Теми статей
Обрати теми

Зупинення рішення ради: обґрунтовані зауваження голови

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
На практиці можуть виникати ситуації, коли рішення місцевою радою прийнято, але з ним не погоджується голова. Як діяти в такій ситуації? Відповідь міститься в базовому законодавстві — можна задіяти механізм зупинення такого рішення. Але результати моніторингу деяких сайтів ОМС показали, що така процедура застосовується нечасто. В той же час є сенс сказати про те, що, аналізуючи деякі рішення ОМС, можна поставити під сумнів їх відповідність вимогам законодавства, щоб не сказати більше. Це, в свою чергу, викликає певні думки: або сільський, селищний, міський голова не усвідомлює , що підписує «незаконне рішення», або, можливо, не знає, що можна скористатися наданим йому законом правом. Про це і поговоримо в нашому матеріалі.

Спочатку теорія

Нагадаю: ст. 59 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»1 визначено, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

1 Далі за текстом — Закон № 280.

Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, передбачених пп. 4 і 16 ст. 26, пп. 1, 29 і 31 ст. 43 та ст. 55, 56 цього Закону, в яких рішення приймаються таємним голосуванням. Результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України від 13.01.2011 № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації». На офіційному веб-сайті ради розміщуються в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань. Результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

Увага! Пунктом 4 вказаної статті визначено, що рішення сільської, селищної, міської ради у п’ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов’язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності.

Тепер «пройдемося» по деяких моментах. Ураховуючи означені вище норми, можна зробити беззаперечний висновок: сільський, селищний, міський голова наділений правом зупинити рішення ради, але зробити він це може з дотриманням певних процедур:

— необхідне дотримання відповідного строку — п’ять днів із моменту прийняття рішення;

— сільський, селищний, міський голова має сформувати обґрунтовані зауваження.

Є сенс декілька слів сказати про обґрунтовані зауваження. Вони мають бути надані у формі розпорядження відповідно сільського, селищного, міського голови. Підставами для застосування саме такої форми є знову ж таки норми все тієї ж ст. 59 та ст. 42 Закону № 280. Так, ч. 4 ст. 59 вказаного Закону встановлено, що сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження. Крім іншого, п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону № 280 визначено, що сільський, селищний, міський голова видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Тепер щодо змісту розпорядження: в ньому обов’язково необхідно послатися на норми (положення), якими голова обґрунтовує свою незгоду з рішенням ради. Як показує практика, така незгода може базуватися як на порушеннях норм законодавства, так і на процедурі подання ще проекту рішення: не було дотримано процедуру розгляду питання на тій чи іншій постійній комісії (що, як правило, передбачається регламентом ради), подано проект рішення не тим суб’єктом тощо. Нижче наведу декілька реальних прикладів таких розпоряджень.

Приклад перший

img 1

img 2

Приклад другий

img 3

img 4

Приклад третій

img 5

img 6

img 7

Чим можуть бути вам цікаві та корисні наведені вище приклади розпоряджень? У них дійсно змістовно та обгрунтовано сформовано зауваження з посиланням не лише на норми законодавчих актів, а й на положення регламентів. Ці розпорядження є яскравими прикладами того, як необхідно формувати ту їх частину, яка стосується саме зауважень.

Цим матеріалом ми в першу чергу закликаємо сільських, селищних та міських голів відповідально ставитися до своїх повноважень. Якщо ви бачите, що рішення сесії, яке вам необхідно підписати, не відповідає вимогам законодавства, скористайтеся своїм правом — «запустіть» механізм зупинення рішення. Сьогодні стають вже непоодинокими випадки, коли на адреси рад надсилаються клопотання компетентними органами про приведення у відповідність тих чи інших рішень (наприклад, у сфері земельних відносин, які надсилаються державними інспекторами Держгеокадастру). У перспективі має бути введено в дію механізм здійснення державного контролю за відповідністю актів органів місцевого самоврядування вимогам законодавства. І в цих ситуаціях, повірте, не зайвим буде мати підтвердження того, що ви (як сільський, селищний, міський голова) реагували на протиправне рішення ради (якщо, звісно, таке буде прийнято).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі