Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про необхідність повідомлення суб’єктом декларування про зміни в майновому стані

Мороз Оксана, юрист-аналітик «Видавничого будинку Фактор»
До нас у редакцію надійшло запитання щодо подання суб’єктом декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. А саме особа цікавилась, чи буде вважатись суттєвою зміною в майновому стані придбання квартири в кредит, оскільки сума вартості квартири, яку особа взяла в кредит, звичайно є більшою, ніж 50 прожиткових мінімумів , а сума першого внеску була меншою ніж 50 прожиткових мінімумів. Це і стало підставою для виникнення у нашої читачки запитання щодо необхідності повідомляти про суттєві зміни в майновому стані.

Перш ніж дати відповідь на це запитання, слід звернутись до Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700). А саме ст. 52 цього законодавчого акта містить положення щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Так, ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 визначено, що у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (далі — ПМ), встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство (далі — НАЗК, Національне агентство).

Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Порядок же інформування НАЗК про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженому рішенням НАЗК від 10.06.2016 № 3 (далі — Рішення № 3).

Так, п. 6 розд. 2 Рішення № 3 визначено, що суб’єкти декларування письмово повідомляють Національне агентство про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна.

Зазначене електронне повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми.

Разом із тим, згідно із п. 2 розд. 2 Рішення № 3 повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування подається через мережу Інтернет із використанням програмних засобів Реєстру у власному персональному електронному кабінеті після реєстрації в Реєстрі.

Нагадаємо, що виправлені повідомлення про суттєві зміни в майновому стані до Реєстру не подаються. Вони подаються виключно в електронній формі.

Тепер щодо запитання читачки — суб’єкта декларування. Беручи до уваги той факт, що квартира, яку особа взяла в кредит, вже належить їй на праві приватної власності, то за аналізом ч. 2 ст. 52 Закону № 1700 вона вже придбала майно на суму більше ніж 50 ПМ.

Тобто у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані потрібно зазначати повну суму майна за договором, незалежно від того, яка сума кредиту вже виплачена. Навіть якщо ця сума є меншою за 50 ПМ.

Тим більше, що НАЗК дало роз’яснення того, як відображати суму кредиту. Так, суб’єкт декларування, який уклав кредитний договір на суму, що перевищує 50 ПМ, має в повідомленні про суттєві зімни в майновому стані зазначити повну суму кредиту за договором.

Нагадаємо, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію, в якій зазначити ту ж інформацію про отримання доходу чи придбання майна на суму більше ніж 50 ПМ.

Тобто в наступній декларації, що охоплює відповідний звітний період, повинна бути зазначена та ж інформація, що і в повідомленні про суттєві зміни в майновому стані.

У випадку, якщо інформація про придбання майна та отримання подарунку більше ніж 50 ПМ не була повідомлена, наступає адміністративна відповідальність. Так, відповідно до ч. 2 ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3400 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі