Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про входження депутата місцевої ради до складу декількох комісій

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи може депутат місцевої ради бути одночасно членом двох постійних комісій, що утворюються радою?

Згідно із Законом України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» (далі — Закон № 93) депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним членом відповідної ради — представницького органу місцевого самоврядування. Він наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів. Статтею 18 Закону № 93 визначені обов’язки депутата місцевої ради у раді та її органах. Відповідно до них депутат місцевої ради зобов’язаний, зокрема, брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень.

Стаття 19 Закону № 93 передбачає, що депутат місцевої ради користується правом ухвального голосу з усіх питань, що розглядаються на засіданнях ради та її органів, до складу яких він входить.

Водночас зверніть увагу на те, що ст. 20 зазначеного Закону передбачено: «депутат місцевої ради, крім секретаря ради, голови районної у місті, районної, обласної ради та їх заступників, повинен входити до складу однієї з постійних комісій, що утворюються радою». Аналогічна норма міститься у ч. 2 ст. 49 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування».

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону № 93 депутат місцевої ради, який не входить до складу відповідного органу ради, може брати участь у його роботі з правом дорадчого голосу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі