Теми статей
Обрати теми

Суми та Харків: обмін досвідом між ОТГ

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист, Мирошник Віктор, виконавчий директор Харківського регіонального відділення Асоціації міст України
Не буде новиною, якщо сказати, що питання, з якими стикаються об’єднані територіальні громади по всій території України, є однотипними. Проблеми, які намагаються вирішити представники ОТГ, також багато в чому є ідентичними. Які основні завдання стоять перед органами місцевого самоврядування? Звісно ж, збільшити доходну частину місцевого бюджету, залучити якомога більше інвесторів тощо, а все це необхідно для досягнення найголовнішої мети — забезпечення належного рівня життя всіх мешканців територіальної громади. Як показує практика, аби реалізувати на власній території щось корисне та цікаве, не обов’язково витрачати на це безліч часу та трудових ресурсів. Подекуди достатньо буває звернутися до досвіду іншої громади, яка вже втілила в життя той чи інший «проект», відпрацювала складні питання і вже тепер готова поділитися ним з іншими органами місцевого самоврядування. Власне для цього останнім часом і організовуються поїздки, які вже стали невід’ємною складовою реформи децентралізації. Учасницею однієї з таких поїздок, які впроваджуються Асоціацією міст України в межах загальнонаціональної Програми обмінних візитів «Маршрути успіхів» для представників органів місцевого самоврядування в рамках Проекту «Пульс», стала і наша редакція.

26.10.2018 Харківським регіональним відділенням Асоціації міст України було організовано поїздку до м. Тростянець Сумської області, територія якого перебуває під юрисдикцією Тростянецької міської ради, яка є представницьким органом вже об’єднаної територіальної громади. Учасниками цього ознайомчого візиту стали представники органів місцевого самоврядування як об’єднаних територіальних громад Харківської області, так і тих, які лише виношують у планах об’єднатися або приєднатися.

Одразу слід зазначити, що про цю поїздку можна говорити багато чого, те, що довелося побачити та послухати, не можна вмістити в невеличкий матеріал. Тим не менш можна виокремити й головне: запорукою діяльності будь-якого органу місцевого самоврядування є комплексний підхід до вирішення питання і правильно вибудовані пріоритети. В кожній раді має бути локомотив, який невпинно рухається вперед. Але у будь-якого локомотива має бути той, хто його рухає у вірному напрямі.

img 1

Наша зустріч у Тростянці почалася з розмови з міським головою Юрієм Бовою, який протягом щонайменше двох годин розповідав про ті досягнення, які були здобуті протягом останніх років. Що хочеться в цьому контексті сказати: все, що було почуте, не є чимось дивним, недосяжним, нездійсненим. Ні. Все, що розповідав міський голова, було цілком зрозумілим і логічним, простим. Здавалося б, сьогодні громади або вже мають стратегію розвитку, або працюють над їх розробленням; усі знають, що можна сприяти та утворювати індустріальні парки; генеральні плани також мають більшість громад; а щоб процвітати, бажано залучати якомога більше інвесторів (а для цього треба створити комфортні умови й прозорі правила гри). У той же час, як показує практика, в багатьох громадах виникає проблема глобального масштабу — яким чином усі ці пазли скласти в одну єдину картинку та як змусити всі органи місцевого самоврядування працювати як один єдиний організм. Можемо сказати, що Тростянцю це вдалося (принаймні нам так здалося). Для прикладу, в структурі Тростянецької міської ради вагоме місце посідає структурний підрозділ, який опікується питаннями стратегічного розвитку міста. Цей підрозділ не займається повсякденними буденними питаннями, його основні завдання — це пошук грантів, інвесторів тощо, розбудова на території Тростянецької міської ради креативних напрямів, які знову ж таки мають принести додаткові кошти в місцевий бюджет, а як наслідок — сприяти покращенню добробуту кожного мешканця. До слова сказати, станом на сьогодні багато новоутворених об’єднаних територіальних громад й досі не відкрили для себе потребу створити подібний підрозділ або хоча б ввести відповідну штатну одиницю.

Про що ще б хотілося сказати? Стратегічний план економічного розвитку м. Тростянець — це працюючий інструмент, який крок за кроком втілюється в життя, тобто все те, що колись було заплановано на папері, відтепер можна побачити в реальності. І тут важливим є відмітити те, що кожна громада, яка бажає подальшого розвитку та процвітання, має не просто «для галочки» розробити стратегію, а повинна опрацювати кожен його розділ, кожен його пункт. У подальшому стратегія має стати тим документом, дотримання якого повинно бути в постійному пріоритеті. Крім іншого, не можна забувати й про те, що жодну стратегію не можна розглядати окремо від місцевого бюджету — це той комплект, складові якого не можуть існувати порізно. Повертаючись до м. Тростянця, хочеться сказати, що, судячи з тих результатів, яких було досягнуто в цьому місті, і стратегія, і бюджет не виокремлюються.

Аби більш детально ознайомитися з досягненнями Тростянецької міської ради, можна звернутися до її офіційного сайту (за посиланням: http://trostyanets-miskrada.gov.ua/) або ж відвідати один із заходів, яких започатковано на території ради. Повірте, їх немало.

Редакція видання «Місцеве самоврядування» висловлює вдячність за запрошення до участі у заході виконавчому директору Харківського регіонального відділення Асоціації міст України Віктору Мирошнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі