Теми статей
Обрати теми

Спільнота практик: крок до успіху та визнання

Пенцко Олена, головний спеціаліст відділу управління майном Чорнухинської районної ради (смт Чорнухи, Полтавська область)
Вітчизняний інформаційний простір сьогодні має широку пропозицію освітніх ресурсів, різноманітних за тематикою, формою, доступністю. В умовах реформування системи управління, формування цінного ставлення до основи кожного суспільства — місцевої громади, особливого значення набули освітні практики з питань децентралізації, проектного менеджменту, планування та управління розвитком.

Вітчизняний інформаційний простір сьогодні має широку пропозицію освітніх ресурсів, різноманітних за тематикою, формою, доступністю. В умовах реформування системи управління, формування цінного ставлення до основи кожного суспільства — місцевої громади, особливого значення набули освітні практики з питань децентралізації, проектного менеджменту, планування та управління розвитком.

Серед багатьох відкритих веб-ресурсів особливе місце займає навчальна платформа швейцарсько-українського проекту DESPRO «Спільнота практик: сталий розвиток» http://udl.despro.org.ua/. Спільнота доступна для громадян незалежно від кваліфікації, знання мови, віку чи професійної належності. Тому тут сформована і постійно оновлюється дуже строката кількатисячна група учасників: представники органів влади та місцевого самоврядування, працівники комунальних установ, громадські активісти, підприємці, студенти тощо. Люди з різних регіонів не просто здобувають знання, а й діляться досвідом, часом допомагають один одному у справах і вже навіть реалізують спільні проекти, адже більшість із них — практики. Результатом такої синергії освіти і досвіду є не лише підвищення кваліфікації учасників, а й нові проектні ідеї, відтворення кращих практик місцевого розвитку на менш розвинених територіях.

Платформа має широкі і рівні можливості для комунікації у всіх напрямках: розгалужені тематичні та загальні форуми, можливість особистого спілкування між учасниками, організаторами курсів, прямий доступ до експертних консультацій найвищого рівня. Наявність зворотного зв’язку та можливість набути професійно корисних контактів — одна з особливостей навчання на платформі DЕSPRO.

Патютка Тетяна Володимирівна, с. Кетрисанівка Кіровоградської області

Секретар Кетрисанівської сільської ради

«Крім знань та професійного досвіду, які дають курси Спільноти практик, найціннішим є набуті контакти. Особливість курсу — це якісна комунікація з людьми по всій Україні. Ділимось досвідом, обмінюємось інформацією, зустрічаємось, до речі, очно. Це дуже цінна практика. Важливо, що в Спільноту вливається багато розумної молоді. Це вже, знаєте, як сім’я. Платформа DESPRO Спільнота практик — не просто освітній ресурс чи база навчальних матеріалів, а якісний людський ресурс.»

Савчук Катерина Анатоліївна, м. Хмельницький

Менеджер проекту міжнародної технічної допомоги ЄС у Хмельницькій області

«Дуже корисна особливість цього навчального курсу — форуми, можливість спілкування один з одним і з експертами курсу. Це навчання — просто СУПЕР! Ваші курси вважаються КРАЩИМИ у цьому напрямку: корисно, зрозуміло, весь курс гарно структурований, має зручний інтерфейс.»

Учасники дистанційних курсів Спільноти практик завжди відзначають високу якість контенту та його чітку систематизацію, багату бібліотеку матеріалів для поглибленого вивчення.

Троценко Вікторія Олександрівна, смт Кринички, Дніпропетровська обл.

Заступник селищного голови — керуюча справами (секретар) виконкому Криничанської ОТГ

«Якби не ця навчальна система, ми б взагалі були далекі: і від термінології, і від розуміння, з чого на практиці починається проектна діяльність. Методичні матеріали дистанційних курсів DESPRO дуже корисні і ніде в інших джерелах в такій кількості і якості не зустрічаються. Це дуже полегшує роботу виконкому та використовується безпосередньо в роботі ОТГ. Велика подяка за таку зручну і доступну форму навчання. Бо у цьому є сенс!»

Умбеталієва Ольга Ігорівна, м. Київ

Підприємець

«Дуже привабила сама структура навчального процесу — форма квесту інтригує, затягує. Поступове відкриття модулів, самоконтроль, оцінки «не відпускають» аж до фінального тестування.»

Учасники курсів DESPRO часто відзначають високу практичність та актуальність знань, отриманих на платформі «Спільнота практик: сталий розвиток».

Пилипей Василь Антонович, с. Сухини Черкаської області

Спеціаліст з питань соціально-економічного розвитку Селищенської ОТГ

«Наша об’єднана громада працює в цьому статусі перший рік, тому — саме в процесі стратегування і планування проектів, залучення субвенції через ДФРР. Намагаємось максимально мобілізувати до цих процесів громадськість, особливо на етапі визначення пріоритетів розвитку, аналізу наших сильних та слабких сторін. У цій роботі дуже слушною є теоретична підготовка, отримана на дистанційних курсах Спільноти практик.»

На платформі Спільноти практик можливістю підвищити власну кваліфікацію, набути нових навичок часто користуються освітяни та громадські активісти, які мультиплікують відповідні знання в громадах, професійних групах, серед учнівської молоді.

Пасечнікова Лариса Павлівна, м. Донецьк

Кандидат педагогічних наук, завідуюча кафедрою природничо-математичних дисциплін Донецького обласного ІППО

«Набуті знання і досвід я застосовую безпосередньо у своїй роботі: працюю зі слухачами курсів підвищення кваліфікації з проектного менеджменту. Сама пишу проекти і допомагаю писати їх освітянам. На платформі DESPRO все зрозуміло і комфортно, найскладніше — знайти час для самоосвіти.»

Сментина Наталія Валентинівна, м. Одеса

Завідувачка кафедри економіки, права та планування бізнесу Одеського НЕУ

«Наша кафедра відкриває відповідний освітній напрям, тому мені важливо було самій побути у ролі студентки, заглибитись в навчальний інтенсив, подивитись на процес «збоку». На курсі Спільноти практик добре організовано все: і форма подачі матеріалу, і постановка питань, і оцінювання, і практикум, дуже зручна база — добре структуровані основні матеріали, при потребі — у достатній кількості і корисні — додаткові.»

Відгуки успішних випускників дистанційних курсів платформи Спільноти практик ілюструють, як вони просувають знання та мультиплікують культуру проектного менеджменту на базовому рівні, який сьогодні гостро її потребує.

Редька Лариса Володимирівна, с. Гельмязів, Черкащина

Золотоніський районний БДЮТ

«Наша організація широко співпрацює з органами місцевого самоврядування і громадськістю саме з планування розвитку та підготовки інвестиційних проектів різного спрямування. Сьогодні ми створюємо «Школу сільського підприємництва» для поширення практики самозайнятості населення на основі проектного менеджменту. Це для нас нова форма роботи, але по закінченню курсу «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку» я почуваюся в цій темі впевнено, можу критично подивитись на власні проектні ініціативи. Не знаю, де краще і комфортніше можна почерпнути такі знання, як у Спільноті практик.»

Перетятько Юлія Юріївна, м. Курахово, Донецька область

Засновник ГО «Схід-Дій»

«Набуті знання дуже корисні для роботи і життєдіяльності громадської організації. Вся наша робота — у напрямку посилення громадської активності через поширення проектної практики. Після курсу з управління проектами багато що стало зрозумілим, допомогло покращити якість проектів, відкрило очі на показники сталості результатів, їх впливу на розвиток території чи організації. Ми вже розробили кілька успішних проектів, у тім числі і до зовнішнього донора.»

Путря Юрій Миколайович, м. Корсунь-Шевченківський, Черкащина

Голова ГО «Проти корупції»

«Допомаємо громадянам у реалізації проектної діяльності, зараз працюємо над проектом «Створення центрів для самоорганізації населення». Вчимо готувати якісні проектні заявки до донорських організацій, ознайомлюємо з особливостями побудови сільських комітетів, адже в децентралізованому селі є висока потреба освічених помічників старост та життєздатних органів самоорганізації. Методичні матеріали курсу допомагають нам у їх підготовці. Наша організація і сама працює із залученням грантових коштів.»

Олійник Аліна Владиславівна, м. Валки, Харківська область

Спеціаліст відділу організаційно-правової роботи міської ради

«Я — учасниця молодіжної ради при голові міськради і займаюсь популяризацією проектного менеджменту у цій категорії. Зараз, наприклад, готуємо власну проектну родзинку — «Ніч інспірації». Самостійно провожу тренінги для молоді і тут мені дуже в нагоді набуті знання і методики Спільноти практик. Навчаюсь постійно і на різних ресурсах, але таких знань, такої маси структурованого і корисного для роботи матеріалу, досвіду практиків не зустрічала ніде. Курси з управління проектами від DESPRO я проходила вже тричі. І кожного разу відкриваю для себе якісь нюанси, тонкощі цієї роботи, знайомлюсь з цікавими людьми.»

Учасники Спільноти практик по закінченню дистанційних тематичних курсів діляться життєвими прикладами застосування набутих знань і у особистій професійній діяльності, і у розвитку територій. Ці приклади підтверджують: синергія теорії та практичного досвіду, створена DESPRO, дає відчутний позитивний результат. Важливий ефект комунікації практиків із різних регіонів — відтворення кращих практик місцевого розвитку.

Бойко Михайло Дмитрович, м. Хмельницький

Заступник голови комісії з питань децентралізації, регіонального розвитку та комунальної власності Хмельницької обласної ради

«Набуті знання дуже корисні, практики — цінні. Я «піддивився» на курсі «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку» і ініціював у Хмельницькій області проведення обласного конкурсу проектів. На такому рівні, як Спільнота практик, проектний менеджмент у муніципальній практиці не викладає жоден ресурс, жодна структура, тому хотілося б налагодити співпрацю з DESPRO щодо підготовки відповідних кадрів на рівні області.»

Завнеусова Ірина Анатоліївна, смт Чернігівка Запорізької області

Начальник відділу економічного розвитку, інвестицій і комунального майна Чернігівської ОТГ

«Підготовці і плануванню якісних проектів я навчилась саме на курсах «Управління проектами» на платформі DESPRO. Інформацію про курс з управлінням проектами знайшла випадково, але це стало основою моєї роботи. Ми саме утворили ОТГ і ці знання нам були дуже на часі. Зараз вже реалізовуємо проекти в рамках конкурсу місцевого самоврядування, по субвенції з державного бюджету, маємо ГО і активно співпрацюємо з ними в проектній діяльності, запроваджуємо партисипативні методи роботи. А методичні матеріали від Спільноти практик — добра основа для навчання представників громадських організацій.»

Марченко Руслан Петрович, с. Чернеччина Сумської області

Начальник відділу інвестицій та зв’язків з громадськістю Чернеччинської ОТГ

«Я пройшов два курси поспіль і розумію, що прийду ще! Спочатку навчався з цікавості, а вже потім — щоб пов’язати з цим свою роботу. Навчання дійсно дало мені можливість працевлаштуватись у виконкомі ОТГ за напрямком проектної діяльності. Новоствореним ОТГ було важко — колег з таким досвідом треба ще пошукати. Спільнота практик стала нам дуже в нагоді.»

Платформа «Спільнота практик: сталий розвиток» DESPRO за кілька років діяльності здійснила природний відбір та сформувала міцний осередок фасилітаторів — людей дуже різних, яких об’єднує щирий ентузіазм та віра в потенціал вітчизняних місцевих громад. Під час навчальних курсів фасилітатори сприяють комунікації та організації учасників, допомагають виявити та не втратити з поля зору проекту DESPRO людей із високим особистим потенціалом, унікальним досвідом, професіоналізмом та відповідальним ставленням до життя, корисних як Спільноті практик, так і всьому українському суспільству.

Щоразу по закінченню навчального курсу форуми відгуків та побажань рясніють позитивними враженнями:

Сторожук Інна, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

Депутат районної ради

«Велика та щира подяка організаторам курсу! Як завжди навчання в нашій Спільноті — це якісно, корисно, вчасно, змістовно! Дякую за можливість навчатися, отримати кращі практики від громад, які об’єдналися, почути про існуючі проблеми та досвід їх подолання! Якщо емоційно, то нинішній курс — це ковток свіжого повітря, який надихає! Бажаю всім нам терпіння, віри та оптимізму!»

Ольшевський Віктор, с. Снітків, Вінницька область

Голова сільської ради

«Низький уклін та шанування організаторам і провідникам цього навчального курсу! Його скарби для тих, хто прагне чомусь навчитися з досвіду інших, просто неоціненні. Спільнота практик може слугувати суспільству криницею. Черпайте!»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі