Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про винятки щодо обмеження спільної роботи близьких осіб

Мороз Оксана, юрист-аналітик «Видавничого будинку Фактор»
У редакцію часто надходять запитання щодо обмеження спільної роботи близьких осіб. Як правило, вони стосуються тих випадків, коли спільна робота близьких осіб не заборонена. Посадові особи ОМС не завжди розуміють, чи поширюються на них відповідні положення, чи ні. Це ті виключення, які містить Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700). Коли дозволяється спільна робота близьких осіб?

Близькі особи — це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у ч. 1 ст. 3 Закону № 1700 (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких із суб’єктом не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, а також — незалежно від зазначених умов — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням згаданого суб’єкта. За загальним правилом (ст. 27 Закону № 1700) обмеження щодо спільної роботи близьких осіб поширюється на виключний перелік осіб, які зазначені у пп. «а», «в» — «з» п. 1 ст. 3 Закону № 1700. Серед них є депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови, посадові та службові особи інших державних органів тощо. Відповідні обмеження не поширюються на (абз. 3 ч. 1 ст. 27 Закону № 1700):

1) народних засідателів і присяжних — присяжні не можуть мати нікого у своєму підпорядкуванні, та й самі нікому не підпорядковані. Вже немає народних засідателів відповідно до Закону України від 09.02.2017 № 1847-VIII «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо розгляду справ за участю присяжних»;

2) близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв’язку з набуттям одним з них статусу виборної особи — наприклад, сільські, селищні, міські голови, секретар відповідної ради;

3) осіб, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах — як правило, у сільських та гірських населених пунктах населення складається із сімей, які живуть споріднено, дотримати балансу щодо обмеження є неможливим. Зазначений перелік винятків щодо обмеження спільної роботи близьких осіб є вичерпним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі