Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату орендної плати за земельну ділянку

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Підприємство, яке є орендарем земельної ділянки, не повідомило про факт укладення акта про повернення земельної ділянки орендодавцю, яким є наша селищна рада. Договір оренди вже закінчився, але орендар все ще користується земельною ділянкою. Чи повинно таке підприємство сплачувати свої податкові зобов’язання з плати за землю за цей період?

Селищній раді у даній ситуації варто врахувати таке.

По-перше, відповідно до ч. 1 ст. 764 Цивільного кодексу України передбачено: якщо наймач продовжує користуватись майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

По-друге, договірні відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України від 06.10.1998 № 161-XIV «Про оренду землі» та договором оренди землі. Одночасно підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку державної або комунальної власності є договір оренди такої земельної ділянки відповідно до вимог п. 288.1 ст. 288 Податкового кодексу України.

По-третє, фіскали зазначають, що у випадку, коли орендар не повідомив про факт укладення акта про повернення земельної ділянки орендодавцю, він повинен виконувати податкові зобов’язання за договором оренди, як за таким, що поновлений за відсутності заперечень орендодавця та продовження користування орендарем земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди. Такий висновок за схожою ситуацією міститься в Індивідуальній податковій консультації Державної фіскальної служби України від 07.09.2018 № 3893/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Отже, в орендаря наявний обов’язок із сплати податкових зобов’язань з плати за землю, якщо враховувати зміст зазначеної податкової консультації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі