Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про застосування КЕКВ для сплати земельного податку

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
За яким КЕКВ бюджетна установа — орендодавець має сплатити земельний податок?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі. І це визначено ст. 269 Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» договір оренди, укладений між сторонами, в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна. За згодою сторін у договорі оренди можуть бути передбачені й інші умови.

Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю затверджено наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 «Про затвердження договорів оренди» (далі — Примірний договір).

Балансоутримувач має забезпечити обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкової території, а орендар — брати участь у витратах балансоутримувача на виконання зазначених робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором. Саме про це йдеться у п. 1.1 Примірного договору.

Крім того, одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму (ст. 796 Цивільного кодексу України). Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Відтак, компенсація земельного податку сплачується орендарем у складі орендної плати або як відшкодування таких витрат орендодавця.

Плата за користування земельною ділянкою орендарем здійснюється за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» згідно з п.п. 2.2.4-6 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету (далі — Інструкція). Нагадаємо: Інструкція затверджена наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333.

Що стосується сплати бюджетною установою — орендодавцем земельного податку, вона має це робити за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки» на підставі пп. 2.6-1 Інструкції.

До речі, у своєму листі Державна казначейська служба України від 02.08.2018 № 16/10/135-12657 зазначала, що у випадку відшкодування земельного податку орендарем кошти мають зараховуватись на реєстраційні рахунки орендодавця за КЕКВ 0000.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі