Теми статей
Обрати теми

Будівництво спільного майбутнього: результати реалізації проекту з підтримки ВПО Кіровоградською облрадою

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів
У нашому попередньому матеріалі «Вчись у кращих: проект Кіровоградської обласної ради з підтримки ВПО» ми детально проаналізували грантову пропозицію, подану Кіровоградською обласною радою для отримання фінансування на реалізацію проекту «Побудуємо майбутнє разом!». Ми звернули вашу увагу на те, які особливості були включені в пропозицію для її позитивної оцінки донором. Тепер ми хочемо показати вам результати проекту. Радимо вам враховувати їх і як історію успіху з реалізації проекту, і як зразок щодо кількісних та якісних показників при звітуванні про реалізований на грантові кошти проект.

Проект «Побудуємо майбутнє разом!» мав на меті створення належних умов для проживання осіб, які опинилися під впливом конфлікту в Україні. Проект реалізовувався протягом двох років, і за два роки грантоотримувач показав відчутні результати.

Внаслідок реалізації проекту було введено в експлуатацію будівлю гуртожитку на 150 кімнат та будівлю дошкільного навчального закладу на 70 місць. Ці будівлі, які понад 10 років не використовувалися та руйнувалися, отримали нове життя та призначення.

Розпочнемо із капітального ремонту гуртожитку. Кіровоградська обласна рада разом із партнерами здійснила усі необхідні кроки для створення тут не просто придатних для життя, а й комфортних умов для проживання ВПО. Будівля гуртожитку та прилегла територія були передані у власність Новгородківській селищній раді, яка разом із Кіровоградською обласною радою змогла безпосередньо опікуватися питаннями правоустановчих документів, затвердження технічних умов та проектно-кошторисної документації для облаштування гуртожитку та здійснити конкурсні торги із закупівлі будівельних робіт з капітального ремонту гуртожитку.

Сьогодні цей гуртожиток не впізнати. Колосальна праця із відновлення будівлі помітна неозброєним оком.

img 1

img 2

Будівля гуртожитку: стан до та після

За два роки будівля гуртожитку отримала нову покрівлю із металочерепиці, були оновлені всі системи інженерного забезпечення, нові енергозберігаючі вікна та двері, нові зовнішні мережі електропостачання, водопроводу та каналізації. Окремо варто наголосити на тому, що у гуртожитку встановлені нові засоби опалення, аби замість імпортованого газу використовувалася електрична енергія. Всередині оснащення не менш вражає, ніж ззовні. Кімнати, коридори та сходові клітини мають нове внутрішнє оздоблення, по всьому гуртожитку облаштовані нові підлоги з керамічної плитки та лінолеуму.

На випадок військових загроз у підвалі гуртожитку облаштоване сховище для населення. А на першому поверсі підготовлено приміщення для створення об’єктів малого бізнесу: перукарні та майстерні з ремонту одягу. Ці об’єкти є надзвичайно важливими для створення відчуття безпеки у внутрішньо переміщених осіб, які є головними вигодонабувачами цього проекту.

img 3

img 4

Внутрішній стан гуртожитку: до та після

Також проведено благоустрій території гуртожитку: укладено нову тротуарну плитку, газони, збудовані майданчики для чистки килимів, сушки білизни, стоянка автомобілів для збирання сміття. Поряд із гуртожитком збудовано баскетбольне поле, два майданчики: ігровий для дітей та спортивний для дорослих, визначені зони відпочинку, де встановлені столики, лавки та урни.

На території поруч із гуртожитком було проведено акцію щодо закладання скверу Миру. У заході взяли участь 84 особи, у тому числі переселенці, працівники районної лікарні, військового комісаріату та поліції, інші мешканці селища Новгородка.

Для обслуговування гуртожитку Новгородківською селищною радою створено комунальне підприємство «Госпрозрахункове підприємство Новгородківської селищної ради «Комфорт», де було створено 11 нових робочих місць.

Не менш вражаючий шлях відновлення пройшов дошкільний навчальний заклад «Світлячок».

img 5

img 6

img 7

img 8

Відновлювальні роботи у ДНЗ «Світлячок»

У гуртожиток закуплено меблі, водонагрівачі, м’ясорубки, холодильне та пральне обладнання, комп’ютер, музичний центр, постільну білизну, спецодяг, матраци, подушки, килими, рушники.

Для обслуговування закладу Новгородківською селищною радою створено юридичну особу «Дошкільний навчальний заклад «Ясла-садок «Світлячок». У дошкільному навчальному закладі розміщено 4 вікові групи дітей від двох до семи років. Створено 18 нових робочих місць.

Отже, давайте тепер поглянемо на результати проекту не тільки за допомогою фотографій відновлених приміщень, а й із соціальної точки зору.

Перш за все внутрішньо переміщені особи справді отримали комфортні умови для проживання. Тепер принаймні 150 сімей із числа ВПО не відчуватимуть себе покинутими та зможуть будувати нове життя, не перебуваючи постійно у стані стресу, викликаного невпевненістю щодо власного житла. Так само, внаслідок створення умов для дошкільного навчального виховання дітей із сімей ВПО ці особи не будуть стикатися із чергами до комунальних дитячих садочків.

Внаслідок реалізації проекту для осіб із числа ВПО тепер відкриті нові можливості щодо власної самореалізації. Вони зможуть реалізувати своє конституційне право на працю як шляхом відкриття власного малого чи середнього бізнесу — для цього на території гуртожитку тепер є всі можливості, — так і через зайнятість у створених в рамках проекту комунальних підприємствах та закладах.

Важко переоцінити ту користь, яку від реалізації проекту отримала власне Новгородківська громада. Перш за все такі відновлювальні роботи підвищують рівень безпеки у громаді. Нові будівлі, освітлені подвір’я, спортивні майданчики для дітей та дорослих — все це знижує потенційний рівень правопорушень на цих територіях.

Не останнім у цьому випадку постає питання заробітку громади. Усі доходи, отримані від діяльності гуртожитку та дошкільного навчального закладу, — це інвестиції у місцеві бюджети, інвестиції у подальший розвиток місцевої інфраструктури. А нові робочі місця, створені на території громади, сприяють збільшенню надходжень до місцевого бюджету з податкових відрахувань.

Реалізація цього проекту також сприяла створенню позитивного іміджу громади та регіону в цілому як дружніх до ВПО. Всі бажаючі внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані в Кіровоградській області та виявили бажання проживати на території смт Новгородка, мають житло в сучасному облаштованому гуртожитку, а їхні діти отримують гідне дошкільне виховання та навчання в якісно відремонтованому та забезпеченому необхідним обладнанням і устаткуванням дошкільному навчальному закладі. Для громади такий проект стане основою для подальшої реалізації проектів з підтримки ВПО та запобігання конфліктам, у тому числі за рахунок грантового фінансування та інвесторів.

Один із головних результатів проекту — примирення. Пропонуємо поглянути на цю ситуацію з позиції обох сторін — внутрішньо переміщених осіб та приймаючої громади.

Внаслідок реалізації проекту внутрішньо переміщені особи змогли відчути позитивне ставлення до себе з боку приймаючої громади. Діяльність за проектом змогла підвищити довіру ВПО до місцевого самоврядування та державних інституцій. А спільні дії із мешканцями приймаючої громади дали змогу показати внутрішньо переміщеним особам, що інші громадяни не відчувають до них агресії та готові підтримувати їх.

У свою чергу, приймаюча громада переконливо змогла відчути, що ВПО — це не «втікачі», які тільки вимагають про них піклуватися, натомість не створюючи нічого якісно нового. Тепер для кожного мешканця приймаючої громади помітно, що ВПО можуть створювати в громаді порядок і комфорт.

Особливо хочеться відмітити результат за індикатором, який був визначений у проектній заявці, — підтримка євроінтеграційного курсу України. Тепер над гуртожитком, дошкільним навчальним закладом та на водонапірній башті майорить прапор Кіровоградської області поряд із прапором Європейського Союзу. Отже, для громади та внутрішньо переміщених осіб Європейський Союз постійно асоціюватиметься із розвитком та відновленням, із порятунком від руйнації та війни.

Ми ще раз хочемо подякувати Кіровоградській обласній раді за співпрацю та допомогу у підготовці матеріалу! А всім іншим представникам органів місцевого самоврядування, які мали успішний досвід в отриманні грантів для розвитку своєї громади, нагадуємо: ви маєте унікальну можливість поділитися своїм досвідом на сторінках нашого видання. Пишіть нам на ms@id.factor.ua, публікуйте свої матеріали, покажіть, які ви успішні, і дайте поштовх іншим ставати не менш успішними, ніж ви!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі