Теми статей
Обрати теми

Щодо надання інформації

Витяг із листа ДКС від 10.07.2018 № 16-10/55-11135

Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) розглянула лист <...> та в межах компетенції повідомляє таке.

Відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії, визначаються та регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон). Електрична енергія — енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу (стаття 1 Закону).

Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів (частина сьома статті 276 Господарського кодексу України (далі — Кодекс).

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу (частина перша статті 275 Кодексу).

При укладанні господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строки дії договору (частина третя статті 180 Кодексу).

Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг) (частина четверта статті 180 Кодексу).

Послуга — діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб (стаття 1 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Тобто залежно від того, що саме розпорядник бюджетних коштів закуповує — електричну енергію чи послуги енергопостачання — застосовуються відповідні положення постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2014 № 117 «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» (далі — постанова).

Згідно з пунктом 2 постанови розпорядники бюджетних коштів здійснюють попередню оплату тільки тих товарів, робіт і послуг, що згідно з договорами про закупівлю передбачається поставити, виконати і надати протягом поточного бюджетного періоду.

Виняткові випадки і терміни проведення попередньої оплати при закупівлі за бюджетні кошти визначено постановою, якою встановлено, що розпорядники бюджетних коштів та одержувачі бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти можуть передбачати відповідно до належно оформленого рішення головного розпорядника бюджетних коштів попередню оплату лише у разі закупівлі, зокрема на строк не більше одного місяця, інших товарів вартістю не більш як 100 тис. гривень (підпункт 1 пункту 1 постанови) та на строк не більше шести місяців послуг з енергопостачання в межах бюджетного року (підпункт 4 пункту 1 постанови).

Перший заступник Голови В. Дуда

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі