Теми статей
Обрати теми

Молодь та кордони: Х Молодіжний форум Асоціації прикордонних регіонів приймали у Харкові

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів
У 2007 році Асоціація прикордонних регіонів ініціювала рішення по залученню молоді у питання прикордонного співробітництва. Відтак, з 2009 року щорічно стали проводитися Літні молодіжні школи, що в подальшому переросли у Молодіжні літні форуми, які з того часу щорічно проходили в Італії, Фінляндії, Греції та Сербії. Специфікою форумів є широка участь молоді від 18 років, яка проживає у прикордонних регіонах із різних куточків Європи. Цього року за ініціативою Харківської обласної ради Форум вперше приймали у Харкові.

Програма Форуму включає серію лекцій і презентацій топових експертів з питань прикордонного співробітництва та регіональної політики ЄС, а також навчальних семінарів, стратегічних дебатів та «круглих столів». Поміж іншого, учасникам Форуму пропонується цікава ознайомча та розважальна програма у приймаючому місті, в ході якої гості Форуму мають змогу побачити потенціал приймаючих громад. Окремий день присвячений презентаціям учасниками Форуму своїх прикордонних регіонів.

Тема цьогорічного заходу — «Збереження природної, історичної та культурної спадщини прикордонного регіону». У Форумі взяли участь понад 30 представників ініціативної молоді з Польщі, Франції, Словаччини, Туреччини, Сербії, Австрії, Італії, Чорногорії, Греції, Фінляндії та України.

Основними майданчиками Форуму стали харківські заклади вищої освіти — ХНУ імені В. Н. Каразіна, ХНУМГ імені О. М. Бекетова, ХНЕУ імені Семена Кузнеця.

20 серпня учасники Форуму здійснили пішу прогулянку центральною частиною Харкова, яку для них влаштували представники Молодіжної ради при Харківському міському голові, а також відвідали Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, де оглянули виставку «Слобожанське розмаїття». На виставці були представлені роботи учасників обласного конкурсу «Слобожанський сувенір», оригінальні вироби майстрів народної творчості та колекція витинанок Валківської школи мистецтв.

21 серпня відбулось відкриття Молодіжного Форуму в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна. Із вітальними словами виступили голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна, голова Цільової групи з питань зовнішніх кордонів Асоціації європейських прикордонних регіонів Йоханнес Мойзіо, заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Валентина Рудковська, заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Володимир Ігнат’єв та голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму Валерія Мураєва. Модератором заходу виступив перший проректор з науково-педагогічної роботи Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Антон Пантелеймонов.

Голова Цільової групи АЄПР з питань зовнішніх кордонів Йоханнес Мойзіо розповів молоді про Європейські Програми сусідства, що стосуються транскордонного співробітництва. Він також виділив пріоритетні напрями співробітництва, у тому числі актуальні для Харківської області при співробітництві з прикордонними регіонами ЄС. Начальник відділу міжнародного співробітництва державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» МОНУ Костянтин Комісаров ознайомив учасників Форуму з інтернаціоналізацією вищої освіти як фактором розвитку міжрегіонального співробітництва. Старший експерт з питань адаптації законодавства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, експерт проекту «Association4U» Оксана Цукан поінформувала молодь про умови участі у Європейській освітній програмі «Еразмус+». Заступник директора Центру краєзнавства імені П. Т. Тронька Ольга Вовк розповіла про історичну та культурну спадщину Харківського регіону.

Того ж дня учасники Форуму відвідали Музей археології ХНУ імені В. Н. Каразіна, Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка, ознайомились із регламентом роботи Харківської Молодіжної ради та поспілкувались із видатними харків’янами у сфері культури та мистецтва — генеральним директором ХНАТОБ Олегом Оріщенком, сучасним українським художником, організатором проекту «Культурний Хакатон» Романом Мініним, головою постійної комісії Молодіжної Ради з питань нічного життя міста Харкова діджеєм Дмитром Мітченком.

Другий день (22 серпня) Молодіжного Форуму проходив у приміщенні Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова. Директор Центру регіонального розвитку, професор кафедри економіки підприємств, бізнес-адміністрування та регіонального розвитку ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Олена Димченко ознайомила молодь з основними напрямками та спеціальностями університету, освітніми послугами і можливостями для морального та фізичного розвитку. Також із доповідями виступили науковці кафедри міських та регіональних екосистем ХНУМГ імені О. М. Бекетова з проектом «Екологія: дослідження та освіта в університеті» та заступник голови Цільової групи з питань зовнішніх кордонів Асоціації європейських прикордонних регіонів Олексій Кірюхін з презентацією Міжнародного проекту «Геопарк Верхнє Придонцов’є».

Жваве спілкування науковців університету, експертів форуму, учасників точилося навколо питання щодо збереження природної, історичної та культурної спадщини прикордонного регіону. Під час розмови форумчани презентували своє бачення збереження культурної спадщини своїх регіонів. Ініціативна молодь шляхом інтеграційної гри, яку модерувала Ана Ніколов (голова Балканського офісу Цільової групи АЄПР), намагалась визначити проблеми транскордонного співробітництва двох будь-яких країн та шляхи їх вирішення. Форумчан було розділено на інтернаціональні групи таким чином, щоб країни в команді не повторювалися. Під час виконання завдання учасники продемонстрували широкий обсяг знань, обізнаність та командний дух. Вигадували цікаві заходи та фестивалі, за допомогою яких вони бачили можливість вирішення проблеми транскордонного співробітництва. Навіть встановлювали календарний план для свого заходу, показували, звідки планують отримувати фінансування, а також яким чином вони будуть його використовувати.

Представники університету ознайомили учасників Форуму з сучасними центрами університету, а саме: аудиторією дистанційного навчання та відеоконференцій, лабораторіями інформаційного моделювання будинків і споруд «Buildit», а також завітали до Музейного комплексу «Старий Харків».

Третій день (23 серпня) Молодіжного Форуму проходив у Старосалтівській селищній об’єднаній територіальній громаді. Голова Старосалтівської ОТГ Едуард Коновалов презентував потенціал громади, а молоді науковці Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна розповіли про культурну й освітню дипломатію України.

Також під час пішої екскурсії Старим Салтовом учасники Форуму мали можливість ознайомитись із природно-рекреаційним ресурсом цього мальовничого куточку Харківщини та з традиційним мистецтвом, яке представили ГО «Слобідське Козацьке Військо» й творчі колективи громади.

24 серпня у приміщенні Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця були представлені доповіді щодо організаційно-правових аспектів міжнародного співробітництва прикордонних регіонів у сфері охорони культурної спадщини, маркетингові та інформаційні технології, а також стратегії розвитку прикордонних регіонів.

Х Молодіжний форум Асоціації прикордонних регіонів — вдалий приклад того, як можна говорити з молоддю зрозумілою для них мовою, в той же час залучаючи молодих людей до суспільних змін. Молодіжна та культурна політика регіону може стати основою для формування відповідального громадянства та лідерства. Залучайте молодь до вирішення зрозумілих для них проблем — до роботи їх улюбленого театру, мистецьких фестивалів, до розвитку туризму, навіть до нічного життя. І тоді у найближчому майбутньому ви помітите, що вже маєте необхідні кадри для роботи в ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі