Теми статей
Обрати теми

Процедура реєстрації права власності на майно, передане в ОТГ без документів

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Доволі часто до нас звертаються із запитаннями про те, яким чином зареєструвати за територіальною громадою право власності на майно, яке передано від попередників без відповідних правових документів. Після з’ясування усіх обставин представники громади підтверджують той факт, що це майно раніше ніколи ні за ким не реєструвалось, а отже, передано тільки за балансом. Пропоную вашій увазі коротку інструкцію щодо порядку дій у такій ситуації та зразки документів, які будуть необхідні в роботі.

Покроковий алгоритм

Звертаю вашу увагу, що запропонований алгоритм дій стосується тільки майна, яке було створено до 01.01.2013 та право власності на яке не було зареєстроване ніколи. На баланс ради воно, скоріше за все, було поставлено на підставі актів прийому-передачі або передавальним актом.

Порядок проведення державної реєстрації в такому випадку регламентується п. 44 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127. Процедура включає в себе три етапи.

І. Підготовчий етап включає в себе збір документів:

— пошук акта прийому-передачі (передавальний акт, опис тощо), яким підтверджено факт передачі конкретного об’єкта нерухомості територіальній громаді;

— замовлення витягу з Єдиного реєстру об’єктів державної власності про підтвердження реєстрації права державної власності — у разі передачі з державної в комунальну власність / відсутності реєстрації державної власності (зразок № 1);

— прийняття чи виготовлення копії рішення органу місцевого самоврядування про затвердження переліку об’єктів комунальної власності (зразок № 2);

— виготовлення технічного паспорта на об’єкт за рахунок коштів місцевого бюджету.

ІІ. Звернення до державного реєстратора:

Державному реєстратору має бути подано такий пакет документів:

1) технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;

2) документ, що підтверджує факт перебування об’єкта нерухомого майна у комунальній власності, виданий відповідним органом місцевого самоврядування (у разі державної реєстрації права комунальної власності);

3) документ, що підтверджує факт відсутності перебування об’єкта нерухомого майна у державній власності, виданий Фондом державного майна чи його регіональним відділенням;

4) заява про реєстрацію права власності. Додатково можна ознайомитись із Вимогами до оформлення заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженими наказом Мін’юсту від 21.11.2016 № 3276/5;

5) документи, що підтверджують особу представника, уповноваженого на здійснення реєстраційних дій (довіреність, паспорт).

Гарна новина! ОМС звільнений від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію прав власності (п. 8 ч. 8 ст. 34 Закону України від 01.07.2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»1).

1 Далі за текстом — Закон про реєстрацію речових прав.

Аналіз відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно показує, що акт прийому-передачі є підставою для реєстрації права комунальної власності.

Згідно із Законом України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» суб’єктом (власником) права комунальної власності є територіальна громада, рішення про розпорядження майном комунальної власності приймається ОМС.

Таким чином, у заяві про державну реєстрацію права комунальної власності заявником та суб’єктом права є територіальна громада, а уповноваженою особою – фізична особа (представник), на ім’я якої ОМС видано довіреність для проведення державної реєстрації права комунальної власності.

ІІІ. Реєстрація права власності

Державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дня реєстрації у базі даних заяв відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Витяг з нього розміщується на веб-порталі Мін’юсту для доступу до нього заявника з метою перегляду, завантаження і друкування.

Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав за бажанням заявника може бути наданий державним реєстратором у паперовій формі без використання спеціальних бланків, з проставленням підпису та печатки державного реєстратора.

Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав у паперовій або електронній формі має однакову юридичну силу та містить обов’язкове посилання на Державний реєстр прав (ст. 21 Закону про реєстрацію речових прав).

Далі вашій увазі пропонується зразок запиту до регіонального відділення Фонду державного майна задля підтвердження інформації про те, що таке майно, яке вам передано, не належить до державної власності.

img 1

Після підтвердження інформації про те, що передане вам майно не перебуває у державній власності, ви маєте можливість прийняти рішення про затвердження переліку об’єктів комунальної власності. Якщо таке рішення раніше вами вже приймалось і зазначений об’єкт вже включений до цього переліку, відповідно приймати нове рішення немає потреби. Разом із тим, якщо подібного роду рішення вже приймалось, але конкретне майно, яке вас цікавить зараз, до нього не потрапило, відповідно ви приймаєте рішення про доповнення раніше затвердженого переліку комунального майна.

Рішення про затвердження переліку комунального майна територіальної громади або про включення до нього ще одного чи декількох об’єктів може виглядати так:

img 2

img 3

Із зазначеним вище пакетом документів ви звертаєтесь до державного реєстратора для здійснення реєстраційних дій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі