Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про призначення відповідального за застосування електронного підпису

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Начальник фінансового управління ОМС з метою виготовлення електронного цифрового підпису видала наказ про призначення себе відповідальною за забезпечення застосування електронного цифрового підпису особою. Чи мала право керівник управління видавати такий наказ і яким чином здійснюється застосування посадовими особами ОМС електронного цифрового підпису — далі у статті.

Питання застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності регулюються Порядком застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 28.10.2004 № 1452 (далі — Порядок № 1452).

Повноваження посадових осіб ОМС визначені Законом України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Відповідно до п.п. 8, 9 Порядку № 1452 відповідальність за організацію застосування електронного цифрового підпису в установі несе її керівник, якщо інше не встановлено законодавством.

Застосування електронного цифрового підпису в установі забезпечує підрозділ інформаційних технологій, а у разі відсутності такого — підрозділ, що виконує відповідні функції (далі — відповідальний підрозділ), або працівник, спеціально визначений рішенням цієї установи (її керівника).

Відповідно до п. 10 Порядку № 1452 надання працівникам установи права застосування електронного цифрового підпису, ведення обліку, зберігання та знищення їх особистих ключів, а також надання акредитованому центру сертифікації ключів інформації, необхідної для формування, скасування, блокування або поновлення посилених сертифікатів відкритих ключів підписувачів установи, визначається наказом її керівника, якщо інше не встановлено законодавством.

Перелік працівників установи, яким надається право накладення електронної печатки на електронних документах, визначається рішенням установи (її керівника).

Статтею 59 Закону № 280 встановлено, що сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

З огляду на вищевказані положення чинного законодавства, відповідальну за застосування електронного цифрового підпису особу визначає керівник установи своїм рішенням (розпорядженням).

Оскільки для ОМС таким керівником є голова, то саме він призначає особу, яка буде відповідати за застосування цифрового електронного підпису у конкретному відділі або управлінні.

Цілком доцільно покладення таких обов’язків безпосередньо на керівника вказаного відділу або управління, але у жодному разі не шляхом видання наказу самим керівником відділу відносно себе.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі