприємство) під час наступного (чергового) звернення до уповноваженого органу за встановленням тарифів подає разом з розрахунками, підтвердними матеріалами і документами копію рішення уповноваженого органу, яким передбачено відповідні видатки у місцевому бюджеті, та зазначає про це у заяві про встановлення тарифів. <...> витрати, на основі яких визначаються втрати ліцензіатів (підприємств), розраховуються згідно з вимогами Порядку за окремими складовими тарифів, вартість яких змінюється на загальнодержавному рівні. Розрахунок розміру втрат ліцензіатів (підприємств) має бути обов’язково погоджено з уповноваженим органом у строки та на умовах, передбачених Порядком. У разі включення втрат ліцензіатів (підприємств) до складу тарифів уповноважений орган встановлює тарифи з урахуванням втрат ліцензіатів (підприємств), визначаючи при цьому період їх дії, а також тарифи, які повинні застосовуватися після закінчення періоду відшкодування втрат ліцензіатів (підприємств). Інформація про розмір втрат ліцензіатів (підприємств) у разі включення їх до складу тарифу відображається у структурі тарифів.

Що стосується понаднормативних втрат теплової енергії у теплових мережах, то зазначаємо наступне. <...> Мінрегіоном розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 869», який наразі внесено на розгляд Урядові. <...> передбачається, що з метою стимулювання заходів щодо зменшення фактичних втрат теплової енергії в процесі її транспортування тепловими мережами у тарифах на транспортування теплової енергії на визначений період можуть бути враховані понаднормативні втрати (різниця між фактичними та розрахунковими втратами теплової енергії в теплових мережах), обсяг яких не перевищує 10 відсоткових пунктів від розрахункових втрат теплової енергії в теплових мережах. Включення до складу тарифів понаднормативних втрат здійснюватиметься уповноваженим органом за умови передбачення ліцензіатом у інвестиційній програмі заходів, пов’язаних із зниженням фактичних втрат теплової енергії в теплових мережах, на суму, що еквівалентна вартості понаднормативних втрат.

<...>

Заступник Міністра Е. КРУГЛЯК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі