Теми статей
Обрати теми

Оренда трактора: чи можливо?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Приводом для написання статті стало наступне запитання читача: «Сільська рада не має комунального підприємства. Чи має право вона взяти в тимчасову оренду трактор у фізичної особи — підприємця для вивезення сміття та інших необхідних робіт для підтримки санітарного стану села? На жаль, вільних коштів у ради на виплату орендної плати немає. Тож чи може це бути безкоштовна оренда, а заправка паливно-мастильними матеріалами буде відбуватись за рахунок сільської ради?».

Про оренду

Відповідно до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306, транспортний засіб — пристрій, призначений для перевезення людей та (або) вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів.

Трактор належить до транспортних засобів на підставі вищезазначеного терміну.

Питання оренди майна, що знаходиться у приватній власності, вирішуються відповідно до вимог чинного законодавства. На цей час у його приписах немає жодної прямої вимоги щодо заборони бюджетникам орендувати майно у приватних фірм чи фізичних осіб, включаючи тих, що перебувають на спрощеній системі оподаткування. Тобто ОМС може орендувати майно будь-якої форми власності, й навіть трактор у фізичної особи — підприємця, якщо є потреба. Це не кримінал, але сільській раді треба пам`ятати про те, що оренда не може бути безкоштовною.

Термін «найм (оренда)» містить гл. 58 Цивільного кодексу України1 та параграф 5 «Оренда майна та лізинг» гл. 30 розд. 6 Господарського кодексу України2. Параграфом 1 гл. 58 ЦК визначені Загальні положення про найм (оренду). Стаття 762 ЦК говорить про плату за користування майном.

1 Далі за текстом — ЦК.

2 Далі за текстом — ГК.

Так:

1

за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму

2

плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму

3

якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення

Тобто для того, щоб орендувати трактор, у кошторисі мають бути закладені відповідні кошти, а необхідність оренди має бути обґрунтованою.

Якщо ви вирішили орендувати транспортний засіб, ураховуйте, що при перевірках оренда майна — це буде одне з перших питань, якому контролюючі органи приділять особливу увагу. Зокрема, вони будуть перевіряти цільове та раціональне використання бюджетних коштів, строк дії оренди, істотні умови договору оренди, своєчасність внесення орендної плати тощо.

Чинне законодавство не забороняє бюджетним установам орендувати в разі потреби транспортні засоби чи приміщення або інше майно на підставі укладених договорів оренди з їх власниками. За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Розмір річної орендної плати за «приватне» майно може становити 1 гривню на відміну від майна, що перебуває у державній та комунальній власності.

Розрахунок орендної плати буде здійснюватись відповідно до вимог чинного законодавства з огляду на об’єкт оренди (рухоме чи нерухоме тощо). В цьому випадку у нас рухоме майно.

Не треба плутати оренду комунального та державного майна із орендою «приватного» майна та орендою майна інших форм власності у юридичних осіб чи суб’єктів малого підприємництва.

Річна орендна плата у розмірі 1 грн. стосується виключно оренди нерухомого майна державної форми власності. Підставою є п. 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995 № 786 (ср. ).

Коли майно не належить до державного або комунального майна, розмір орендної плати визначають за згодою сторін, на підставі обґрунтованого розрахунку орендодавця.

Іншими словами, розрахувати розмір орендної плати повинен саме орендодавець виходячи з власних витрат на утримання майна, яке планує здати в оренду. Договір оренди складається у письмовому вигляді та підписується після досягнення згоди між орендарем та орендодавцем за усіма пунктами договору, а не лише за істотними умовами договору оренди.

Істотні умови договору оренди містить ст. 284 ГК. До них відносять:

— об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);

— строк, на який укладається договір оренди;

— орендну плату з урахуванням її індексації;

— порядок використання амортизаційних відрахувань;

— відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Увага! Відносини між радою та власником трактору треба визначати у договорі оренди транспортного засобу. Основні нюанси оренди транспортного засобу визначені параграфом 5 «Найм (оренда) транспортного засобу» ЦК. Наймач зобов’язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує (хтось же має керувати транспортним засобом).

Крім того:

1

сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу

2

витрати, пов’язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач

Якщо ОМС планує взяти в оренду трактор, треба враховувати, що витрати на трактор не можна віднести на видатки ради як бюджетної установи (оскільки трактор обслуговує територію усього села). Тобто необхідно прийняти відповідну програму (наприклад, із благоустрою) та передбачити у ній видатки на оренду та утримання орендованого трактору, який буде вивозити сміття з території села тощо.

Якщо рада бажає, аби використання трактору було безоплатним, треба звернути увагу на договір позички. Більш детально про договір позички ми писали у № 3 видання за березень 2019 року на с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі