Теми статей
Обрати теми

Визнання недійсним та скасування розпорядження про приватизацію житла

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Деякі громадяни, вважаючи, що при проведенні приватизації відбулось порушення їхніх прав, через тривалий час після передачі житла у власність, звертаються до суду з позовами про визнання недійсним та скасування розпорядження про приватизацію житла. Підставами звернення можуть бути різноманітні порушення: від оформлення приватизації за підробленими документами до порушення прав інших осіб на приватизацію. Пропоную з боку відповідача у справі розглянути випадки не включення в приватизацію осіб, які на момент її здійснення були неповнолітніми, та з’ясувати, чи дійсно були при цьому порушені їх права та вимоги чинного законодавства.

Про участь неповнолітніх у приватизації

За загальним правилом невключення до складу власників приватизованого житла неповнолітнього члена сім’ї наймача є незаконним.

Але тільки за умови, що неповнолітній був членом сім’ї наймача та постійно проживав у житлі, яке підлягало приватизації, і ці обставини належним чином підтверджені ним у суді.

Якщо на час приватизації неповнолітній постійно проживав в іншому житлі, куди переїхав разом із одним з батьків, був знятий з реєстраційного обліку у спірному житлі, то ОМС як органом приватизації при видачі розпорядження про приватизацію житла вимог чинного законодавства було дотримано і права неповнолітнього не порушено.

У такому випадку ОМС для прийняття судом рішення на його користь необхідно довести обставини того, що на час приватизації неповнолітній не проживав у спірному житлі, добровільно разом із одним з батьків виїхав за іншою адресою, мав постійне місце проживання у іншому житлі.

Доказами, якими можна підтвердити обставини не проживання неповнолітнього на момент приватизації у квартирі (будинку), житловому приміщенні у гуртожитку, можуть слугувати:

1

довідка про зняття неповнолітнього з реєстрації місця проживання

2

довідка з нового місця проживання неповнолітнього про реєстрацію його місця проживання

3

інформація про зарахування неповнолітнього до навчального закладу за новим місцем проживання

4

інформація про відсутність заяв, звернень того з батьків, з ким виїхала дитина, про відсутність у житлі, що приватизується, з поважних причин (на час здійснення приватизації)

5

відсутність поданих неповнолітнім або тим із батьків, з ким виїхала дитини, позовів щодо вселення або усунення перешкод у користуванні спірним житлом (на момент здійснення приватизації)

Крім того, необхідно встановити, коли ж саме позивачу стало відомо про порушення його прав та чи не було пропущено строку давності звернення до суду, який відповідно до ст. 257 ЦК України за вимогами про визнання недійсним та скасування приватизації житла становить 3 роки.

У тому випадку, якщо позивачем строк позовної давності пропущений, то ОМС необхідно заявити про це в суді, подавши окрему письмову заяву до винесення рішення у справі.

Далі пропоную вашій увазі зразок відзиву на позовну заяву про визнання недійсним та скасування розпорядження про приватизацію квартири та свідоцтва про право власності на квартиру.

img 1

1 Далі за текстом — Закон № 2482.

2 Далі за текстом — Положення № 396.

img 2

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі