Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату земельного податку

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи зобов’язана фізична особа — підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, сплачувати земельний податок, якщо вона використовує земельну ділянку у власній господарській діяльності?

Ні, не зобов’язана, про що свідчить висновок Верховного Суду, який міститься у постанові від 08.08.2018 у справі № 820/5485/17. Фізична особа — підприємець (позивач) звернулась до суду з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області (відповідач) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Позивач обґрунтував свої вимоги тим, що спірне рішення є протиправним, бо він зареєстрований як фізична особа — підприємець, перебуває на спрощеній системі оподаткування та використовує земельну ділянку у власній господарській діяльності, а тому у нього відсутній обов’язок зі сплати земельного податку. Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 13.12.2017, залишеною без змін постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 01.03.2018, позов було задоволено, а податкове повідомлення-рішення скасовано. Суд першої інстанції, з рішенням якого погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку про протиправність нарахування позивачу земельного податку, зважаючи на використання земельної ділянки у власній господарській діяльності, перебування ним на спрощеній системі та належність до платника єдиного податку III групи з 2012 року. Відповідач наполягав на тому, що на позивача не поширюється звільнення від сплати земельного податку, оскільки на час перевірки він не оформив право власності на ділянку.

Колегія суддів Верховного Суду погодилась із позицією позивача, вказавши, що відсутність оформлення права власності або користування земельною ділянкою за платником єдиного податку не позбавляє його права на пільги зі сплати земельного податку. Суд дійшов висновку, що наявність двох умов надання пільги, а саме використання позивачем власної земельної ділянки у своїй господарській діяльності та наявність у нього статусу платника єдиного податку третьої групи обумовлює звільнення його від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), що доводить протиправність спірного податкового повідомлення-рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі